Klíčová bitva je tady! Těším se na skvělou atmosféru, přiznává Kalová

Foto: Karel Švec, Český hokej

(BRATISLAVA, od našich zpravodajů) Na světovém šampionátu juniorek jsou před finišem skupiny B karty rozdány jasně. Pokud vyhrají večerní bitvu s českou reprezentací domácí Slovenky, postoupí do čtvrtfinále ony a Češky bude čekat boj o záchranu. Českému výběru stačí k jistotě postupu jediný bod. Když získá všechny tři body, s jistotou vyhraje skupinu B. K prvenství mu může stačit i dvoubodová výhra, ale Švýcarsko nesmí v základní hrací době porazit Švédsko. „Rozhodně se těším. Určitě přijde hodně lidí,“ vyhlíží boj o všechno útočnice Anna Kalová (na snímku).

Slovensko je v elitní skupině mistrovství světa nováčkem, ale rozhodně nepůsobí zakřiknutě nebo bázlivě. Ba naopak! V úvodním utkání domácí reprezentace potrápila Švédky, jimž podlehla 2:4, a následně si v dramatické bitvě po prodloužení vyšlápla na Švýcarsko. Pokud tak český výběr porazí za všechny tři body, bude slavit postup do čtvrtfinále.   

„Slovenky na turnaji zatím předvádějí, že rozhodně nejsou slabým soupeřem. Zhlédli jsme na videu oba jejich zápasy, jak se Švédskem, tak i se Švýcarskem. Mají svou kvalitu. Musíme se na ně, ostatně jako na každý jiný tým, perfektně připravit, abychom vyhráli. Věřím, že to zvládneme,“ hlásí odhodlaně český trenér Pavel Zuziak. 

Pokud se nestane nic neočekávaného, svůj tým pošle do klíčové bitvy v plné síle. „Žádné změny v sestavě nepřipravujeme. Holky nemají žádné zdravotní problémy, takže je budeme mít všechny k dispozici. Měli bychom hrát ve stejném složení jako v předchozích zápasech,“ pochvaluje si šéf české střídačky.

I v posledním utkání základní skupiny bude chtít dotáhnout české barvy k úspěchu Anna Kalová, jež patřila mezi hlavní strůjkyně důležitého vítězství nad Švédskem. Ve 48. minutě totiž vstřelila vítěznou branku. „Mazi (Tereza Mazancová) střílela od levého mantinelu a švédská brankářka to nechytla. Měla jsem možnost, tak jsem to dorazila. Nějak to tam spadlo,“ usmívá se při líčení svého velkého momentu.

V obou předešlých duelech nastoupila na centru elitního útoku, na křídlech jí pomáhaly Tereza Mazancová a kapitánka Sára Čajanová. „Myslím si, že nám to spolu klapalo. Sárka akorát přetáhla jedno střídání, tak jsme tam dostaly Patricii Škorpíkovou. S ní to bylo taky v pohodě,“ oceňuje práci svých parťaček.

Kalová startuje na svém prvním mistrovství světa do osmnácti let, předtím oblékala reprezentační dres v kategorii šestnáctiletých. „Rozhodně je to rychlejší. Také se musí více dbát na taktiku, kterou se snažíme dodržovat. Řekla bych, že jediný rozdíl je v tom, že je to rychlejší, jinak je to asi stejné.“

Světový šampionát se tento rok koná netradičně na konci roku. Reprezentantky si tak vánočních svátků v rodinném kruhu moc neužily. „To ne. Toho času bylo opravdu málo, ale asi bych neměla moc možnost ho využít jinak než hokejem, takže jsem ráda, že jsem tady,“ přiznává Kalová.

České juniorky měly náročný program, na větší procházku po Bratislavě se tak zatím nedostaly. „Moc času na to nebylo, protože jezdíme autobusem. Většinu času trávíme na hotelu a město vidíme v podstatě jenom z autobusu. Snad to vyjde alespoň během volného odpoledne,“ věří Kalová.

Zuziakova družina si poprvé na turnaji zahraje ve velké hale. A zrovna proti domácím Slovenkám! „Rozhodně se těším. Určitě přijde hodně lidí a bude tam skvělá atmosféra. Na mě se přijedou podívat mamka, taťka, babička a děda, takže v hledišti budu mít podporu,“ těší se šikovná útočnice.

V případě, že Češky rozhodující utkání skupiny zvládnou, ve čtvrtfinále poměří síly s Ruskem nebo Finskem. „Spíš bych chtěla narazit na Rusko. Dá se s ním hrát mnohem lépe než s Finkami, které jsou hodně bruslivé. Musely bychom na ně být hodně dobře fyzicky připravené,“ přeje si česká opora Anna Kalová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz