Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Divácká anketa Křídla zná své vítěze

    Tradice divácké ankety o nejoblíbenějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin vznikla v Městském divadle Brno v roce 1997. V neděli 22. prosince 2019 se na jevišti Činoherní scény uskutečnil již 23. ročník. Jako každoročně čekal diváky a nominované slavnostní večer v režii Jana Brožka. Scénou MdB zněly známé melodie z českých pohádek, moderátorského úkolu se velmi zdařile ujali synové Petra Gazdíka; dvanáctiletý Adam a jedenáctiletý Josef.

    Moderátorského úkolu se velmi zdařile ujali synové Petra Gazdíka dvanáctiletý Adam a jedenáctiletý Josef. Foto: archiv divadla.

    Vítězům ankety předávali ceny „skuteční a originální“ dětští hrdinové jako Harry Potter, Superman či Popelka v podání Jakuba Przebindy. Na jevišti se v různých skečích, dotáčkách a pěveckých či tanečních číslech vystřídali Lucie Bergerová, Barbora Goldmannová, Kristýna Daňhelová, Jonáš Florián, Dušan Vitázek, Igor Ondříček a mnozí další.

    V průběhu celého roku odevzdávali diváci své hlasy a po jejich sečtení byl verdikt jasný. V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Ivana Vaňková, Nejoblíbenějším hercem se stal Michal Isteník. Nejoblíbenější inscenací sezóny zvolili hlasující Annu Kareninu, cenu převzal režisér Petr Gazdík. První příčku kategorie Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila Eliška Ondráčková Lupačová za své kostýmy k inscenaci Anna Karenina.

    Ocenění v divácké anketě Křídla 2018/19. Foto: archiv divadla.

    Stejně jako v předchozích letech byly uděleny také interní ceny, o jejichž držitelích nerozhodují diváci, ale vedení divadla. Cenou kolegia revue Dokořán byl tentokrát poctěn herec Ladislav Kolář za své ztvárnění role Jackieho Whitea v muzikálu Poslední loď, Cenu osobnosti sezóny převzal z rukou ředitele Stanislava Moši Theodor Teiner, který již po dlouhá léta zajišťuje chod divadla v oblasti IT.

    V rámci slavnostního večera byla také pokřtěna již čtyřiadvacátá Ročenka MdB 2018/2019, která mapuje uplynulou sezónu, za kmotry letos ředitel MdB Stanislav Moša zvolil divadelní donátory a výrazné brněnské osobnosti Jiřího Morávka, Juraje Grocha a Aleše Pohanku.

    ///

    Výsledky Křídel 2018/2019:

    Nejpopulárnější herečka:

    1. Ivana Vaňková
    2. Alena Antalová
    3. Markéta Sedláčková
    4. Andrea Zelová
    5. Radka Coufalová

    Nejpopulárnější herec:

    1. Michal Isteník
    2. Aleš Slanina
    3. Dušan Vitázek
    4. Petr Štěpán
    5. Kristian Pekar

    Nejpopulárnější inscenace:

    1. Anna Karenina
    2. Osmyčky
    3. RENT
    4. Poslední loď
    5. Klapzubova jedenáctka

     Nejvýraznější tvůrčí počin:

    1. Eliška Ondráčková Lupačová – kostýmy k inscenaci Anna Karenina
    2. Christoph Weyers – scéna k inscenaci Poslední loď
    3. Christoph Weyers – scéna k inscenaci Nine

    Cena kolegia revue Dokořán: Ladislav Kolář

    Cena osobnosti sezóny: Theodor Teiner

    • Autor:
    • Publikováno: 28. prosince 2019

    Komentáře k článku: Divácká anketa Křídla zná své vítěze

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,