TIP REDAKCE: 15 nejlepších koncertů roku 2019 – Muse, Architects, Leoniden nebo Ariana Grande

The Cure, Ed Sheeran, Architects (zleva) | Zdroj: archiv MonsterMusic

Ještě před koncem letošního roku jsme se ohlédli za hudebními zážitky, konkrétně za tuzemskými koncerty, které si nás v posledních dvanácti měsících získaly nejvíce. Vzpomínáte si ještě na propracovanou show Muse v Letňanech nebo na hvězdy z Colours of Ostrava?

Architects – 31. ledna 2019, Forum Karlín, Praha

Architects v lednu přivezli jedno z nejpůsobivějších představení, jaké bylo letos možno v Česku vidět. Nešlo však jen o opravdu výjimečnou světelnou, ohnivou a vizuální show. Britská metalcore pětice přivezla nejnovější album Holy Hell, na němž se vyrovnávala se ztrátou kytaristy Toma Searlea. Bolest nad jeho předčasnou smrtí je slyšet v každém slovu Sama Cartera i v hudebním doprovodu zbylých členů, včetně jeho bratra Dana za bicími. Skladby z nové desky byly naživo ještě více intenzivní, a tak zatímco Forem Karlín cloumal mosh pit, s fanoušky cloumaly emoce od první do poslední písně.

Report: Architects ve Foru Karlín: Plameny, strhující vizuální show a peklo na pódiu i v hledišti

Twenty One Pilots – 16. února 2019, O2 arena, Praha

Koncert Twenty One Pilots v Praze již dlouho předem vzbuzoval obrovská očekávání. Dvojice Tyler Joseph a Josh Dun se před pár lety vyšvihla mezi nejpopulárnější uskupení na planetě, takže napětí ve vyprodané O2 areně bylo chvilky před začátkem show obrovské. A Twenty One Pilots vzápětí všechna očekávání do puntíku splnili. Precizně naplánovaná a odehraná show spolu s bohatými vizuálními prvky omámila každého fanouška v hale. Tohle duo si svou slávu skutečně zaslouží a všichni v hale se mohli v únoru přesvědčit, proč tomu tak je.

Report: Twenty One Pilots v Praze: Vizuální paráda a fanoušci, kteří neztichli ani na 3 vteřiny

Casey – 24. dubna 2019, Modrá Vopice, Praha

Poslední koncert v Česku a poslední turné vůbec. S tímto pocitem šli fanoušci hardcore partičky Casey v dubnu na jejich vystoupení. Frontman kapely Tom Weaver se rozhodl dát Casey sbohem a nechat za sebou všechny hrůzy, které v jeho textech najdete. Sbohem se rozhodl dát ale také svým posluchačům. Emoční vypětí, jaké najdete v písních Casey, bylo díky loučení s kapelou po celý koncert ještě silnější. Růžemi poseté pódium doplnilo zdrcující atmosféru a písně jako Little Bird, které si skromné publikum doslova „odřvalo” s Weaverem, dojaly nejednoho příznivce.

Report: Casey dali Praze poslední sbohem

Muse – 26. května 2019, Letňany, Praha

Co jiného se dalo od „nejlepší koncertní kapely na světě” čekat než opravdu velkolepá show. Muse se ale stále překonávají a Letňany dokázaly nebývale omámit. Efekty, rekvizity, neobyčejné vizuály a hity aktuální desky Simulation Theory i starých fláků. To vše utvářelo atmosféru dystopického světa, který v Praze před očima diváků ožíval.

Report: Muse v Letňanech infikovali mysl českého publika

Alice In Chains – 3. června 2019, Forum Karlín, Praha

Slavné rockové uskupení přijelo do Česka s nejnovějším studiovým počinem Rainier Fog a kvalitní předkapelou Black Rebel Motorcycle Club. Už to byly správné ingredience k unikátnímu koncertnímu zážitku, jenže průběh večera zřejmě překvapil i samotné Alice In Chains. Jak moc věrné fanoušky tato kapela v Česku má, se totiž projevovalo po celý dvouhodinový set. Diváci po celou dobu zpívali a odměňovali umělce mohutným aplausem takového rázu, že skupina po vystoupení odcházela se stejně hřejivým pocitem jako jejich obecenstvo.

Report: Alice in Chains rozjásali Forum Karlín, mohutný potlesk překvapil i kapelu

Cocaine Party – 6. července 2019, Rock for People, Hradec Kralové

Ač se odehrálo v podání tuzemských interpretů i plno skvělých samostatných představení, jedno festivalové nám zůstalo v paměti nejvíce. Šílená punk rocková jízda Cocaine Party zapadla skvěle do druhého dne Rock for People, a přestože kapela dostala k prostoru jen maličké pódium, dokázala jej využít naplno. Navíc šlo o speciální vystoupení, protože svou aktivní činnost už skupina ukončila. O to více si tuto hodinku užila jak hlavní pětice, tak i na smrt propocení fanoušci.

Report: Překvapení i zklamaní na Rock for People 2019: Co se podařilo na výbornou a co nevyšlo podle představ?

Ed Sheeran – 7. července 2019, Letňany, Praha

Letňany letos skýtaly opravdu velká jména současné hudební branže. Zatímco Muse a Metallica přivezli velkolepá představení či cover Jožina z Bažin, Ed Sheeran se ukázal v úplně jiném světle. Image skromného hudebníka si anglický písničkář udržel i při pražské show, a vytvořil tak velice přátelskou atmosféru. Díky tomu mu tuzemské publikum velice snadno podlehlo. A také nebylo na škodu, že koncert proběhl před vydáním jeho – kritiky strhané – poslední desky No.6 Collaborations Project, z níž zazněly pouze dvě skladby.

Report: Ed Sheeran v pražských Letňanech vytvořil komorní dechberoucí atmosféru

Franz Ferdinand – 7. července 2019, Rock for People, Hradec Králové

V souvislosti s letošním ročníkem Rock for People se mluvilo nejvíce o kapele Bring Me The Horizon. Rozporuplnost a rozdílnost názorů na koncert kapely ale možná odvedlo trochu pozornost od jiných vystoupení. O jedno z nich se totiž postarali i Franz Ferdinand a famózním způsobem ukončili třídenní jízdu hradeckého festivalu. Tahle partička se dokáže na stagei bavit natolik, že nenechají chladným nikoho z přihlížejících.

Report: Kytary, tanec a pohoda – Franz Ferdinand ovládli závěr Rock for People

The Cure – 20. července 2019, Colours of Ostrava, Ostrava

Legendární post-punková kapela The Cure byla bezpochyby největším tahákem letošních Colours of Ostrava. Celá show, jež trvala skoro dvě a půl hodiny, byla perfektně provedena hudebně i video-projekčně, byl to ale hlavně frontman Robert Smith, který z tohoto koncertu udělal nezapomenutelnou událost. I přes skvělou práci kytaristy Reevese Gabrelse po hudební stránce, charisma Smithe v kombinaci s tím, že všechny překvapil svou pozitivní náladou v druhé části koncertu, muselo vykouzlit úsměv na rtech celým Colours.

Report: Colours of Ostrava 2019 z hlavních pódií až po významné hudební objevy

PUP – 13. srpna 2019, Café V lese, Praha

V době festivalových událostí přijela do Prahy zřejmě nejpoctivější punková energie, jaká byla letos k vidění. Café V lese se během pouhých pár sekund prvotní skladby stalo rájem pogovacích punkerů a stage-diverů (i přes nebezpečí nízkého stropu). Aktuální deska Morbid Stuff čítá jednu pecku za druhou, a tak PUP v Praze ani na chvíli nepolevili a předvedli, jak má vypadat pořádná punková show.

Rozhovor: PUP: Hudbu bereme vážně, ale nechceme být upjatí. Depresivní texty vybalancujeme humorem a energií

Ariana Grande – 4. září 2019, O2 arena, Praha

Koncert popové zpěvačky Ariany Grande provázelo mnoho nepříjemností. Přesunutí koncertu na dřívější datum, zrušení exkluzivních balíčků, přísné bezpečností podmínky, problémy se zdržením u vstupu do haly a špatný zvuk supportujících interpretů – to vše se bohužel zářijového koncertu umělkyně týkalo. Jenže Ariana Grande to všem naprosto vynahradila. Důmyslné projekce či outfity doplnily to podstatné – úžasné vokální schopnosti zpěvačky, kterými potvrdila, že si místo mezi popovou špičkou zaslouží.

Report: Ariana Grande poprvé v Česku: Poblouznila celou O2 arenu a neunikl jí jediný tón

Amanda Palmer – 26. září 2019, Divadlo Hybernia, Praha

Proč si královna punkového kabaretu zvolila v Praze pro svůj koncert právě divadlo? Odpověď byla snadná – nešlo totiž tak úplně o koncert. Amanda Palmer přijela s představením, při němž si diváky získala na tři hodiny nejen muzikou na klavír a ukulele, ale zejména vlastními životními osudy. Mateřství, potraty, soucit, smrt a mnoho dalších témat provázely tento slovy těžko popsatelný večer, kdy publikum často nevědělo, jestli vůbec zvládne tak rychle přecházet mezi pláčem a smíchem. Emoce ale z fanoušků ždímala umělkyně naprosto nenásilně a přirozeně, což umí jen málokdo. Amanda Palmer se nepochybně stala jednou z největších osobností (a s nejsilnějšími příběhy), jaké u nás letos vystoupily.

Report: Amanda Palmer si pro jednou nepodmanila Prahu hudbou, ale osobními příběhy

Leoniden – 1. listopadu 2019, Rock Café, Praha

Leoniden si o pozornost řekli vystoupením na letošním ročníku Rock for People, a to natolik, že si spousta návštěvníků tohoto festivalu nenechala ujít jejich klubovou show. A dobře udělali. Leoniden totiž překonali laťku, jakou si na Rock for People sami nasadili. Jejich radost na pódiu, mosh pit v publiku, stage diving zpěváka Jakobyho Amra či překvapivý cover Empire State of Mind od Jay-Z jsou jen jedny z několika prvků, které vytvořily výjimečnou atmosféru jejich listopadového živáku.

Report: Leoniden zaplnili Rock Café energií a obhájili úspěch z Rock for People

Ólafur Arnalds – 19. listopadu 2019, Sono, Brno

Jako Leoniden na Rock for People, i Ólafur Arnalds si získal letos přízeň už v létě svým festivalovým vystoupením. Islandský umělec se pro změnu předvedl na Colours of Ostrava, byl to však až jeho brněnský koncert, který dostal jeho fanoušky do kolen. Na festivalu se bohužel dočkáte plno hlasitých hovorů při show či odtažitého vztahu mezi divákem a umělcem, v Sonu tohle ale nehrozilo ani zdaleka. Většina klubu seděla na podlaze, a tak i Ólafur přiznal, že se cítí velice přátelsky a v „blízkosti” fanoušků. Od prvních jemných a tichých sekund na tomto instrumentálním vystoupení všichni jen zůstali viset očima a nechali se unášet nadpozemskou ambientní hudbou. Právě tak totiž Ólafurova hudba působí.

Report: Ólafur Arnalds v Sonu: Jedinečný instrumentální večer s magickou atmosférou alba re:member

Injury Reserve – 23. listopadu 2019, Chapeau Rouge, Praha

Náš seznam uzavírá pro změnu hip hopová partička, a to zejména proto, jakým způsobem se Injury Reserve vypořádali s Chapeau Rouge. Trio Parker CoreyStepa J. Groggs a Ritchie with a T by si zasloužilo za svou tvorbu i energii při shows mnohem větší prostory, ale to je nezastavilo v tom, aby svou živelnost neprojevili i tady. Nejnovější studiový počin Injury Reserve se dočkal naživo skvělých ohlasů a celým vystoupením dokázala trojice navodit divákům pocit dokonalého hudebního transu.

Report: Injury Reserve eklektickým vystoupením poblouznili celé Chapeau Rouge


Napište komentář