Ochutnáváme Vinařství Šoman: Dokáže i s obyčejnými odrůdami divy

Vína Vinařství Šoman z Dolních Dunajovic hodně sledujeme. Většinou se s nimi seznámíme v době, kdy jsou jen krátce v lahvi i na trhu, a už si o nich musíme udělat obrázek. Letos jsme měli štěstí se s nimi potkat na řízené degustaci i v prosinci, a to jak s dospělejšími víny lahvovanými už na jaře, tak s úplnými novinkami.

Vinařský dvůr s penzionem, za ním pak moderní hala (foto: facebook Vinařství Šoman)

Neustálý rozvoj

Snad se na mě nebudou ostatní dolnodunajovičtí vinaři zlobit, ale právě vinařství bratrů Marka a Stanislava Šomana a jejich otce patří dlouhodobě k tomu nejzajímavějšímu, co lze v této známé vinařské obci potkat. Pamatujeme jej už z dob, kdy bylo jméno Filip Mlýnek známé jen velmi úzkému okruhu lidí z oboru, Vinařství Volařík zde nemělo žádné výrazné aktivity a Mikrosvín trochu „tápal" a hledal svou původní slávu.

Už tehdy Šomanovi dokázali zaujmout odrůdovými vlašáky, dobře zpracovanými klasickými odrůdami nebo Aureliem. Ale vývoj tady neustal. Naopak jde mílovými kroky vpřed. Produkce se postupně „vysušuje", přibývají červená vína, vína zrající v dřevěných sudech a na kvasnicích. Ostatně po příchodu nové vyšší řady s etiketou připomínající strukturou dřevo je v plánu na příští ročník kompletní obměna ambaláže i u ostatních vín.

Nová vína, ale nijak přehnané portfolio

Je to jedno z mála vinařství, které nesází na nové módní odrůdy, ale snaží se logicky doplnit už stávající portfolio odrůdami s podobným charakterem. Na jaro je plánována nová výsadba Ryzlinku rýnského a Merlotu, což jsou odrůdy, které již v nabídce vinařství jsou, nicméně zatím nikoliv z vlastních zdrojů. Taktéž proběhlá panenská sklizeň ročníku 2019 z perenské trati Levá Bavorská pouze rozšíří spektrum zajímavých Ryzlinků vlašských v nabídce a neznamená novou odrůdu na seznamu. Zkrátka co se týče odrůdové skladby, deset hektarů vlastních vinohradů tu dává smysl a filozofie je celkem konzistentní.

Při vinařských akcích se zapojuje celá rodina

Víc než slušná klasika

Na vínech Vinařství Šoman mnohé překvapí jejich kvalita už od toho úplně nejzákladnějšího. Například takový Müller Thurgau bychom v podobném článku doporučovali jenom výjimečně, ale u Šomanů nás baví každoročně. A jeho kondice nezaostává ani teď v zimě, kdy stále nasládlé ovocné tělo doprovázejí čím dál zřetelnější jemně kořenité tóny.

Prakticky totéž lze napsat o Muškátu moravském, který bývá většinou hodně brzo vyprodán, ale v rámci odrůdy patří pravidelně k tomu nejlepšímu, co lze na trhu objevit. Zcela v souladu s přívlastkem (kabinet) lehké šťavnaté víno, které zejména v létě potěší. Marek Šoman jej přezdívá „moravské mojito" kvůli jeho výrazným senzorickým podobnostem s tímto nápojem. V ročníku 2018 se povedl na sedmi gramech cukru.

Veltlín a Neuburg výkladní skříní

To u následujících dvou odrůd asi nikoho nepřekvapí, že je právě v podání Vinařství Šoman doporučíme k ochutnání. Veltlínské zelené je tu opravdu vyhlášené. Toto víno vzniklo scelením dvou různých vín, každého z jiného klonu. Menší část zrála ve velkém sudu. Zatímco na jaře bylo výrazněji ovocné, nyní už převažuje kořenitost a objevují se i stopy medu. Marek Šoman tvrdí, že je to zatím nejlepší veltlín, který kdy vyrobili, což je s ohledem na to, že ročník 2015 byl i v Salonu vín (a rozhodně se tam neztratil), celkem odvážný názor.

S Neuburským už dnes mnoho vinařů nemá trpělivost. I u Šomanů si hodně stěžují na metlovitost, která postupně zachvacuje jejich keře. Vzdát se této odrůdy ale nehodlají. Pravidelně patří mezi špičku v republice, výrazněji se v něm projevuje zdejší mineralita. Za mlada bývá až velmi expresivní se žlutým ovocem, které postupně ustupuje, v dochuti už se nyní začínají objevovat i jemně kouřové tóny. Byla by to výborná odrůda na zrání v archivu, avšak plastová zátka u tohoto vína dává tušit, že je spíše určeno na krátkodobou spotřebu.

„Větší vína" dostala čas

V portfoliu vinařství najdete ale i vína s předpokládaným delším zráním na lahvi. Byla k tomuto účelu předurčena už způsobem výroby, do lahve míří až po několika měsících ležení na kalech.

Mezi ta patří například Ryzlink rýnský. Jak jsme zmínili v úvodu, vlastní hrozny této odrůdy ještě vinařství nemá, tyto byly nakoupeny z mikulovské trati Turold. Víno ročníku 2017 si poleželo 17 měsíců na kvasnicích a z toho šest ve velkém dubovém sudu, což se pozitivně podepsalo na jeho pěkné krémové struktuře.

Další víno je v nabídce absolutní novinkou, i když obecně Ryzlinků vlašských produkuje vinařství nejvíce ze všech vín. Zatímco původní šarže už je vyprodána, na trh na podzim zamířila nová varianta. Kromě vyšší ceny ji v obchodě poznáte podle nápisu TERROIR na přední straně etikety. Až do letošního července odpočívalo na kvasnicích, které už i beztak výbornému vlašáku dodaly další rozměr. Komplexní víno s dlouhou dochutí je ještě na začátku své cesty, už ale stihlo vyhrát titul „Víno Jihomoravského kraje 2019".

Vína z dřevěných sudů už získala nejedno ocenění

Nezapomeňte na červená

Ačkoliv červená vína tvoří pouhých 20 % produkce vinařství, i jim věnuje dostatečnou pozornost a určitě za ni stojí i vám. Například bychom upozornili na Rulandské modré, které už se zajímavě rozvíjí do tónů lesního ovoce a ovocného listí. Ročník 2016 byl rok ve třech různých barikových sudech, ročník následující bude trávit dalších pět měsíců v sudu navíc.

Loňská velmi úspěšná novinka cuvée Cabernet Sauvignon a Merlot zaujme nejednoho milovníka těžších barikových vín. Tentokrát obsahuje dvě třetiny kabernetu sbíraného v přívlastku výběru z hroznů a třetinu Merlotu v pozdním sběru. Ačkoliv byl ročník 2015 přece jen ještě o něco mohutnější a vínomilci si jej mohli v průběhu letošního roku vychutnávat v Salonu vín, i šestnáctka má parametry vína z teplejších oblastí, než míváme na Moravě.

Tady se nespálíte

Nebudeme zastírat, že část naší náklonnosti k vinařství pramení i z úžasně pozitivního přístupu Marka Šomana, jehož degustace jsou opravdovou zábavou. Už dlouhodobě nás ale baví i zdejší vína, dokonce čím dál tím více. Celá produkce má totiž ucelenou myšlenku i směr. Netvrdíme, že jsou to vína vhodná na deset let do archivu, ale určitě udělají konzumentům spoustu radosti. Do vinařství se můžete zastavit osobně přes sezonu nebo mimo otevírací dobu využít jeho e-shop.

Komentáře (5 komentářů)

  • Tycka
    Tycka
    2. 1. 2020 10:16
  • Martin Č
    Martin Č
    30. 12. 2019 11:27
  • -Vicky-
    -Vicky-
    30. 12. 2019 11:24
  • Martin Č
    Martin Č
    30. 12. 2019 10:17
  • Pahouš
    Pahouš
    30. 12. 2019 8:06

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 78934

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře