Výborně! Juniorky srazily Švédsko a přiblížily se čtvrtfinále

Foto: iihf.com

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Vynikající zápas odehrály české juniorky proti favoritovi skupiny B ze Švédska. Svojí bojovností a nasazením se vyrovnaly individuálně lepším soupeřkám. I když Švédky dokázaly srovnat, tři body si reprezentace vzít nenechala a slaví tak důležitou výhru 3:1!

Jak české reprezentantky odehrály první třetinu proti Švýcarsku, tak se i prvních 20 minut souboje se Švédskem neslo ve stejném duchu. Juniorky šly do vedení hned v čase 4:46: Kristýna Kaltounková odvedla za brankou velké penzum práce a navázala na sebe soupeřky, aby následně postrčila puk před branku na osamocenou Hanu Haasovou, která nadvakrát překonala Bomanovou ve švédské svatyni – 1:0!

Modrožluté hráčky ale postupem času předváděly více a více útočných výpadů do třetiny a už po necelé minutě po vedoucím gólu si připsala Viktorie Švejdová, která dostala do druhého zápasu přednost před Julií Pejšovou, těžký zákrok proti pokusu Grundströmové. Tre Kronor to však nakoplo a v následujících minutách patřil led spíše jim, česká obrana však byla nesmírně obětavá a na branku toho pouštěla poměrně málo.

Na začátku 10. minuty se dostala Blomová k pokusu z pravého kruhu, který mířil k spojnici tyčí, Švejdová se ale vyšvihla ramenem. Švédkám se nepovedlo dorovnat stav zápasu ani během první přesilovky po vyloučení Eignerové, a stav tedy byl po prvních dvaceti minutách přiznivější pro české barvy.

I ve druhé třetině zapsaly první šanci Češky. Po necelých 50 sekundách se dostala ke kotouči Tereza Mazancová a pálila na Bomanovou ve švédské brance hned dvakrát za sebou, v obou případech ale trefila betony gólmanky. Jenže to bylo také na delší dobu to poslední, čím juniorky ohrozily švédskou klec.

Zatímco český výběr nedokázal využít hned dvě přesilovky ve druhé třetině, Švédsku to trvalo pouhých 24 sekund. Linnea Johanssonová se dostala ke kotouči na modré a spíše jej nahodila na branku, na správném místě nicméně stála Elin Svenssonová, jejíž šikovná teč usměrnila nahození přímo mezi betony gólmanky Švejdové – 1:1.

Hráčky se lvem na prsou přečkaly pak i následující tutovku, když na branku pelášila útočnice Amanda Ahlmová, tým ale podržela Viktorie Švejdová, která proti střele nastavila svoji vyrážečku.

Úvod třetí dvacetiminutovky patřil zase českému týmu. Oboustranně tvrdý zápas si ale vybral také daň na konci 42. minuty, kdy zůstala na ledě ležet Lova Blomová a musela opustit ledovou plochu za asistence lékařů. Delší přerušení ale Češky nerozhodilo a jejich tlak se stupňoval.

Co nevyšlo neúnavné bojovnici Kaltounkové, nebo celému týmu v přesilové hře, tak se přetavilo v gól ze 48. minuty. Střela Mazancové z vrcholku levého kruhu skončila na betonu Bomanové, puk však švédská gólmanka nedokázala zkrotit. Před brankou se nejlépe zorientovala Anna Kalová, která protlačila puk za brankovou čáru a odpálila gejzír radosti v našlapané tréninkové hale – 2:1.

Švédky ale postupně stupňovaly závěrečný nápor, který se umocnil přesilovou hrou na přelomu poslední pětiminutovky.

Enormní tlak na českou obranu ale zůstal nevyužit, naopak se definitivně rozhodlo na druhé straně. Po přihrávce od Čajanové z rohu kluziště střílela přesně mezi betony Kristýna Kaltounková a bylo hotovo – 3:1!

Češky tak přeskočily v tabulce Švédky a tabulka hovoří jasně. Pokud porazí za tři body Slovensko, budou slavit postup do čtvrtfinále!

ČESKO – ŠVÉDSKO 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Haasová (Kaltounková), 48. Kalová (Mazancová, Škorpíková), 59. Kaltounková (Čajanová, Haasová) – 33. Svenssonová (L. Johanssonová).
Rozhodčí: Ariano-Lortieová (Kanada), Fialová (Švýcarsko) – Danilovová (Rusko), Lacková (Velká Británie).
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 32:23 (12:8, 5:11, 15:4).
Diváci: 100.
Nejlepší hráčky: Viktorie Švejdová – Mira Markströmová.
ČeskoŠvejdová – D. Pejšová, Hanzlíková, Horáková, Habartová, Vanečková, Chladová, Černá, Machková – Mazancová, Kalová, Čajanová – Haasová, Kaltounková, Škorpíková – Eignerová, Sýkorová, Nowáková – Hrubanová, Bartáková, Gruntová. Trenér: Zuziak.
ŠvédskoBomanová – Zanderová, Forsgrenová, Silenová, Markströmová, Kandellová, Karlssonová, G. Johanssonová – Ahlmová, Thuviková, T. Johanssonová – Albinssonová, Blomová, Grundströmová – Hallová, L. Johanssonová, Svenssonová – Tärnblomová, Nilssonová, Lindbergová. Trenér: Broms.

Výsledky skupiny A:

FINSKO – KANADA 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 20. N. Laitinenová (Rantalaová, Yrjanenová) – 6. Bochnaová (Buglioniová), 47. Kettyleová (Picardová), 53. Wheelerová (Cherkowski), 55. Wozniewiczová (Cooperová).

USA – RUSKO 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Huberová.

Další program MS žen do 18 let (Bratislava)

Pátek 27. prosince:
20:30 Švýcarsko – Slovensko (sk. B, hala 1)

Neděle 29. prosince:
12:30 Kanada – USA (sk. A, hala 1)
16:30 Švédsko – Švýcarsko (sk. B, hala 2)
16:30 Rusko – Finsko (sk. A, hala 1)
20:30 Slovensko – Česko (sk. B, hala 1)

Pondělí 30. prosince:
16:30 čtvrtfinále 4A – 1B (hala 1)
20:30 čtvrtfinále 3A – 2B (hala 1)
20:30 1. zápas série o udržení (hala 2)

Středa 1. ledna:
12:30 semifinále 1A – vítěz 4A/1B (hala 1)
16:30 semifinále 2A – vítěz 3A/2B (hala 1)
16:30 2. zápas série o udržení (hala 2)
20:30 zápas o 5. místo (hala 1)

Čtvrtek 2. ledna:
12:30 zápas o 3. místo (hala 1)
16:30 případný 3. zápas série o udržení (hala 1)
20:30 finále (hala 1)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz