Proč Markéta Pechová nebyla mezi kandidáty na Sportovce roku 2019?


Trasu dlouhou 38,5 kilometru v kanálu La Manche  zdolala v polovině srpna 2019  plavkyně Markéta Pechová za 12 hodin a 31 minuta a to jako 25. česká pokořitelka kanálu. Na tom by nebylo nic mimořádného pro zařazení do žebříčku Sportovců roku 2019, kdyby Markéta jako první na světě kanál mezi Anglií a Francií nezdolala jen s jednou nohou.

Handicapovaná plavkyně Markéta Pechová, která, jak už víte,   letos jako první na světě s jednou nohou  překonala La Manche, už převzala celou řadu ocenění například od hejtmana Libereckého kraje a naposled od starosty Prahy 1 Pavla Čižinského, jehož zástupci sekce dálkové plavání požádali, aby účastnici otužilecké akce 26. prosince 2019 Markétě Pechové pohár předal.





Markéta v tu chvíli sklidila potlesk od těch, kteří něco vědí o náročnosti dálkového plavání, které ovšem narozdíl od Markéty Pechové provozuji s oběma nohama. 

Zůstává otázkou, proč jméno  Markéty Pechové nenajdete ani mezi pětadvaceti sportovci v Žebříčku sportovců roku 2019? Proč novináři zapomněli na Markéru Pechovou?

Trochu lépe než čeští sportovní novináři se k vyhlašování  sportovních mimořádných výsledků handicapovaných sportovců zhostili za rok 2019 Slováci, kteří v rámci televizního přenosu ze Sportovce roku 2019 zkrátka a dobře vyhlásili aj najlepší paralympioniky a špeciálni olympioniky roka.

Trochu slovenštiny...

Titul najlepšej paralympioničky z loňska  obhájila lyžařka Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou. Za najlepších špeciálnych olympionikov boli vyhlášení moderná gymnastka Gizela Biziková a cyklista Michal Štubňa.

"Pro mne je letošním Sportovcem roku handicapovaná přemožitelka kanálu La Manche  plavkyně Markéta Pechová. Všichni ostatní VIP sportovci jsou od jejího výkonu vzdáleni minimálně na šířku onoho kanálu," napsal ve Foru čtenářů jednoho deníku jeden čtenář a příznivec plavání. 


SportovníListy.cz napsaly:



Podívejte se na úsměvy ledových otužilkyň, které se vnořily do vln Vltavy 26. prosince 2019

Do Vltavy se postupně ponořilo rekordních 430 otužilců. Hlavní závod vyhrála Lenka Štěrbová




(ps, SportovniListy.cz, foto:Petr Skála)