Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Dojemný vzkaz Havlové přítelkyni Táně Fischerové (†72)

Aktualizováno -
26. prosince 2019
09:35
Autor: simao, ČTK - 
25. prosince 2019
20:44

Táňa Fischerová, která dnes zemřela ve věku 72 let, byla herečkou, moderátorkou, političkou, ale nejen to. Byla také bojovnicí, upozorňuje její někdejší sněmovní kolega Jaromír Štětina. A byla též svědkyní na svatbě Václava Havla a Dagmar Havlové, za svobodna Veškrnové. Šla svědčit své divadelní kolegyni, která pro ni nyní pláče. Havlová ve středu vysekla Fischerové velkou poklonu. A přiznala, jak těžké to nyní pro ni je.

Smutná zpráva o úmrtí Táni Fischerové se Českem rozletěla na 1. svátek vánoční. „Táňo, klid v duši. Bylas bojovnice,“ vysekl jí na facebooku poklonu její někdejší kolega ze Sněmovny a bývalý europoslanec Jaromír Štětina.

Svědkyně na svatbě Havlových

Právě Fischerová šla 4. ledna 1997 za svědkyni Dagmar Havlové (za svobodna Veškrnové) při její svatbě s Václavem Havlem na žižkovské radnici. Havlovým svědkem byl tehdy Jan Tříska, který zemřel v září 2017 po pádu z Karlova mostu.To Fischerová nyní podlehla dlouhodobé těžké nemoci - rakovině.

Starosta Tomáš Mikeska pronáší ve své kanceláři projev. Za snoubenci stojí svědci Jan Tříska s Táňou Fischerovou a Nina Veškrnová. Starosta Tomáš Mikeska pronáší ve své kanceláři projev. Za snoubenci stojí svědci Jan Tříska s Táňou Fischerovou a Nina Veškrnová. | Foto: K. Kopáč a archiv T. Mikesky

Ale zpět do roku 1997. Havla tehdy na tajné svatbě oddával starosta Tomáš Mikeska, kromě Fischerové a Třísky nechyběla ani dcera nevěsty Nina, tehdy dvacetiletá. Pro Havla šlo o druhé manželství. Jeho první žena Olga zemřela 27. ledna 1996.

Fischerová byla delší dobu partnerkou Petra Skoumala, skladatele, textaře a hudebníka, který zemřel pro změnu 28. září 2014. Za muže si ho nevzala, měla s ním však syna Kryštofa. Skoumal se oženil s herečkou Ilonou Svobodovou.

S Havlovou se znala Fischerová z divadla - působili společně v Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé). Někdejší kolegyně byly tehdy navíc shodně v jiném stavu a staly se z nich přítelkyně.

Havlová emotivně: Nesu to těžce

Právě první dáma Dagmar Havlová na Fischerovou zavzpomínala dlouhým statusem na facebooku. „Dnes odpoledne umřela má nejlepší přítelkyně Táňa Fischerová. Každý nese odchod svých nejbližších jinak. Já těžce a dlouho,“ přiznává.

„S Táňou jsme byly před 45 lety ve stejném angažmá, s Táňou jsme čekaly ve stejnou dobu dítě, s Táňou jsem se radila, smála i plakala. S Táňou jsme na sebe byly napojené. S Táňou nezištnou, statečnou, sofistikovanou, vzdělanou. S Táňou krutě upřímnou, citlivou, urputnou, ochranitelskou. S Táňou trpící, smějící se stejným věcem. S Táňou bojovnou, bojující, milující, milovanou, krásnou ve svém křehkém těle se silným svobodným duchem,“ pokračuje Havlová.

„Táňa byla jako anděl šustící křídly pro každého, kdo potřeboval pomoc. Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Nikdy nezapomenu,“ dodala vdova po prvním českém prezidentovi.

Dagmar Havlová oplakala smrt Táni Fischerové, své dlouholeté přítelkyně, která jí šla dokonce za svědkyni na svatbě s Václavem Havlem. Dagmar Havlová oplakala smrt Táni Fischerové, své dlouholeté přítelkyně, která jí šla dokonce za svědkyni na svatbě s Václavem Havlem. | Facebook Dagmar Havlové

Fischerová se na Havla pokusila navázat právě v prezidentské volbě. Samotné účasti nelitovala. „Kandidaturou na prezidentku jsem chtěla ukázat, že to lze dělat i bez peněz, poněvadž pokud moc peněz a mediální manipulaci neporazíme, tak se nikdy nic nezmění. Kandidovat a vyhrávat budou vždy jen lidé moci a peněz a podle toho bude politika vypadat,“ varovala po prohrané volbě.

S Táňou Fischerovou se loučí také Český helsinský výbor, kterému předsedala. „Táňa zemřela po velmi dlouhé a těžké nemoci 25. prosince 2019 odpoledne v hospicu v Černošicích. Táňa byla obdivuhodná, charakterní a silná žena, která neúnavně celý život pomáhala slabým a potřebným lidem. Nežila pro sebe, ale pro druhé. Pomáhala jednotlivcům, neziskovým organizacím, otevřeně se vyjadřovala ke všem nepravostem ve společnosti. Její odkaz zůstane navždy v našich srdcích, v našich myslích a v našich činech. Táňo, nežila jsi nadarmo. Díky Tobě se nám v duši narodila nejen naděje, ale i další síla a motivace k prosazování všeho, na čem Ti záleželo. Děkujeme!,“ napsali v prohlášení ředitelka výboru Lucie Rybová a jeho místopředseda Ivan Štampach.

Nora Fridrichová: Myslím na jejího syna

Po smrti Táni Fischerové nyní truchlí i mnozí další. Moderátorka ČT Nora Fridrichová na twitteru zveřejnila prosincové foto z návštěvy u  Fischerové v Peci pod Sněžkou. „Pro podpis do knížky jsem za ní přijela den po Mikuláši. Táňa Fischerová byla strašně hodná jako vždycky a měla doma i svého syna. Na něho teď myslím. Upřímnou soustrast,“ napsala Fridrichová.

Fischerová, která v roce 2013 vstoupila coby nezávislá kandidátka i do historicky první přímé prezidentské volby, se na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

Kubišová: Až biblický osud se synem

V posledních letech se věnovala především charitativní činosti, se zpěvačkou Martou Kubišovou a režisérem Janem Kačerem pak moderovala televizní Adventní koncerty.

„Je to veliká ztráta. Byla to úžasná ženská, která měla až biblický osud se svým synem. Srovnávala se s tím úžasně,“ řekla Kubišová ČTK. Fischerová se celý život starala sama o svého postiženého syna, péče o něj se pro ni stala jedním z impulsů jejího zájmu o nemocné a potřebné.

 

Video se připravuje ...
Další videa