Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trump si podle šéfa německé SPD chce ekonomicky podmanit Evropu

Americký prezident Donald Trump. foto: ČTK

BERLÍN - Předseda německé sociální demokracie (SPD) Norbert Walter-Borjans v rozhovoru s německým listem Passauer Neue Presse kritizoval sankce Spojených států vůči plynovodu Nord Stream 2. Zároveň obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa ze snahy ekonomicky si podmanit Evropu.
  11:20

Trump minulý týden podepsal zákon zahrnující uvalení sankcí na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa.

Navzdory americkým sankcím Rusko dokončí Nord Stream 2 za několik měsíců, řekl ministr energetiky Novak

Spojené státy svůj postup zdůvodňují obavami z nadměrné závislosti Evropy na ruském plynu. Podle Ruska je však Washington motivován vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu (LNG) z USA, napsala agentura DPA.

„Americký prezident se pokouší ekonomicky si podmanit Evropu,“ řekl Walter-Borjans listu Passauer Neue Presse na dotaz ohledně amerických sankcí vůči projektu Nord Stream 2.

Rusko se domnívá, že je navzdory americkým sankcím schopno dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců. Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal.

Autor: