Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Portheimku na Smíchově čeká rekonstrukce, začít by mohla v roce 2021. Do letohrádku přibude další vstup
Pohled na Portheimku od jihu. Záměrem je vybudovat z chodníku ve Štefánikově ulici (na snímku vlevo) další vstup do letohrádku. Nyní se vchází z přilehlého parku (na snímku vpravo). Foto: PP

Portheimku na Smíchově čeká rekonstrukce, začít by mohla v roce 2021. Do letohrádku přibude další vstup

Smíchovský barokní letohrádek Portheimka je ve špatném technickém stavu, radnice Prahy 5 proto chystá jeho rekonstrukci, která by mohla začít do dvou let. Zároveň by měl vzniknou nový bezbariérový přístup z ulice Štefánikova. Server Pražský patriot o tom informoval místostarosta páté městské části Lukáš Herold.
portheimka-z-parku-nahled

Pohled na Portheimku z parku

V uplynulých letech byla opravena venkovní fasáda, Portheimka má i novou střechu. Co se týče vnitřních rozvodů, ty jsou ve velmi špatném stavu. „Je tam dramatický problém s odpady, občas se kvůli tomu musí na nějaký čas zavřít kavárna i celá galerie. Špatné je topení, uniká teplo. Musí se proto udělat nová kotelna. Bojler na vodu je starý, rozvody elektřiny jakbysmet,“ uvedl místostarosta Herold, do jehož kompetencí patří kultura, obnova památek a majetek Prahy 5.

O rekonstrukci Portheimky se hovoří už několik let, projekt je z části nachystán. Proto byla nájemní smlouva s Museem skla uzavřena jen poloviny roku 2021. „Cílem je, aby se do té doby stihly přípravy a na konec nájmu navázala rekonstrukce, kterou bychom následně chtěli stihnout během jednoho roku,“ sdělil Herold.

Opravená Portheimka by se tak mohla otevřít v průběhu roku 2022. V rozpočtu na příští rok tak ještě nejsou na rekonstrukci vynaloženy konkrétní prostředky, hrazeny budou jen projektové práce. S těmi obecně rozpočet počítá.

V rámci oprav v útrobách památkově chráněné budovy chce Praha 5 vybudovat nový bezbariérový vstup ze Štefánikovy ulice. Vznikl by snížením chodníku. Aby byl zachován volný průchod pro pěší, došlo by k rozšíření cesty do vozovky. Je dokončována dopravní studie, která prověřuje funkčnost takového řešení. Památkáři s ním předběžně souhlasí.

portheimka-ze-stefanikovi-nahled

Pohled na Portheimku ze Štefánikovy ulice

Po dokončení studie bude zahájen proces vedoucí k získání stavebního povolení, jednat se také bude o závazném vyjádření památkářů k celkové rekonstrukci. Na dopravní studii navážou jednání o stavebním povolení a závazném vyjádření památkářů k celkové rekonstrukci.

Prahu 5, která má Portheimku svěřenou do správy, čeká rozhodování, co v letohrádku bude po dokončení rekonstrukce. Nyní v něm kromě Musea skla sídlí galerie městské části a kavárna.

„Já se přikláním k tomu, aby tam v nějaké podobě zůstalo muzeum, stejně tak výstavní prostory městské části. I se současným provozovatelem kavárny jsou dobré zkušenosti. Nabízí se také využití podkrovních prostor, kde by třeba mohly také být výstava,“ dodal místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold. Prostory pod střechou v současnosti kvůli špatnému technickému stavu trámů nelze plně využívat.


Autor: puc

Tragická nehoda na železnici

Včera ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

Včera ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru