Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Babiše to nenapadlo ani „chvilkaře“. Premiérku na Novém Zélandu lidé otáčejí zády

Autor: Darina Jíchová - 
30. prosince 2019
10:35

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na stránkách světového tisku většinou sklízí chválu a je dávána za vzor ostatním politikům. Kladně hodnocen byl obzvláště její postoj po masakru v březnu ve městě Christchurch, kde bělošský extremista ve dvou mešitách postřílel 51 lidí. Byl to ale právě zedník z Christchurche, který začal s iniciativou „Otočte Ardernovou“. Na tvář své premiérky zdobící nespočet novin, časopisů a knih se nemůže už ani podívat. Pro zemi podle něj dělá málo. Se svým premiérem nejsou spokojeni ani někteří Češi, spolek Milion chvilek pro demokracii proti Andreji Babišovi (ANO) pořádá statisícové demonstrace, ale otáčet tiskoviny s jeho podobiznou na titulní straně dozadu tu ještě nikoho nenapadlo.

Colin Wilson (66), který s iniciativou pod hastegem #TurnArdern, tedy „Otočte Ardernovou“, přišel, uvedl, že protest Novozélanďanů je „tichý a mírový“. Lidé prostě v obchodech, knihkupectví nebo kdekoliv, kde vidí tiskoviny s premiérkou, daný materiál vezmou a otočí tak, aby nebyla vidět její tvář.

Premiérka by se měla víc zajímat o vládu

„Lidé už tady mají dost všech těch přifouknutých článků o Ardernové – chceme premiérku, ne módní a společenskou ikonu,“ sdělil Wilson listu New Zealand Herald. „Spoustu z nás se shodlo na tom, že Ardernová stráví víc časů na různých foceních, než v čele vlády,“ vysvětlil muž.

Cílem celého hnutí je snížit prodej časopisů s premiérkou na titulku a tím ji donutit, aby se věnovala vládě. „Potřebujeme pohnout s problematikou dětské chudoby a bytovou otázkou,“ prohlásil Wilson. „Zajímavá myšlenka a zajímavá logika,“ poznamenal ve svém komentáři deník The Guardian, který se zaměřil na to, zda je Ardernová skutečně tak často na hlavních stránkách novin.

Už před jejím zvolením v roce 2017 se o Ardernovou zajímala celá řada domácích i světových médií. Od chvíle, kdy se stala premiérkou, se objevila na titulní stránce britského i amerického časopisu Vogue, nechyběla v australském časopisu Women’s Weekly či v řadě dalších. Nedávno o ní vyšla neautorizovaná biografie a v roce 2020 se chystá další.

Kampaň má i své odpůrce

Ardernová navíc často vystupuje v televizi včetně oblíbených talkshow, v říjnu se například objevila v pořadu amerického satirika Stephena Colberta. Obecně je zatím nejznámější novozélandskou premiérkou v historii země, na což Novozélanďané nejsou vůbec zvyklí. Její světové slávy využívá hlavně její opozice, která neustále poukazuje na to, že ji zajímá více mezinárodní než domácí politika.

Koho kampaň „Otočte Ardernovou“ nejvíce vytáčí, jsou pak zaměstnanci novinových stánků, knihkupectví či supermarketů, kteří musí tiskoviny otáčet na správnou stranu. Zlost si vybíjejí zvláště na Wilsonovi, muž se svěřil, že dostává výhružky a je terčem kritiky hlavně na sociálních sítích.

Spisovatelka v tom vidí sexismus

Proti kampani vystoupila spisovatelka a autorka životopisu Ardernové Michelle Duffová, podle jde ní o „sexistickou kampaň“, jejímž účelem je „umlčet mocné ženy“. „Je to jen další manifestace nenávisti vůči ženám u moci. Podívejte se na ně, na skupinku mužů, kteří se cítí ohroženi obrazem silné ženy. Děsí se jí tak, že se nemůžou ani koukat na její obličej,“ prohlásila Duffová.

„Může se to zdát k smíchu, ale není to vtipné. V dějinách bylo mnoho pokusů umlčet ženy, byly jsme topeny a upalovány jako čarodějnice, zakazovaly nám volit, muži nás utlačovali, zesměšňovali a kradli nám naše nápady,“ doplnila Duffová. Na podporu své následovnice vystoupila také expremiérka Helen Clarková.

Expremiérka: Je to kontraproduktivní

Ta celou kampaň označila za kontraproduktivní, protože se na sociálních sítích okamžitě objevil hashtag #ReturnArdern, v překladu „Vraťte Ardernovou“, a zastánci premiérky zase v obchodech noviny a časopisy obrací zpátky. Podle Clarkové si z toho mohou labouristé udělat slogan pro nadcházející volby.

Skrhola ( 30. prosince 2019 15:59 )

Zubaté třeštidlo, ať se vrátí domů škrábat brambory

dama_s_kosou ( 30. prosince 2019 12:32 )

NSDAP v cele s Hitlerem ziskalo v r 1933 temer 43%. Komousi v cele s Gottwaldem diky Jednotne kandidatce narodni fronty (inspirovali se v tomto, jaka nahoda, Hitlerem) ziskali v r 1948 70% kresel.
A znamena snad takovy vysledek voleb, ze ty strany a jejich vydci byli skveli? Argument oblibenosti Babise a jeho prefernece jen ukazuji na to, jak se hloupi lide nechaji utahnout na varene nudli. Nic vic, nic min.

Mam_vas_u_prdeIe ( 30. prosince 2019 12:31 )

dobryclovek: Ale kdepak, zase si tolik nefandi. Je fajn vědět co jsou přisluhovači koblihového mafiána zač.

dobryclovek ( 30. prosince 2019 12:25 )

mám vas u ***e!! a mi Babišovci příznivci nejlepšího premiera,prezidenta od převratu jidáše Havla,ti přejeme abys vydržel do nových voleb kde Babiš bude absolutní vítez!! Až potom vzteky chcípneš jak krysa a tvoje rodina bude žít v bídě exekucích,s nemo­cema,­rako­vinou­!!

kralovna-vsech-mori ( 30. prosince 2019 12:21 )

Ale kdepak, zase si tolik nefandi. Je fajn vědět co jsou přisluhovači milionářských chvilek zač.

Zobrazit celou diskusi