Hlavní obsah

Vánoce připraví také pacientům v Jesenické nemocnici

Novinky, Radka Miloševská

Poslech koled, vánoční výzdoba, zdobení vánočních stromečků, ale i volnější režim návštěv zpestřuje pacientům v Jesenické nemocnici vrcholící advent a blížící se Vánoce.

Foto: archiv nemocnice

Vánoční tvoření naladilo pacienty Jesenické nemocnice na blížící se Vánoce.

Článek

Sváteční nálada vyvrcholí štědrovečerní večeří, kterou si letos vychutná kolem 75 pacientů pobývajících přes Vánoce v nemocnici.

V nemocnici zůstávají jen pacienti v těžkém zdravotním stavu. „Vánoční svátky jsou svátky kruhu rodiny, a byť se snažíme všem pacientům umožnit, aby byli na Štědrý den doma, někdy to zdravotní stav zkrátka nedovoluje. V rámci našich možností se jim proto snažíme zde v našich prostorách svátky alespoň připomenout a vyjít jim vstříc, pokud mají nějaká přání. Během letošních Vánoc pečujeme o 75 pacientů,“ uvedla Mgr. Markéta Stržínková, hlavní sestra Jesenické nemocnice.

Po dárcích touží zpravidla děti, a proto obdarovala Jesenická nemocnice své dětské oddělení hračkami od plyšových zvířátek, přes stavebnice až po kočárek pro holčičky nebo autíčka pro kluky. Během Vánoc hospitalizuje dětské oddělení průměrně pět dětí, které se můžou s novými hračkami zabavit.

Také dvě třetiny pacientů léčebny dlouhodobě nemocných a interního oddělení Jesenické nemocnice přes svátky zůstávají v nemocnici. „Jedná se o pacienty onkologické, fraktury vyžadující klid na lůžku, závažná neurologická onemocnění. Tyto pacienty sestěhujeme do pokojů, aby nikdo nebyl sám, proto pak panuje na pokojích pohodová atmosféra, pacienti si spolu povídají, smějí se, nebo vzpomínají. Ostatní pacienty propouštíme domů, aby strávili svátky v rodinném kruhu,“ informovala Věra Kociánová st., vrchní sestra interního oddělení a léčebny dlouhodobě nemocných Jesenické nemocnice a doplnila, že návštěvy mají během Vánoc uvolněný režim a že je možné se domluvit dle možností a potřeb rodiny či přátel pacientů.

Nezapomíná se ani na tradiční štědrovečerní večeři. „Na Štědrý den mají všichni pacienti Jesenické nemocnice na večeři rybu připravenou dle dietních požadavků a dostávají k jídlu cukroví a diabetici ovoce. Hromadnou večeři však nepořádáme, každý si slavnostní menu sní v klidu na pokoji,“ popisuje Věra Kociánová st. a věří, že se podaří všem pacientům maximálně zpříjemnit vánoční chvíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám