Na Štědrý den vyjížděli záchranáři kvůli uvízlým kostem, rvačkám i bolestem břicha z přejedení

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně museli na Štědrý den operovat muže, kterému se zapíchla kost v krku vedle hrtanového vchodu. Zákrok podstoupil v celkové anestezii, uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle zástupkyně vrchní sestry dispečinku záchranné služby Martina Munduchová měli zatím zdravotníci z Vysočiny klidnější svátky než loni. Na Štědrý den vyjeli ke 117 případům.

Brno / Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní záchranná služba

Zdravotní záchranná služba (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Brněnská chirurgická pohotovost ošetřila na Štědrý den přes 20 lidí. Někteří se zranili při pádu, jiní řešili třeba bolesti břicha. Osm případů mělo spojitost s rybí kostí v krku.

„Nejčastěji měli lidé kost zapíchnutou v mandlích nebo kořenu jazyka, což lékaři ošetřili a kosti vytáhli přímo v ambulanci. Jeden případ byl ale složitější, muž měl kost zapíchnutou vedle hrtanového vchodu, což je už hodně hluboko,“ objasnila Lipovská s tím, že muž musel na operaci.

„Zákrok podstoupil v celkové anestezii. Kost měla čtyři centimetry. Dnes (ve středu, pozn. red.) jsme pacienta propustili z nemocnice.“

Veterinář: Prosím, nekupujte živé kapry. Přenesení domů pro ně znamená pomalou a krutou smrt

Číst článek

Další pacienti přišli s úrazy po pádu, další se zranili při sportu. „Bylo tam i několik řezných ran a jedno prolétnutí prosklenými dveřmi. Nejvíce bylo bolestí břicha většinou z přejedení nebo nevhodné kombinace jídel,“ dodala Lipovská.

Za část potíží může stres

Podle Martina Munduchové lidé o vánočních svátcích volají záchranáře častěji kvůli interním potížím. Zejména u starších osamělých lidí to podle ní může být vyvolané i stresem, které pro ně Vánoce znamenají.

„V noci jsme vyjížděli i kvůli rvačce, takže emoce jsou asi na Štědrý den vypjaté různě,“ popisuje. Stabilním důvodem výjezdů záchranářů o Vánocích jsou podle ní zažívací potíže.

„A letos jsme vyjížděli i kvůli rybí kosti uvízlé v krku batolete. Nepamatuji se, že bychom u takové obtíže kdy zasahovali,“ dodala zástupkyně vrchní sestry dispečinku záchranné služby Kraje Vysočina, která u záchranářů slouží 20 let.

Zdravotníci z jihlavské nemocnice řešili šest případů uvízlých rybích kostí v krku. První z pacientů dorazil na ORL ambulanci už 23. prosince, další tři včera a dva lidé se stejným problémem přišli ve středu ráno, jak uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

pšt, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme