Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tvoje tvář má známý hlas v pohádkách: Kdo zpíval místo Popelky nebo Zlatovlásky?

/
  • Tvoje tvář má známý hlas v pohádkách: Kdo zpíval místo Popelky nebo Zlatovlásky?
    26. prosince 2019 ● 16:03

    Televizního diváka nejoblíbenějších českých pohádek dozajista napadne, jak je možné, že všichni představitelé titulních rolí princezen i jejich udatných zachránců dokáží tak skvěle nejenom hrát, ale i zpívat. Inu, nejednou je to proto, že zkrátka své pěvecké party svěřili odborníkům. Připomeňme si nejznámější pohádky, v nichž zazněly hlasy „cizí hlasy“. Zkrátka jak se říká, tvoje tvář má známý hlas...

  • 1.

    Co takhle svatba, princi?

    Půvabná pohádka Co takhle svatba, princi? z roku 1985, kterou napsal legendární tvůrce dětských pořadů České televize Jiří Chalupa (73), byla od počátku koncipovaná jako muzikál a všichni herci v ní měli své hlasové „dubléry“. Za Ivanu Andrlovou (59) v roli krásné zrcadelnice proto zpívala Iveta Bartošová (†48), za Jiřinu Bohdalovou (88) v roli královny Jitka Zelenková (69), bojovnou princeznu Jaroslavy Kretschmerové (64) si střihla Marcela Holanová (68), prince Davida hrál sice Miroslav Vladyka (60), ale zpíval za něj Marcel Zmožek (54), a rozmazlenou princeznu Babetku v podání Jarmily Švehlové (63) a její legendární song „Když se načančám“ si zazpívala Heidi Janků (57). Jediným zpěvákem, který si v pohádce přímo i zahrál, byl Karel Černoch (†64) alias moudrý královský vychovatel Matěj.

     

    Zajímavé je, že v druhém díle Ať přiletí čáp, královno!, už bylo přezpívaných méně. Ivana Andrlová i Jiřina Bohdalová zazpívaly samy, písničkou „Všechno naruby tu je“ pobavil i Petr Nárožný (81). Ovšem Miroslav Vladyka dál spoléhal na Marcela Zmožka a za Světlanu Nálepkovou (59) zpívala Heidi Janků.

    Karel Černoch, Ivana Andrlová a Miroslav Vladyka v pohádce Co takhle svatba, princi?
    Autor: ČT, archiv

  • 2.

    Honza málem králem

    V případě pohádky Honza málem králem, kterou v roce 1977 natočil slavný režisér Bořivoj Zeman (†79), jenž je podepsaný pod jinými oblíbenými kusy, jako je například Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna nebo Byl jednou jeden král, to je trošku jiný případ. Tam představitel titulní role hloupého Honzy, tedy zpěvák a tanečník Jiří Korn (70), zpívá jednu z nejlépe zapamatovatelných pohádkových písniček „Svítí, svítí slunce“, jeho hlas ovšem ve zbytku filmu více nezaznívá. Byl totiž předabován hercem Michalem Pavlatou (†71). Sám interpret hitů „Miss Moskva“ nebo „Žal se odkládá“ z tohoto rozhodnutí režiséra prý neměl zrovna dvakrát radost a dlouhé roky ho to mrzelo.

    Jiří Korn v pohádce Honza málem králem
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Když draka bolí hlava

    V pohádce Když draka bolí hlava, která se stala posledním hereckým počinem Karla Gotta (†80), zaznělo taktéž plno veselých písniček. Mnohé si zpívali představitelé titulních rolí, až na jedinou. Postava zlého skřeta Blivajze, jenž zaviní rozkol mezi lidmi a královstvím Draka, je sice zahraná slovenským hercem Miroslavem Nogou (60), hlas mu ovšem v české verzi filmu propůjčil známý hitmaker Michal David (59). Ten ostatně pro všechny písničky, co ve filmu zazní, složil hudbu.

    Miro Noga v pohádce Když draka bolí hlava
    Autor: Petarda Production

  • 4.

    Kouzelník Žito

    Loňský štědrovečerní Kouzelník Žito, který se nesetkal se zrovna kladným přijetím publika, se rovněž notně opíral o písničky, co v pohádkovém příběhu zazněly. Ústřední song však místo herce Denise Šafaříka (25) nazpíval sám autor hudby k pohádce i písničce Daniel Barták (39), a stejně tak si ve zpěvu nevěřila ani herečka Anna Kadeřávková (22). Její part nazpívala zpěvačka Simona Tlustá, známá například z aktuálně uváděného muzikálu Vlasy.

    Denis Šafařík a Anna Kadeřávková v pohádce Kouzelník Žito
    Autor: archiv ČT

  • 5.

    S čerty nejsou žerty

    Přestože pohádka S čerty nejsou žerty rozhodně nepatří mezi písničkové, obě melodie, které v tomto snímku zazní, zlidověly. Jak rozverný hit „Ta naše hospoda“, tak i romantický song „Větře, větříčku“. Obě písně pocházejí z pera osvědčeného skladatelského dua Jaroslav Uhlíř (74) a Zdeněk Svěrák (83).

    Málokdo ovšem ví, že milostné vyznání mlynářskému mládenci Petrovi, co tak teskně zpívá princezna Adélka, ve skutečnosti nepěje herečka Monika Stará, tehdy Pelcová (54), ale herečka Ivana Andrlová (59). Aby toho nebylo málo, dialogy za ni namluvila Naďa Konvalinková (68).

    S čerty nejsou žerty
    Autor: Zbyněk Pecák, archiv Blesku, reprofoto Youtube

  • 6.

    Tři oříšky pro Popelku

    Že se v pohádce Tři oříšky pro Popelku nezpívá? Ale kdepak! Copak jde zapomenout na scénu, v níž Popelka pere v napůl zamrzlé řece a kolem jedoucí sluha Vincek podání Vladimíra Menšíka (†58) se jí ptá, co si přeje dovézt z města? Popelka si během praní sice pěje z plných plic, hlas, co slyší televizní diváci, však nepatří Libušce Šafránkové (66). Ústřední melodii si místo ní brouká Jitka Molavcová (69)!

    Tři oříšky pro Popelku
    Autor: archiv, ara

  • 7.

    Zlatovláska

    V oblíbené hudební pohádce Zlatovláska, kde hlavní roli odvážného Jiříka ztvárnil Petr Štěpánek (71), v současné době hvězda nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, většina herců své pěvecké party zvládla. Dokonce i král v podání Ladislava Peška (†79) nebo třeba velitel stráží, kterého si s gustem zahrál Josef Bek (†76). Jedinou výjimkou byla Jorga Kotrbová (72), představitelka ústřední postavy, tedy právě princezny Zlatovlásky. Tu musela ve zpěvu nahradit Jitka Molavcová (69).

    Jorga Kotrbová jako Zlatovláska z roku 1973
    Autor: Foto Blesk - L. Křivan a Z. Pecák

  • 8.

    Galerie

    Do naší galerie se můžete podívat na další zajímavé fotky z českých hudebních pohádek i na videa s nimi spojená.

    VIDEO: Hit z nejdiskutovanější české pohádky! Místo Žita zpíval známý skladatel!

    Video
    Video se připravuje ...

    Hit z nejdiskutovanější české pohádky! Místo Žita zpíval známý skladatel! Youtube.cz

    Fotogalerie
    60 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

soorry: Ve Zlatovlásce za Marii Motlovou zazpívala "krásné ráno" Jiřina Jirásková.

(26. 12. 2019 18:29)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy