Namaluj hodiny a řekni tři slova. I to po vás může chtít praktický lékař

30. prosinec 2019

Většina zdravotních komplikací a onemocnění se dá léčit, pokud se objeví včas. Proto bychom měli chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Vše většinou začíná u praktického lékaře.

Na pravidelná vyšetření, která jsou hrazena zdravotními pojišťovnami, chodí podle posledních průzkumů jen zhruba pětina lidí. Přitom včasná návštěva lékaře může někdy zachránit i život. „Při testech a měřeních u pacientů nejčastěji narážíme na nadváhu až obezitu, také vadné držení těla. U laboratorních testů se nejčastěji jedná o poruchu metabolismu tuků a cukrů. Velice často diagnostikujeme hypertenzi,“ přiznává praktická lékařka a geriatrik Astrid Matějková.

Na prevenci zdarma u praktického lékaře má každý nárok jednou za dva roky. U zubního lékaře je to jednou za rok. Ženy by neměly zapomínat na každoroční kontroly u gynekologa a od 45 let věku každý druhý rok na mamografii.

Jak probíhá zdravotní prohlídka u praktika?

„U obvodního lékaře je vždy na prvním místě rodinná anamnéza. Ptáme se na kardiovaskulární a nádorová onemocnění v rodině, cukrovku a další problémy. Zajímá nás současný zdravotní stav pacienta a užívání léků a probíráme s ním i výživové doplňky, které lze běžně koupit v lékárnách. Poté následuje fyzické vyšetření pacienta včetně měření tlaku a zraku. Zkontrolujeme očkování a vyšetříme moč.“

Oční vyšetření

Hodně také záleží na věku pacienta, protože ne každý má při prevenci nárok na bezplatný odběr krve. Ve vyšším věku mají lidé nárok na bezplatné vyšetření třeba ledvin nebo měření EKG.

Co obnáší vyšetření paměťových funkcí?

U starších pacientů lékaři zavádějí nové screeningové vyšetření paměti. „Týká se lidí od 65 do 80 let a provádíme ho každé dva roky, kdy testujeme aktuální krátkodobou paměť. Pacienta si posadíme na židli a řekneme mu tři libovolná slova, která si musí zapamatovat. Pak mu dáme za úkol namalovat hodiny. Poté, co je namaluje, se na daná tři slova opět zeptáme. Chtěla bych podotknout, že právě tyto hodiny používají geriatři k diagnostice Alzheimerovy choroby. Tento test je opravdu velice přesný a doporučuji ho všem, kteří mají potíže s pamětí. Je plně hrazen zdravotními pojišťovnami,“ upřesňuje lékařka Astrid Matějková.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.