Deset známek rakoviny slinivky, které byste nikdy neměli ignorovat | Moje zdraví

Deset známek rakoviny slinivky, které byste nikdy neměli ignorovat

  • Deset známek rakoviny slinivky, které byste nikdy neměli ignorovat
    Autor: iStock.com
    4. prosince 2023 • 09:30

    Rakovina slinivky se nejčastěji objevuje u pacientů nad 60 let, lékaři ji však již diagnostikovali u pacientů kolem dvacítky a třicítky. Nejhorší na nemoci je statistika úmrtnosti, která je jedna z nejvyšších u lidí s rakovinou. Pět let po sdělení diagnózy žije pouhých 8 procent lidí. Proto by příznaky této nemoci měl znát každý.

    Slinivka břišní je jedním z orgánů, o kterém moc nevíte, když je vše v pořádku. Je totiž jen 6 centimetrů dlouhá a uložená za žaludkem. Její hlavní úlohou je pomoci člověku strávit jídlo a kontrolovat hladinu cukru v krvi. Když ale nefunguje, jak má, může to ovlivnit celé vaše tělo.

    Obtížná diagnóza

    Rakovinu slinivky je těžké zjistit v raném stádiu, kdy jde ještě léčit. Pankreas je totiž umístěn tak hluboko v těle, že časné nádory není snadné objevit, nejsou vidět ani cítit a lidé často ignorují příznaky nemoci. Nebo si jich dokonce ani nevšimnou, dokud se rakovina nerozšíří na jiné orgány.

    Video se připravuje ...
    VIDEO 

    Proto je důležité znát příznaky této nemoci, a pokud se objeví, brát je vážně a vyhledat lékaře. „Ženy mají tendenci své nemoci zlehčovat a návštěvy lékaře odkládat, ale v případě rakoviny slinivky je to strategie, která je může stát život. Pokud zpozorujete některý z příznaků, navštivte lékaře. Ten vás mnohem radši vyšetří zbytečně, než by vám musel sdělovat tragickou diagnózu,“ doporučuje profesor chirurgie a šéf výzkumu gastrointestinálního traktu Anton Bilchik.

    Zde je 10 nejčastějších příznaků rakoviny pankreasu, které byste měli znát.

    Oční bělmo a pokožka mají žlutou barvu

    Zežloutnutí očního bělma a kůže není nikdy dobré brát na lehkou váhu, může to být známkou řady závažných zdravotních problémů, ke kterým patří žloutenka, selhání jater a rakovina slinivky. Mnoho nádorů slinivky břišní začíná na vrcholku tohoto orgánu, takže je blízko žlučovodu. I malé nádory tak mohou svým tlakem blokovat žlučovod, jehož úkolem je transportovat žluč z jater a žlučníku přes slinivku do tenkého střeva. Jedním z úkolů žluči je odstranit bilirubin, což je normální odpadní produkt červených krvinek. Nadbytek bilirubinu způsobí žloutenku a žluté oči.

    Bez ohledu na příčinu tento příznak byste opravdu nikdy neměli ignorovat.

    VIDEO: Jak snížit riziko vzniku rakoviny? Tyto tipy vám poradí.

     

  • Vypadáte jako ve čtvrtém měsíci těhotenství

    Nadýmání po některém jídle je normální, ale když břicho zůstává zvětšené celé dny, je něco v nepořádku. Jak se nádory na slinivce zvětšují, způsobují zvětšení břicha. Je to jeden z příznaků, kterého si lidé všimnou, ale málokdy mu přikládají váhu. Nadýmání je přeci normální.

    „Jakékoliv dlouhodobé nadmutí je lepší konzultovat s lékařem. Pravděpodobně o rakovinu nejde, na druhou stranu i rakovina vaječníků má podobné příznaky. Je lepší neriskovat,“ radí Bilchik.

  • Nechuť k jídlu

    Ztráta chuti k jídlu je dalším příznakem vážné nemoci včetně rakoviny slinivky. Rostoucí nádory v břišní dutině často utlačují okolní orgány včetně žaludku. Výsledkem je pocit nevolnosti nebo plnosti, i když jste nejedli celé hodiny. Stravování může být dokonce bolestivé.

  • Hubnutí bez důvodu

    Ztráta chuti k jídlu může snadno vést k rychlému hubnutí, které je obvykle definováno jako ztráta více než 5 procent vaší tělesné hmotnosti v rozmezí šesti měsíců až jednoho roku. „Pokud nehubnete cíleně, je třeba tomuto příznaku věnovat pozornost,“ varuje Bilchik.

  • Bolest ve spodní části zad

    Jak roste nádor na slinivce, tlačí nejen na vnitřní orgány, ale také na svaly v dolní části zad, což způsobuje konstantní tupou bolest.

    Ženy se kvůli menstruaci často potýkají s bolestí zad, ale ta po čase odezní. Stejně jako bolest po cvičení. Pokud ovšem záda bolí déle, je třeba bolest prověřit.

  • Moč má barvu čaje

    Tmavě zbarvená moč je známkou dehydratace, ale je to také často první příznak žloutenky, kterého si lidé všimnou. Protože nádor způsobuje, že játra vylučují méně žluči, a tak vzrůstá hladina bilirubinu v krvi, moč se zabarví do hněda.

    Pokud se po zvýšení příjmu vody nevrátí moči její obvyklá světlá barva, je na čase nechat ji otestovat, protože právě žloutenka je časným příznakem rakoviny slinivky.

  • Neustále vás svědí kůže

    Nepřestávající svědění je dalším varovným příznakem rakoviny slinivky. Jak se totiž bilirubin hromadí v těle, může způsobit svědění kůže dříve, než ta zežloutne. „Léčil jsem pacienty, kteří přišli se silným svěděním. Když nadzvedli košili, zjistil jsem, že jim žloutne kůže,“ vybavuje si Bilchik.

    Pokud tedy nedokážete určit jinou příčinu svědění, jako je kousnutí hmyzem či alergická reakce, a nepomáhají pleťové krémy a masti, nechte se otestovat.

  • Nezdravě zbarvená stolice

    Šedá, příliš světlá, příliš mazlavá stolice, neustálý průjem nebo šiška, která nejde spláchnout, tomu všemu byste měli věnovat pozornost. Za všechno opět může bilirubin, který se obvykle vylučuje do střev a dává stolici její charakteristickou tmavě hnědou barvu. Pokud ale není dostatek žluči, protože ji blokuje nádor, bilirubin zůstává v těle místo toho, aby se vylučoval ven. To může změnit barvu stolice i její strukturu.

    Pankreatický nádor může být jednou z potenciálních příčin, ale další možnosti (jako je onemocnění jater nebo gastrointestinální infekce) jsou také závažné, takže pokud máte problém se stolicí, ihned zavolejte svému lékaři.

  • Bolest žaludku

    „Jít k lékaři stěžovat si na bolest břicha může vypadat jako něco, co dělají jen malé děti, ale tento druh nespecifikované bolesti může být časným příznakem rakoviny slinivky břišní,“ říká Bilchik. Je to kvůli umístění slinivky břišní v zadní části spodního břicha, až za žaludkem.

  • Pocit, že nejste ve své kůži

    Na rakovině slinivky je děsivé, že jakmile jsou symptomy zřejmé a definitivní, je prognóza pravděpodobně velmi špatná. Chcete-li nemoc odhalit včas, musíte věnovat pozornost i nejasným příznakům včetně obecného pocitu že nejste „ve své kůži“, který trvá déle než týden nebo dva a nesouvisí se zjevnou příčinou, jako je chřipka.

    „Pamatujte, že vždy je lepší nechat se zkontrolovat zbytečně, než si pak vyslechnout hroznou diagnózu,“ doporučuje Bilchik.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.