Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoce na královský způsob. Jak se slaví na panovnických dvorech

/
  • Švédská královská vnoučata, Estelle a Oscar
    24. prosince 2019 ● 05:40

    Vánoční svátky patří pro většinu z nás k nejkrásnějším obdobím roku. Patří k nim rodinná setkání, sváteční atmosféra, domácí cukroví, zpěv koled a výměna dárků. O slovo se hlásí staré zvyky a obyčeje, za okny září hvězdy a děti se nemohou vynadívat na vánoční stromky. Stejně jako kdokoli jiný prožívají tyto dny i evropské panovnické rody.

  • 1.

    Rodinné tradice

    Alžběta vánoční projev předtáčí.
    Autor: Reuters

    Jejich členové se obvykle scházejí v hojném počtu a dodržují přitom vlastní tradice a rituály, které zdědili po předcích. Většina z deseti vládnoucích monarchů Evropy (přesněji šest) je dnes v roli prarodičů a Vánoce tak nejraději prožívají s vnoučaty. Do „úřadu“ musí někteří z nich jen na krátkou chvíli, zejména aby pronesli sváteční projevy. Zde jsou některé zajímavosti, které „královské Vánoce“ doprovázejí…    

  • 2.

    Švédsko

    Král Carl XVI. Gustaf (72) pronáší každoročně 25. prosince projev k národu. Ten se od jeho nástupu na trůn v roce 1973 vysílá vždy v rádiu, teprve od roku 2007 i v televizi.

    Milou vánoční tradicí se staly krátké videonahrávky, na kterých je zachycena rodina korunní princezny Victorie (41) při pečení cukroví nebo zdobení stromečku. Královská rodina má v předvečer Štědrého dne ještě jeden důvod k radosti: právě dnes totiž oslavila své 75. narozeniny královna Silvia.

  • 3.

    Dánsko

    Pro dánskou královskou rodinu je vánoční oslava především malým mezinárodním „summitem“. Letos zesnulý manžel královny Margrethe II. (78) pocházel z Francie, její matka byla Švédka, sestra se provdala za krále Řecka a snacha je z Austrálie… Vánoční oslava začíná pro všechny 23. prosince, kdy se balí dárky a zdobí stromeček. Děti pak dají před dveře hrnec s kaší pro skřítky-pomocníčky. Královna si svátky plně užívá, protože projev pronáší tradičně až 1. ledna. 

    Dánská královna Margrethe na tradičním koncertě se svařákem
    Autor: Reuters
  • 4.

    Španělsko

    Král Felipe VI. (50) a královna Letizia (46) hostí na Štědrý den na slavnostní večeři bývalý královský pár – Juana Carlose I. (80) a Sofii (80). Větší rodinné setkání se nekoná a atmosféra bude asi napjatá. Manžel královy sestry – princezny Cristiny – Iñaki Urdangarin stráví totiž Vánoce poprvé ve vězení v Ávile, kam byl odsouzen za korupci na pět let. 

    Dárky dostávají španělské děti až na svátek Tří králů. Infantky Leonor (13) a Sofie (11) si tak musí ještě pár týdnů počkat.

    Felipe VI. Španělský s chotí Letizií a dcerami.
    Autor: archiv

     

  • 5.

    Belgie

    Belgický král Philippe, královna Mathilde a potomstvo
    Autor: Reuters

    Královská rodina se tradičně v hojném počtu účastní vánočního koncertu. Vedle krále Philippa (58) a královny Mathildy (45) nechybí ani jejich děti Elisabeth (17), Gabriel (15), Emanuel (13) a Eleonora (10). V porovnání s „kolegy“ to má belgický panovník s vánočním projevem poněkud obtížnější. Pronést ho totiž musí ve třech jazycích země (vlámsky, francouzsky a německy) a k tomu volně přecházet z jednoho do druhého.

     

  • 6.

    Nizozemsko

    Král Willem-Alexander (51) se na obyvatele království obrací také ve vánočním projevu. Ten se musí někdy předtočit s předstihem, protože královská rodina tráví vánoční svátky střídavě v Holandsku a Argentině, odkud pochází královna Maxima (47).

    Nizozemský král Willem-Alexander na vánočním rodinném portrétu.
    Autor: Reuters

  • 7.

    Norsko

    Televizní projev krále Haralda V. (81) uvádí záběry na zasněžený královský palác v Oslu a zpěv tzv. Královské písně, která má stejnou melodii jako hymna Velké Británie. Král má při projevu, který je natáčen a vysílán večer, na sobě vždy smoking.

    Norský král Harald V. s rodinou.
    Autor: Reuters

  • 8.

    Británie

    Pro dynastii Windsorů začínají vánoční oslavy v týdnu před Štědrým dnem, kdy královna Alžběta II. (92) odjíždí vlakem z Londýna do Sandringhamu na východním pobřeží. Do jejího soukromého sídla se pak postupně dostaví celá užší rodina – a to podle předem vypracovaného plánu sestaveného na základě protokolárního pořadí: jako první tak přijíždí královnin synovec s rodinou, jako poslední princ Charles. Na Štědrý večer si členové rodiny vzájemně předají dárky, které leží vystaveny na dlouhém stole ve slavnostně vyzdobeném salonu. Vybalování může ale začít, až když dá příslušný pokyn princ Philip. Tento zvyk zavedla královna Viktorie a princ Albert v 19. století a připomíná spíše německou tradici než anglickou - v britských rodinách dostávají děti dárky až 25. prosince ráno.

    Vévodkyně Meghan pomáhala v domově seniorů.
    Autor: Reuters

    Na Boží hod ráno jde celá rodina do kostela, který stojí jen kousek od hranic královského pozemku. Princ Philip vede celou rodinu pěšky, jen královna přijíždí limuzínou. Po obědě, který se v tento den podává podle přísné hiearchie napětkrát (královské rodině, dvořanům, vyšším úředníkům, personálu a kuchařům), usednou všichni k televizi a ve tři hodiny vyslechnou královnin vánoční projev. Alžběta II. se dívá vždy sama a nikdy se neptá, jak se komu líbil… K vánočním tradicím patří také fotbalový zápas organizovaný princi Williamem a Harrym, slavnostní hon a večery bez televize a mobilních telefonů, kdy se hrají společenské hry…    

  • 9.

    Monako

     

    V malém knížectví se o Vánocích dodnes vděčně vzpomíná na kněžnu Gracii Patricii (Grace Kelly), která v 50. letech uspořádala v paláci vánoční oslavu pro děti z nemajetných rodin. Připraveny pro ně byly dárky, sladkosti a čokoládový koktejl podle tajného receptu. Její syn a dnešní kníže Albert II. (60) následuje příkladu své matky. Nejvíce času tráví ale o svátcích s manželkou Charlene (40) a svými dětmi - dvojčaty Jacquesem (4) a Gabriellou (4).

    Monacký kníže Albert II. na večírku pro děti.
    Autor: Reuters

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

ningbanle: 𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

(24. 12. 2019 09:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy