Zlato (oz) / USD
1 919,32
0,52 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Z evropských měn nejvíce posílila libra, oslabila lira

Z evropských měn mimo euro v roce 2019 nejvíce posílila libra. Polský zlotý byl stabilní, stejně jako česká koruna. Nejhorší výkonnost měla turecká lira následovaná maďarským forintem. V roce 2020 by měla většina těchto měn klesat, česká koruna by mohla naopak lehce posílit. Ukazuje to analýza společnosti Purple Trading, která se zaměřuje na obchodování na burze.

Pro britskou libru byl vývoj událostí velice pozitivní a v uplynulém roce vůči euru posílila o 6,8 procenta. Foto: iStock

Pro britskou libru byl vývoj událostí velice pozitivní a v uplynulém roce vůči euru posílila o 6,8 procenta. Momentálně se obchoduje kolem 0,83 eura za libru. „Brexit byl po většinu roku 2019 velkou neznámou. Po volbách je však jasno. Otázkou zůstává, jaký bude další vývoj v přechodném období a jaké obchodní dohody si Británie vyjedná s EU a dalšími zeměmi,“ řekl ČTK analytik Purple Tradingu Jaroslav Tupý.

Nejhorší výkonnost mezi evropskými měnami v roce 2019 zaznamenala turecká lira, která vůči euru oslabila o 6,8 procenta. „Vedle globálních rizik k tomu přispěl především turbulentní vývoj v Turecku, kde se tamní prezident snaží podpořit ekonomický růst poté, co komunální březnové volby nebyly příznivé pro jeho stranu. Vyměnil guvernéra centrální banky, který zařídil pokles úrokové sazby o 12 procent od června 2019 k včerejšku, což přirozeně vyvolalo na liru velký tlak,“ popsal Tupý. V roce 2020 by podle něj lira měla pokračovat v oslabování.

Slabý byl vůči euru také byl maďarský forint, který v listopadu dosáhl na hodnotu 337,27, což byl historicky nejslabší kurz. Od té doby sice nepatrně posílil, analytici ovšem neočekávají, že by se trend oslabování měl brzy změnit. „Problém pro forint je nízká úroková sazba 0,9 procenta, kterou udržuje maďarská centrální banka. V uvolněné měnové politice bude pravděpodobně pokračovat, aby podpořila růst v době zpomalení globální ekonomiky,“ odhadl Tupý. Forint od počátku roku vůči euru ztratil téměř tři procenta a v roce 2020 by podle agentury Reuters měl oslabit o další 1,1 procenta.

Polský zlotý patřil ke stabilnějším měnám, vůči euru v roce 2019 posílil o 0,4 procenta. Pro rok 2020 je však předpověď negativní a měl by oslabit o 0,5 procenta. „Důvodem je jednak globální zpomalování a také předpokládané zvyšování zahraničního dluhu,“ poznamenal Tupý.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika