Města září vánoční výzdobou. Víte ale, kolik třpytivá světýlka v ulicích stojí? Někde i miliony korun
Nasvícené náměstí v Litvínově. Foto: e-deniky.cz
Most

Ústecký kraj – Navozuje v nás tu pravou vánoční atmosféru. Když se objeví, víme, že svátky jsou už opravdu za dveřmi. Mnozí z nás ji obdivují, ale najdou se i tací, kteří ji kritizují. Řeč je o adventní výzdobě v našich městech.

A přitom víme, nebo máme alespoň představu, kolik stojí ono pravé kouzlo Vánoc v podobě třpytivého osvětlení v ulicích? Některá města v Ústeckém kraji nám to prozradila. Jaké jsou tedy náklady radnic či magistrátů na vánoční výzdobu a připravily si letos pro své občany nějaké překvapení? Přinášíme zajímavý přehled. Nejsou v něm ale všechna významnější města v Ústeckém kraji. Ne ze všech míst naší redakci zaslali před vánočními svátky odpovědi.

Mostecko

Most

Náklady na montáž a demontáž vánoční výzdoby v Mostě v letošním roce vyjdou na 2,8 milionu korun bez DPH. Tradiční ledkové osvětlení se objevilo na stromech podél třídy Budovatelů, ozdobeny byly také lípy na 1. náměstí nebo most spojující 2. náměstí a hlavní budovu pošty.

Dekorace se rozzářily i na sloupech veřejného osvětlení. „Zajímavým zpestřením a letošní novinkou bylo přidání světelné výzdoby u mobilního kluziště a zpívající aurora na vánočním stromě na 1. náměstí,“ uvedla mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.

Litvínov

V letošním roce se náklady na vánoční výzdobu v Litvínově pohybují ve výši cca 400 tisíc korun. Do této sumy jsou zahrnuty veškeré náklady spojené s vánočním osvětlením (pořízení, pronájem, montáž, demontáž, opravy).

Novinkou pro tento rok bylo pořízení netypického vánoční osvětlení do ulice S. K. Neumanna. „Konkrétně jsme nechali po dohodě s hokejovým klubem vyrobit hokejové postavy a loga klubu HC VERVA Litvínov a.s.,“ doplnil vedoucí odboru nakládání s majetkem Petr Řeháček.

Meziboří

Město Meziboří v letošním roce za vánoční výzdobu utratilo celkem 105 tisíc korun. „Vánoční výzdobu si opravujeme vlastními silami, některé nové prvky jsem pořizovali, ale hlavně se na výrobě nových prvků podíleli i zaměstnanci technických služeb, za což sklidili velkou pochvalu od vedení města i občanů,“ řekla vedoucí odboru výstavby, majetku a životního prostředí Gabriela Soukupová.

Chomutovsko

Chomutov

Vánoční výzdoba stála město Chomutov zhruba 800 tisíc korun a je stejná jako v loňském roce.

Kadaň

Celkový náklad za vánoční výzdobu v Kadani za kalendářní rok činí 450 tisíc korun. V ceně je zahrnuta jarní demontáž ozdob, jejich kontrola a servis, uskladnění, zimní montáž. Město Kadaň je v současné době osazeno na lampách veřejného osvětlení 97 ozdobami a 5 převěsy v šesti ulicích a na Mírovém náměstí. Na Mírovém náměstí je nutné zmínit ještě osvětlení vánočního stromu.
„V letošním roce jsme nakoupili 10 nových LED ozdob na lampy veřejného osvětlení a osadili jimi nově ulici Golovinova,“ sdělil redakci vedoucí odboru vnitřních věcí Petr Panuška.

Jirkov

Montáž vánoční výzdoby v Jirkově v letošním roce stála 187 tisíc korun včetně DPH. Demontáž naopak stojí 140 tisíc korun. Oprava a údržba vánočních dekorů vyjde město na 40 tisíc korun. „Letošní pronájem za dekory činí 67 tisíc, také jsme do vlastnictví koupili nové úchyty a kabely za 31 tisíc korun,“ dodala starostka města Darina Kováčová.

Postoloprty

Vánoční výzdoba stojí Postoloprty 250 tisíc, náklady na instalaci a zapojení odhaduje město na zhruba 140 tisíc korun. Odstranění výzdoby vychází na 70 tisíc korun.

Podbořany

Náklady spojené s vánoční výzdobou v roce 2019 v Podbořanech jsou zhruba 84 tisíc bez DPH. V ceně je zahrnuta montáž a demontáž vánoční výzdoby a pronájem dekorů.
„Podbořany mají celkem 82 kusů vánočních dekorů na sloupech veřejného osvětlení, 9 kusů vánočních převěsů a zdobí se celkem 3 vánoční stromy,“ uvedl vedoucí odboru místního hospodářství a služeb Erich Knoblauch.

Teplicko

Teplice

Náklady investované do adventní výzdoby v Teplicích v letošním roce činily 107 tisíc. K tomu letos město pořídilo vánoční výzdobu a osvětlení stromu u Červeného kostela za 111 tisíc korun a dále vánoční prvky na stožáry veřejného osvětlení za 330 tisíc.  „Statutární město Teplice disponuje stabilní slavnostní celoroční výzdobou na hlavních tazích městem. K tomu na dobu adventu instaluje vánoční výzdobu v různých částech města a zároveň zdobí 7 vánočních stromů na svém území. Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že v průběhu let pravidelně dochází k obnově světelných prvků,“ dodal primátor města Hynek Hanza.

Bílina

Náklady na vánoční výzdobu v Bílině činí pro letošní rok 403 tisíc. V ceně je zahrnuto například Nákup LED řetězů, pronájem vánočních ozdob či pronájem i přeprava vánočního stromu.
„Mnoho vánoční výzdoby máme zakoupeno již z let minulých, ale pravidelně investujeme i do nové výzdoby. Světelné vánoční ozdoby na hlavní tah městem 1/13 a ozdoby na vánočním stromu na Mírovém náměstí si již řadu let pronajímáme,“ napsala nám starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová

Ústecko

Ústí nad Labem

Slavnostní vánoční osvětlení v ústí nad Labem je umístěno na budovu Magistrátu města Ústí nad Labem, na veřejné osvětlení na Lidickém náměstí včetně zapojovacích zásuvek, na vzrostlé listnaté stromy, keře a decentní osvětlení kašny na Lidickém náměstí, na vánoční stromy na Mírovém náměstí a Lidickém náměstí, na budovu Severočeského divadla v Ústí nad Labem, na budovu Muzea města Ústí nad Labem a v průchodu u budovy Grandu. Cena za vše uvedené je 688 tisíc včetně DPH.

„Budeme mít i novoroční ohňostroj , a to 1. ledna v 18 hodin, cena je 242 tisíc korun,“ doplnila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Osvětlení samozřejmě realizují i jednotlivé městské obvody.

Děčínsko

Rumburk

V letošním roce nepořizovalo město Rumburk novou vánoční výzdobu, takže náklady byly 0 Kč. „Samozřejmě jsou náklady v instalaci a ve spotřebě elektrické energie, ale to zatím nemohu vyčíslit,“ napsal redakci starosta města Lumír Kus.

Litoměřicko

Litoměřice

Město Litoměřice letos žádné nové ozdoby nepořizovalo, byl pouze zakoupen materiál potřebný k opravení poškozených částí v hodnotě 30 tisíc korun.

Lovosice

Město Lovosice má výzdobu pro dobu adventu stabilní, již tradičně se věší světelné komety, hvězdy a zvonky na lampy veřejného osvětlení a velký živý strom na náměstí, který bývá slavnostně ozdoben. Do úprav investovalo město větší částku v loňském roce, kdy se doplňovala výzdoba vánočního stromu na Václavském náměstí. Ta vyšla celkem na 150 tisíc korun.
„Letos se nakupovaly menší květinové dekorace a strom do haly Městského úřadu, které vyšly na 6 tisíc korun. Jako vánoční nebo zimní by se dala brát i úprava 46 kusů květinových truhlíků v centru města, která vyšla na cca 140 tisíc korun,“ sdělila sekretářka starosty Petra Chourová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru