Expremiér Robert Fico je nadále stíhán. Hájil protiromské výroky kotlebovce

Bývalý slovenský premiér Robert Fico je nadále stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová na dotaz ČTK popřela dnešní informaci televize TA3 o zrušení obvinění předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fica.

"Dne 20. prosince byla na úřad speciální prokuratury doručena od vyšetřovatele stížnost (obviněného) s odůvodněním, o které dosud nebylo rozhodnuto," citovala Predajňová vyjádření speciální prokuratury.

Robert Fico tvrdil, že byl obviněn za vyjádření názoru. Stíhání čelil za videonahrávku, ve které kromě jiného uvedl, že Mazurek řekl jen to, "co si myslí celý národ". Policie Fica obvinila ze schvalování trestného činu, jakož i z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Mazurek byl letos v září pravomocně odsouzen k peněžitému trestu za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a hovořil o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Kvůli odsuzujícímu verdiktu přišel o poslanecký mandát; LSNS ho před únorovými parlamentními volbami zařadila na poslední místo své kandidátní listiny.

Fico není prvním někdejším vrcholným politikem země, který v probíhající předvolební kampani čelí stíhání. Na začátku prosince vyšetřovatel obvinil exprezidenta Andreje Kisku v souvislosti s daňovým deliktem jeho rodinné firmy KTAG, jejíž jednatelem byl Kiska před zvolením hlavou státu v roce 2014. Nyní je Kiska předsedou nové strany Za lidi, která patří mezi nejpopulárnější strany v zemi. Stíhání není na Slovensku překážkou pro kandidaturu ve volbách. Kiska dříve označil obvinění za politickou kampaň a jeho právní zástupci zpochybnili důvody exprezidentova stíhání.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.
Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Více souvisejících

Robert Fico Milan Mazurek (politik SR) Lidová strana Naše Slovensko Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy