TOP 10 zvrhlých a ujetých vánočních songů: Ramones, Megadeth nebo Lemmy Kilmister

Vydáno 26.12.2019 | autor: redakce

Není od věci si připomenout, že vánoční song neznamená jen George Michaela nebo Mariah Carey. V našem výběru najdete songy mimořádně úchylné až dekadentní, instrumentální pohodovky, povedené mystifikace i pekelně rychlé nářezy. Takže se seberme a pojďme spolu do Betléma. Článek je z roku 2013 a byl ponechán v původním znění.  

TOP 10 zvrhlých a ujetých vánočních songů: Ramones, Megadeth nebo Lemmy Kilmister Lemmy Kilmister také nazpíval vánoční song

Master's Hammer - Půjdem spolu do Betléma

Mistrovo kladivo je kultem minimálně mezinárodního formátu, avšak také poměrně šílenou partou recesistů, i když to tak na první pohled nevypadá. V devadesátých letech kapela ukončila svou činnost poměrně svéráznou formou. Tou byla deska nazvaná prozaicky Šlágry. Blackmetalová legenda na ní ukázala i svůj vztah k Vánocům pomocí coververze známe koledy. Nicméně musíme upozornit, že doposlouchat song do konce je úkol pro nejstatečnější reky!

Inekafe - Vianoce

Vyjadřovat se k módním trendům a problémům je nedílnou součástí neopunku, a to i ve středoevropských končinách. Chlapci ze Slovenska se na své desce Čumil měli potřebu vyrovnat s problematikou přecpaných obchodů a nákupního šílenství. Pubertální publikum v zásadě řešilo jen metody, jak se na Vánoce nezbláznit, ale jak by se kapela stavěla dnes k otázce nakupování přes internet? To nám možná kapela ještě ukáže, ale ve své době její veselý vánoční song způsobil příjemné osvěžení ve strnulých československých vodách.

Daleká města Inekafe i se staronovým basákem: Dalším byly České Budějovice

Hagen Baden - Vánoce

Všichni si jistě vybaví hitovku Tří sester s názvem Průša. Jenže ona není od Tří sester, ale od Fanánkova bočního projektu Hagen Baden. Ten přinesl i stěžejní tuzemskou rockovou výpověď o Vánocích. Ta totiž kouká na svátky optikou značně odlišnou od většiny ostatních. Dozvíme se z ní něco o tom, jak se tráví Štědrý den v lakomé rodině, kde se navíc nemají moc rádi. Inu, i to se stává a nutno říci, že v Hagenově podání je tato vize poměrně zábavná.

Opilý Santa Claus, vandrák i psí celebrita: TOP 5 vánočních parodií

Ramones - Merry Christmas

Nejvýraznější tvář amerického punku první vlny se vyznačovala reflexí mnoha zásadních otázek lidského bytí od čichání lepidla přes politiku až po Vánoce. A právě jedna z jejich nejlepších desek Brain Drain přinesla i stěžejní vánoční hitovku, která nenesla nějaké zásadní poselství světu. Důležité bylo, aby si z ní lidé odnesli, že doba svátků není dobou ke sporům a konfliktům a je daleko lepší se věnovat něčemu užitečnějšímu. Třeba koulovačce. Nebo čichání lepidla.

Megadeth

Thrashmetaloví matadoři před několika dny oznámili novinku, kterou nebude nová nářezová deska, ale zcela překvapivě album vánočních písní, kvůli kterým kapela prodělala i poměrně výraznou změnu image. Zbývá si jen položit otázku, jak na nastalou situaci zareagují tradiční sokové z Metalliky a Slayer. Je totiž dost dobře možné, že kapely vydají vánoční split, kterým se pokusí zmenšit vánoční popularitu party okolo Davea Mustaina.

Twisted Sister - Oh Come All Ye Faithful

Glamrocková smečka se proslavila mnoha z mnoha důvodů, z nichž velmi výrazně vyčnívala image jejich frontmana, které nepřehlédnete nikdy a nikde, čímž ale v žádném nechceme znevažovat jejich hudební tvorbu. A i ta si všímala vánoc měrou vrchovatou, vždyť kapela vydala vánoční album. Z něj vyzdvihneme song, který se inspiroval největším hitem We're Not Gonna Take It, který se však předtím inspiroval vánoční písní. Kruh se uzavřel.

King Diamond - No Presents For Christmas

King Diamond je bezespornou legendou tvrdého rocku a jako správný metalista se zcela jistě nikdy neusmívá. Ale jak to má s vánočními svátky? Odpověď nám dal ve svém songu, který jistě neudělal moc velkou radost dětem. Protože kdo by si přál dostat k Vánocům nedostat nic? V roce 1986 asi řada metalistů plesající nad tímhle našlápnutým singlem, kterému dominuje zběsilá jízda bubeníka a ječivý vokál. Ale ten text, ten skutečně udělá radost málokomu.

 

Dave Grohl, Lemmy Kilmister a Billy Gibbons - Run Rudolph Run

Ve Státech je oblíbenou kratochvílí vytváření obskurních hudebních spojení. To se stalo i v případě desky We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year, která spatřila světlo světa v roce 2008. Nesla se ve znamení tvrdého rocku a spousty předělaných pecek. Z těch však vyčnívá parádní spojení Davida Grohla z Foo Fighters, Lemmyho z Motörhead a Billyho Gibbonse ze ZZ Top.

Manowar - Stille Nacht

Pokud ve vás němčina vyvolává osypky, tak se připravte na dvojnásobnou dávku. Populární Tiché noci se chytili metaloví Manowar a ještě si vybrali němčinu. Je to poslech jen pro silné nátury, ale na druhou stranu ono je to možná dobře. Německé kultuře je postava Ježíška jistě bližší než Santa Claus. A jen těžko si dokážeme představit Santu v něčem, co je pro Manowar tak typické. Tedy v odporných kožených slipech. 

Black Label Society - I'll Be Home For Christmas

Zakk Wylde je světu známý jako vousatý drsňák, který zachránil kariéru Ozzyho Osbourna, aby po letech dostal košem. Nicméně on je samozřejmě i fenomenální kytarista, což dokázal měrou vrchovatou ve svých Black Label Society, kde je i hlavních vokalistou. S nimi natočil i desku vánočních songů, ze které je vybraný song. Na první poslech v něm najdeme rukopis autora, ale hlavně pohodu Vánoc, která je z prstů amerického hromotluka až překvapivá.

Text: Petr Bláha
Témata: Vánoce, vánoční songy, Master's Hammer, Ine kafe, Ramones, Hagen Baden, Megadeth, King Diamond, Manowar, Dave Grohl, Lemmy Kilmister

zavřít