Do Vltavy se postupně ponořilo rekordních 430 otužilců. Hlavní závod vyhrála Lenka Štěrbová


Rekordní počet otužilců si zaplaval ve Vltavě při letošním 73. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze. Akce na Slovanském ostrově přilákala 430 účastníků, což bylo o 32 více než loni. Voda měla 5,6 stupně, teplota vzduchu byla 4,7 stupně. Vítězství v hlavním závodu na 750 metrů obhájila česká dálková plavkyně Lenka Štěrbová, která předstihla bratry Víta a Jiřího Polanské.

SportovniListy.cz byly na místě děje ...





Závod Lenka Štěrbová, která se poprvé proslavila mezi plavci už jako nejmladší plavkyně, jež  překonala kanál La Manche a to v pouhých 16 letech, na druhý vánoční svátek třičtvrtě kilometru uplavala  za devět minut a 12 vteřin. 





Otužileckou nezávodní plavbu  absolvovala i handicapovaná plavkyně Markéta Pechová, která  letos jako první na světě s jednou nohou  překonala La Manche.

Nejstarším účastníkem Nikodémova memoriálu byla  devětaosmdesátiletá Božena Černá. Nejmladší zase byli osmiletý Jakub Špaček a desetiletý Josef Špašek.

Účastníci z Česka, Slovenska, Belgie, Ruska, Velké Británie, Kazachstánu, Polska a Hongkongu si mohli vybrat mezi hlavním závodem na 750 metrů, takzvaným Memoriálem Františka Venclovského, a kondičními trasami 300 a 100 metrů.

Nejstarší otužilecký závod v Česku nese jméno pražského zlatníka a propagátora otužování Alfreda Nikodéma. Poprvé vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě uspořádal v roce 1923.  Největší zimu otužilci pamatují z roku 1946, kdy se otužování neuskutečnilo, protože z důvodu mrazu se jim u Železničního mostu nepodařilo prosekat led.

(ps, SportovniListy.cz, foto: Petr Skála)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...