Hlavní obsah

Dejte ty peníze hasičům. Petici proti ohňostroji v Sydney podepsalo čtvrt milionu lidí. Marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Zatímco mnohá australská města kvůli ničivým požárům ruší novoroční ohňostroje, v Sydney se tradiční akce související s novoročními oslavami konat bude, napsal v pondělí The Guardian. A to i přesto, že více než čtvrt milionu lidí podepsalo petici, aby město ohňostroj zrušilo.

Foto: Jason Reed, Reuters

Novoroční ohňostroj v Sydney. (Ilustrační foto)

Článek

Lidé v petici žádají, aby město finanční prostředky, které uvolní na novoroční ohňostroj, věnovalo raději hasičům na boj proti rozsáhlým požárům. Vicepremiér státu Nový Jižní Wales, pod který Sydney spadá, John Barilalo ale uvedl, že postoj města se měnit nebude a zrušení ohňostroje by bylo zbrklé.

Mluvčí radnice Tanya Goldbergová dodala, že zrušení tradiční oslavy by Sydney finančně uškodilo. „Jen kvůli ohňostroji do města zamíří davy turistů z celého světa,“ dodala. Ohňostroj městu přinese více užitku než škody, ujistila na Twitteru starostka Clover Mooreová.

Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

Svět

Pompézní oslavy mají do přístavu v Sydney přilákat až milion lidí a stát Nový Jižní Wales by na nich měl vydělat podle odhadů přibližně 130 milionů australských dolarů (přes dvě miliardy korun). Část těchto peněz pak stát použije na boj s požáry.

Ačkoli městská rada udělila k pořádání ohňostroje souhlas, hasičská služba upozornila, že pokud bude kvůli požárům vyhlášen stav katastrofy, akci zruší.

Vítr a teploty přes 40 stupňů. V Austrálii vznikají další a další požáry

Svět

Kvůli trvajícímu suchu a požárům zrušilo novoroční ohňostroj například australské hlavní město Canberra. Ve státě se neuskuteční ani novoroční festivaly, protože by z nich lidé neměli v případě nutnosti kudy utéct.

V Austrálii aktuálně zuří přes sto požárů, přibylo 70 nových. Extrémní nebezpečí bylo vydáno ve státech Victoria, Novém Jižním Walesu, v Jižní Austrálii a Tasmánii. Ohně, se kterými země už několik týdnů bojuje, zabily celkem 10 lidí a zničily tisíc domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám