Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exmanželka vládce Dubaje prolomila mlčení: Vzal mi dceru, neviděla jsem ji 40 let

Autor: Darina Jíchová - 
27. prosince 2019
15:20

Dubajský korunní princ, premiér Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnější muž země, šejch Muhammad bin Rašíd Al Maktúm (70) se v prosinci soudil o děti se svou manželkou, jordánskou princeznou Hajou (45). Je jeho šestou a nejmladší ženou. Před soudem se v prosinci ani neukázal, ze svých předešlých zkušeností se asi domníval, že má vítězství jisté. Když se šejch rozváděl naposledy, děti mu zůstaly. Svou někdejší manželku Randu al-Banná (64) z Libanonu na konci 70. let zapudil a vyhnal ze země, zoufalá žena po letech promluvila s tiskem a svěřila se, že svou dceru (42) neviděla desítky let, uvedl list Daily Sabah.

Randa krátce před Vánoci poskytla exkluzivní rozhovor britskému nedělníku The Sunday Times, v interview vzpomínala na manželství se šejchem i na svou dceru, princeznu Manál bint Muhammad bin Rašíd Al Maktúm. Popsala „nespravedlivý trest“ za to, že se rozhodla od manžela odejít, o svém trápení promluvila v souvislosti s jordánskou princeznou Hajou, která rovněž šejcha Muhammada opustila.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Jordánská šlechtična utekla s dětmi z Dubaje „ve strachu o život svůj i svých dětí“, prchla před manželovou krutostí. K rozhodnutí utéct dospěla, když vypátrala, jak se šejch zachoval ke svým dvěma dcerám, princeznám Latifě a Šamze, které po jejich pokusech o útěk drží zdrogované v domácím vězení. Na rozdíl od Randy sbalila při svém úprku i děti a vyrazila do Londýna.

Jako šejchova mladá manželka snila o tryskáčích a šampusu

Randa novinářům popsala, jak se šejchem seznámila. „Bylo to v roce 1972 na večírku v Bejrútu, bylo mi jen 16 let,“ uvedla. Dva roky na to se vzali a ona se s ním přestěhovala nejdřív do Londýna a pak do Dubaje. „Myslela jsem, že mě čeká výjimečný život plný večírků a soukromých letadel a šampaňského,“ svěřila se.

Připustila, že si takového života skutečně užívala do chvíle, než se rozhodla šejcha opustit. „Násilím mě oddělili od mé holčičky a vyhnali mě z Emirátů. Dodnes se k dcerušce nesmím přiblížit, a to už je jí přes 40 let a sama už je vdaná,“ vypověděla Randa. Doplnila, že po návratu do Libanonu ji unesli a donutili se provdat za jednoho z vůdců milice během Libanonské občanské války.

Randa: Šejch není příjemný muž

„S šejchem není snadné vyjít, není to příjemný muž. Je velmi tvrdohlavý. Rozhodla jsem se odejít a kvůli tomu nemůžu vidět svou dceru. Tak mě potrestal, nevím ani, jak moje dceruška vypadá. Roky jsem se s ní snažila spojit, neúspěšně,“ řekla novinářům.

Po čase stráveným s manželem se Randě znelíbil luxus a vymoženosti, které si mohl dovolit, i beduínská kultura, na kterou si šejch potrpěl. „Psal mi básně, ale já jsem nechápala jejich obsah,“ přiznala. Svými verši se šejch Muhammed vyjádřil i k útěku princezny Haji, jinak její rozhodnutí nekomentoval.

„Šokovala ho moje opovážlivost, nebála jsem se říct, když se mi něco nelíbilo. Jeho rodina trvala na tom, že mi změní jméno na Hajfa, Randa se jim zdálo moc evropské,“ sdělila tisku. Až do narození dcery prý společně žili „jako dva milenci“, jejich vztah se ale rozpadl po porodu. Randa chtěla vzít pětiměsíční dítě na návštěvu domů do Bejrútu k rodině, šejch to ale zakázal.

„Přišla jsem o všechno“

Randa proto jela sama, doma se dozvěděla, co šejch „dělal za jejími zády během jejího těhotenství“. Tento fakt vedl k žádosti o rozvod. Šejch dlouho rozvod odmítal, Randa na něm ale trvala. „Přišla jsem o všechno, o rodinu, o domov, o dceru, o mou důstojnost i pýchu. Vrátila jsem se jako žebračka,“ uvedla.

Po návratu do Bejrútu navíc byla unesená a donucená k dalšímu sňatku. „Byl to vůdce jedné z milic, porodila jsem mu dvě děti. Život s ním byla neustálá bouře plná násilí,“ tisku odtajnila, že po válce úřadům nahlásila, kde se její manžel nachází. „Chtěla jsem, aby byl zatčen,“ dodala, že se jí s dětmi podařilo odjet do Itálie, kde žije dodnes.

Nečekaná pomoc šejcha

„Šejchova role v mém životě neskončila naším rozvodem, zaplatil mi právníka při rozvodovém řízení s mým druhým manželem,“ řekla tisku. Randa na dubajského vládce naléhala, aby ji nechal promluvit s dcerou. „Myslela jsem, že ho obměkčím, sliboval mi setkání s dcerou, ale skutek utek,“ doplnila Randa. Šejch jí dal jen snímek „své dcery“, ale Randě posléze došlo, že to není Manál, ale jedna z jeho dalších dcer.

Randa se v roce 2000 vydala do Dubaje a oficiálně požádala o setkání s dcerou, šejch Muhammad k tomu překvapivě svolil. Vzkázal své exmanželce, ať se oblékne do svých nejlepších šatů a dal jí adresu, kam se má dostavit. „Ukázalo se, že šlo o leteckou show, na které byly tisíce hostů. Když jsem se šejcha ptala, kde je Manál, řekl mi: Tady někde, jdi a najdi ji. Chci vidět mateřský instinkt v akci,“ svěřila se Randa.

Brutální útok jí zabránil vrátit se do Dubaje

„Neuspěla jsem, pak jsem opustila zemi. Šejch nechal vydat dekret, kterým mi zakazuje se kdy vrátit do SAE. Jsem podle nich hrozbou pro vlastní dceru,“ uvedla. Libanonka rovněž odhalila, že se tajně pokusila do SAE dostat v roce 2005, nicméně ji někdo před odjezdem do Dubaje napadl basebalovou pálkou. „Z útoku jsem si odnesla tržnou ránu s 27 stehy a 4 zlomená žebra, když jsem se probrala, šejch Muhammad seděl vedle mého lůžka. Nabídl, že zaplatí nemocniční výdaje,“ uvedla Randa.

„Byla jsem zděšená. Zeptala jsem se ho: Cos mi to udělal? Jenže on mi řekl: Jsi šílená, jsi moje rodina. Nikdy bych ti neublížil. Řekla jsem mu, že všechno bude odpuštěno jen, když mě nechá sejít se s dcerou,“ vzpomínala Randa.

Žije ve strachu z pomsty

Otevřela se i o tom, proč tak dlouho mlčela. „Doufala jsem, že mi to zajistí, že jednou dceru zase uvidím,“ vysvětlila. Její zdraví se ale zhoršují a ona se obává, že dceru už nikdy neuvidí. Navíc nyní žije ve strachu, že se jí někdo pomstí za tento rozhovor.

„Všechno jsem to udělala pro svou dceru, chci, aby věděla, že ji miluju a že jsem ji nechtěla opustit,“ zakončila. Princezna Manál je provdána za jednoho z nejmocnějších mužů SAE, vicepremiéra a bratra současného prezidenta země, Mansúra bin Saída Al Nahjána.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 28. prosince 2019 09:25 )

pardon bydlo

vaber ( 28. prosince 2019 09:17 )

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm býval vždy sypaťák ,velkorysý a perfekcionalista ve všem, s nejlepším anglickým vzděláním ,který pro Dubaj udělal štrašně moc a jiní arabští vůdcove se ho snažili jen napodobit a nemohl nikdy dát jeho ženám větší moc a naprostou volnost. Dával jim víc než mnoho jiných ,ale jak se říká ,ty slípky pálilo dobré bidlo

nemocna ( 27. prosince 2019 23:39 )

Co to je za haj..la bez citného ty ra na to jej nikdo …. nepotrestá..chudáci ženy a jejich děti mají utrpení po celý život, místo aby si život užívaly tak takové týrání

naidka ( 27. prosince 2019 20:03 )

Šejch Muhammad bin Rašíd Al Maktúm vypadá jak čert z pekla.

Fantomas12345678 ( 27. prosince 2019 16:41 )

V tv nam casto opakujou ze je islam bezva. Proto se taky v evrope stavi tisice mešit rocne..

Zobrazit celou diskusi