Vše začalo 25. prosince. Podlaha pod sedačkou náhle klesla asi o 10 centimetrů. Na Štěpána jsme proto na ní raději neseděli, byli na ní jen psi. Když se začala propadat ještě hlouběji, tchán na ně zavolal a včas utekli,“ řekl Blesku Dušan Mikulčický (32).


Jaký kráter mají pod domem manželé zjistili, až když přijeli hasiči. „Oddělali lino zpod sedačky a objevila se velká díra. Statik v ní mohl stát. Tak je hluboká,“ upozornila Lucie Mikulčická (31).

Díra jako do pekla

Manželé si dům koupili teprve nedávno a začali ho opravovat. Na podlahy ještě nijak nesahali. Do domu se stěhovali na počátku prosince. „Nyní je dům podle statika neobyvatelný. Je pod ním velká dutina,“ vysvětlil mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Video
Video se připravuje ...

Mladé rodině z Hovoran se propadla podlaha v obývacím pokoji. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Kde se vzala? Podle sousedů prasklo před osmi lety přímo pod zmíněným pokojem vodovodní potrubí. Voda tam proudila týden. Vytekly přitom stovky až tisíce kubíků vody. Ty přitom zřejmě vyplavily zeminu.

Nyní žijí v nejistotě

Rodina nyní bydlí u známých v nedalekém Hodoníně. „V obci bychom jim náhradní bydlení zajistit nedokázali. Nemáme žádný krizový byt k dispozici,“ přiznala místostarostka obce Renata Ivičičová (55, ODS). „Vůbec zatím nevíme, jak dlouho budeme náhradní bydlení potřebovat,“ zdůraznil Mikulčický.


Díru pod obývacím pokojem nemusela přiotm způsobit jen havárie vody. Podle místostarostky Hovoran Renaty Ivičičové (55, ODS) je obec doslova protkána množstvím zapomenutých stovky let starých sklepení. Není vyloučeno, že jedno z nich je i pod zmíněným domem.
Fotogalerie
7 fotografií