Pečlivě vybrat dětem kroužky, aby se nenudily, měly nějakou činnost, která by je bavila, ve které by se zdokonalovaly a ke všemu ještě rozvíjely své sociální vazby, to není jednoduché. Samozřejmě se ptáte na názor dětí, ovšem ty jsou snadno ovlivnitelné, takže když vidí to krásné z každého kroužku nebo kurzu, brzy se nadchnou. A vás tak bude čekat větší finanční částka, kterou zaplatíte, pořídíte výbavu a dítě vám během měsíce oznámí, že ho to nebaví. Je-li rodinný rozpočet už tak napjatý, musíte také ke kroužkům přistupovat zodpovědně. Jak ušetřit a dětem kroužky dopřát?

Zaměřte se na děti

Samozřejmě je prioritou je poslouchat, co chtějí, ale zamyslete se také, zda je k tomu dítě stvořeno a má ty správné předpoklady. Může chtít chodit do zpěvu, na balet nebo krasobruslení, ale když nebude dobře zpívat, nebude mít v sobě pohybové nadání nebo se sotva udrží na bruslích, to v jeho prospěch zrovna nehovoří. Jak tedy vybírat?

Kroužky ve škole

Mnoho škol nabízí alespoň základní kroužky přímo v místě školy, kde jsou většinou zadarmo. Vedou je učitelé, takže jako rodiče budete mít jistotu, že je dítě v dobrých rukou, děti nebudou mít strach z neznámého. Většinou jde o sportovní kroužky, výtvarné lekce a další věci.

Jak dítě dopravit?

Je fajn, že si dítě najde svůj kroužek, ale jak na něj bude chodit a poté zpět? Je-li menší, samo asi nepůjde. Je důležité přemýšlet nad tím, kdo bude dítě vyzvedávat, kdo s ním půjde třeba večer a podobně. Domluvit se můžete s dalšími rodiči a na vyzvedávání se podílet společně. Ušetříte nejen čas, ale také finance.

Zvažujte náklady

Nejde jen o to kroužek zaplatit, v mnoha kroužcích je potřeba vybavení, učebnice, pomůcky a podobně. Jsou kroužky, které jsou velmi náročné, například bruslení, hokej, fotbal a podobně. Bude to mít vliv také na vaši domácnost, ranní tréninky, soustředění, školy a podobně.