O Vánocích vás letos pobaví Zdeněk Troška, zavzpomínáme i na Radovana Lukavského

23. prosinec 2019

Letošní rozhlasové Vánoce vám samozřejmě nabídnou i další velká jména. Navíc vás Mirek Kobza zavede na Hřebečsko, Jana Zemková představí Helfštýnské nálezy, a tak si pojďme raději jednotlivé dny projít podrobněji.

24. prosince

Dobré ráno vystřídá po 9. hodině v našem vysílání dokument Mirka Kobzy „Vánoce na Hřebečsku“. Jde o oblast na pomezí Moravy a Východních Čech, kde od 13. století žili především německy mluvící lidé. Jaké vánoční tradice se tam dochovaly, poslouchejte v našem vysílání. Po 10. hodině bude Hostem ve studiu Lukáš Daniš ze sdružení Děti patří domů. Povídat si s ním bude Dita Vojnarová.

Program vysílání Českého rozhlasu Olomouc na 24. prosince 2019

Po poledních písničkách na přání vás bude v pořadu Xaver a host kromě moderátora bavit režisér Zdeněk Troška. O zábavné historky určitě nebude nouze. V odpoledním proudu nebudou chybět populární soutěžní Hřebíky.

Po 16. hodině už budou patřit vlny Českého rozhlasu Olomouc pořadu Vánoce s Valérií Zawadskou. Vzpomínky a oblíbenou literaturu herečky a populární dabérky doplní ty nejkrásnější koledy. V půl šesté si můžete poslechnout „Darosvícení Radovana Lukavského“, herce, od jehož narození nedávno uplynulo 100. let. A po 19. hodině vám Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby zahrají a zazpívají studenti ZUŠ Zábřeh.

25. prosince

Také na Boží hod vánoční se Vás už od 5. hodin budeme snažit pozitivně naladit v našem Dobrém ránu. Po 9. hodině si nenechte ujít první část Hanácké legendy Otakara Bystřiny. Příběh vypráví humoristickou formou strastiplný osud věrovanského stařéčka Izidora Šelepy v podání Ladislava Lakomého, který se cestou na jitřní pobožnost roku 1790 dostane nejprve do nebe, aby se poté zase vrátil se do Věrovan, kde mezitím uplynulo sto let. Příznivci olomouckého rodáka a písničkáře Jaroslava Hutky se mohou těšit na setkání s ním a jeho písničkami po 10. hodině.

Program vysílání Českého rozhlasu Olomouc na 25. prosince 2019

Polední písničky na přání vystřídá v našem vysílání pořad Xaver a host, tentokrát s vždy dobře naladěnou Naďou Konvalinkovou. V odpoledním bloku nebudou chybět Hřebíky, Plk na svátke ani Pohlednice od Pradědu na Hanou.

Po 16. hodině přijde na řadu druhá část Hanácké Legendy s Ladislavem Lakomým v hlavní roli. Písničky pro radost, tedy dechovky a lidovky na vaše přání budou v obvyklém čase a závěrečná hudební hodinka před 19. bude patřit Legendám s albem Abbey Road skupiny Beatles a poté Starým peckám.

26. prosince

Po Dobrém ránu dopoledne otevřeme dokumentem Jany Zemkové „Helfštýnské nálezy“, který natáčela s tamními archeology. A ve stejné hodině Mirek Kobza pošle další Pohlednici od Pradědu na Hanou. Hostem ve studiu pak po 10. hodině bude operní zpěvák Štefan Margita, za kterým se vypravila Dita Vojnarová.

Program vysílání Českého rozhlasu Olomouc na 26. prosince 2019

Na Štěpána se v pořadu pořadu Xaver a host představí herec (druhým povoláním princ) Pavel Trávníček. A také v našem vysílání se můžete těšit na pohádku. Po 16. hodině vám nabídneme titul „Břehule čili Poslední hastrman na Hané“, který se natáčel v našem studiu.

Takové tedy bude naše vánoční vysílání. Jak se vám líbilo, nám můžete přijít říct do olomouckých parků v pondělí 30. prosince, kdy pro vás od 9. do 16. hodiny otevíráme Palmový skleník na Floře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.