Rekordní vrh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rekordní vrh!

Štěňata eurasierů s chovatelkou Lenkou Bauerovou.
Štěňata eurasierů s chovatelkou Lenkou Bauerovou. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Předčasný dárek v podobě deseti štěňat přinesl Ježíšek chovatelce eurasierů Lence Bauerové z Prostějova. Jde o historicky největší vrh tohoto nepočetného plemene ve střední Evropě.

Dolly je to první vrh, a hned tak velký! A byť je to pro ni něco naprosto nového, je úžasná máma a skvěle se o štěňata stará. Za odměnu jí jedno doma zůstane,“ prozradila Bauerová s tím, že všechna štěňata po 25 tisících korun byla hned zadaná budoucími páníčky.

Hledali nevěstu
I pro tátu Adise (7) jde o první štěňata. „Dlouho jsme mu hledali nevěstu, protože u nás jsou prakticky všichni eurasieři potomci Adisova otce. Až jsme konečně našli Lenku Bauerovou, jejíž Dolly má úplně jiné a stoprocentně nepříbuzné předky. Je kuriózní, že jsme ji nakonec našli nedaleko od nás,“ řekla Aha! majitelka psího táty Radka Navrátilová z Litovle, která si stejně jako Lenka nechá jedno ze štěňat.

Kluci versus holky
Kromě toho, že jde o tak velký vrh, je zvláštností i to, že se narodil stejný počet psíků jako fenek. Kluci dostali jména Achico, Aslan, Ariss, Archibald a Ayron, fenky Anouk, Adine, Adele, Ayreen a Aimee. „Jsou jedno hezčí než druhé. Rozhodně je čeká výstavní kariéra,“ shodly se obě chovatelky.

Jméno podle kontinentů
Eurasier byl vyšlechtěn ve druhé polovině 20. století v Německu a je křížencem vlčího špice, čau-čau a samojeda. Název eurasier vznikl složením názvů kontinentů, z nichž pocházejí jeho předci (Evropa a Asie).

Chrání svou rodinu
Cílem Juliuse Wipfela bylo vyšlechtit rodinného psa s vlohami pro hlídání. Skvěle si rozumí s dětmi a jako jeden z mála psů se nechá od nich i cvičit. V případě ohrožení své lidské smečky dokáže být vynikající ochránce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.