Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Botanickou zahradu letos navštívilo skoro 57 tisíc lidí

Botanická zahrada v Liberci má letos úspěšnou sezonu. Návštěvníků bude mít zřejmě více než loni a podařilo se jí i rozšířit některé sbírky, hlavně orchidejí.

„Nejvýše ale cením získání semen geneticky čisté viktorie královské z Thajska,“ řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička. Nejstarší botanická zahrada v republice bude příští rok slavit 125 let od svého založení.

Do liberecké botanické zahrady letos do konce listopadu přišlo 56.792 návštěvníků, což je o 3106 více než loni. „Je to neočekávané, neboť letošní skoro celá hlavní turistická sezona byla narušena tím, že nefungovala městská hromadná doprava do stanice Botanická zahrada. Logický předpoklad tedy byl, že návštěvnost poněkud poklesne,“ uvedl Studnička. Díky vydařené sezoně mají senioři nad 65 let vstup v prosinci do zahrady zdarma a o Štědrém dnu všichni návštěvníci.

Tradičním lákadlem vánočního období jsou podle ředitele orchideje, které mají hlavní sezonu. „A kvetou legendární kamelie, vystaveny jsou unikátní a krásné bonsaje, z nichž dvě jsou starší 100 let. Expozice v devíti pavilonech jsou v té nejlepší kondici a skýtají působivou podívanou,“ uvedl Studnička.

Z přírůstků si nejvíce cení z Thajska získaných semen viktorie královské, z nich liberečtí zahradníci vypěstovali letos vystavované exempláře. „Ty byly mezi sebou uměle sprášeny a výsledkem je několik set semen pro další kulturu i pro mezinárodní výměnu mezi botanickými zahradami,“ uvedl ředitel zahrady. Radost má i ze získání nových velkokvětých lilií pro pěstování ve sklenících, které pocházejí z českého šlechtění.

Přibyly i některé odrůdy kamelií. Za výjimečné považuje ředitel to, do jaké velikosti letos vyrostla obří leknínovitá rostlina euryalé vzdorná. „Dosáhla skutečně měřené velikosti listu 206 centimetrů. To překonává veškeré údaje publikované na světě, tedy zřejmě jde o světový rekord,“ řekl Studnička.

Botanická zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamelií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. K jubileu na příští rok chystá výstavu o pěstitelských i jiných úspěších v její novodobé historii od roku 1990. „Doufáme i ve vydání alespoň jedné další knihy s botanickou tématikou, v zábavné formě,“ dodal ředitel zahrady.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky příroda, turistika, botanická, Liberec, botanická zahrada, zahrada, Thajsko, Štědrý den, vstavačovité, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanickou zahradu letos navštívilo skoro 57 tisíc lidí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.