Luxusní silvestrovské pohoštění: Lilkové závitky, pomazánky i carpaccio s jahodami

Luxusní silvestrovské pohoštění: Lilkové závitky, pomazánky i carpaccio s jahodami
Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia
Sušené švestky ve slanině:

Suroviny:

20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka.

Postup:

Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.Okurkové jednohubky s lososem:

Suroviny:

100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele.

Postup:

V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.Mini Caprese:

Suroviny:

20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka.

Postup:

 Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.Jednohubky s brusinkami:

Suroviny:

5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka.

Postup:

Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Silvestrovský večer je tu a s ním i spousta veselí, dobrého pití a samozřejmě jídla. Pokud na vás letos padla role hostitele, nechte se inspirovat našimi tipy, které jsou snadné, chutné a skvěle vypadají na talíři. Zabodujte poslední den v roce svým kulinárním uměním!

Petra Járková
Petra Járková 31. 12. 2019 10:00

Topinky „crostini“ s ricottou, ančovičkami a hruškou

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny (na 20 topinek):

20 plátků toustového chleba, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 3 hrušky, 1 malé balení ančoviček, 60 g rozinek, několik snítek rozmarýnu a šalvěje, extra panenský olivový olej, sůl, pepř 

Postup:

Na pánvi rozpalte olej spolu s rozmarýnem a šalvějí a postupně na něm opečte toustový chléb dozlatova. Rozinky mezi tím namočte do vlažné vody. Oloupejte hrušky, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře okapanými ančovičkami (ponechte si několik ančoviček stranou na ozdobení) a kostičkami hrušky a osolte. Ricottovým krémem potřete topinky, lehce opepřete, ozdobte kouskem ančovičky, osušenými rozinkami a rozmarýnem.

Terinky z uzeného lososa s ricottou

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

200 g uzeného lososa, 200 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru, 1 lžička želatiny, 1 okurka, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citronové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a dozdobte snítkou kopru.

Taštičky s Provolone a sardelkami

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

1 balení listového těsta, sardelky v oleji, sýr Provolone nakrájený na kostičky z La Formaggeria Gran Moravia, sýr Verena z La Formaggeria Gran Moravia, mléko, pepř na fondue

Postup:

Vyválené listové těsto nakrájejte na čtverce 4x4 cm. Provolone nakrájejte na kostičky a naplňte čtverečky listového těsta jednou dobře okapanou sardelkou a kostičkou sýru. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut, dokud taštičky nezezlátnou. Servírujte se sýrovým fondue, které si můžete jednoduše připravit na pánvi rozpuštěním kostiček málo zralého sýra, např. Vereny, s trochou mléka a pepře. Můžete podávat jako předkrm či doplněk k aperitivu.

Prokládané poháry s mozzarellou 

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

60 g paté z oliv „Paté di Olive“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 2 lžíce pesta „Pesto ligure“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 4 menší rajčátka, 60 g nakládaných sušených rajčat, 2 mozzarelly, grissini, lístky bazalky na ozdobu

Postup:

Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka a pak nakrájejte na kostičky. Sušená rajčátka rozmixujte s čerstvými. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do skleniček vrstvěte střídavě rajčata, mozzarellu a olivové paté. Zakončete ligurským pestem. Ozdobte lístky bazalky. Podávejte s tyčinkami grissini.

Pomazánka s gorgonzolou a ořechy

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

200 g sýru Gorgonzola s mascarpone a ořechy z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g ricotty nebo tvarohu, sůl, pepř, hrst vlašských ořechů

Příprava:

Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte, dle chuti osolte, opepřete a přidejte vlašské ořechy. Podávejte na čerstvém pečivu s plátkem hrušky.

Lilkové závitky se sýrem Provolone

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

2 středně velké lilky, 200 g Provolone dolce, cherry rajčátka, bazalka, extra panenský olivový olej, sůl a pepř dle chuti

Postup:

Ogrilujeme lilky nakrájené na podélné, nepříliš silné plátky. Omyjeme rajčátka a nakrájíme je na čtvrtiny. Nakrájíme Provolone na tenké plátky. Rozložíme lilek na prkénko nebo na talíř a položíme na něj plátky Provolone, nakrájená rajčátka, sůl, pepř, nasekanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Stočíme lilky do závitků a upevníme párátkem, vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem. Zapečeme v troubě při 180 °C po dobu 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

na košíčky:

250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia, ¼ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu

na náplň:

170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, ¼ hrnku smetany na šlehání, ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky hladkolisté petrželky, nakládaná sušená rajčata, čerstvě mletý pepř, sůl, sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečicí papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.

Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.

Giuncata s pancettou a balsamikem

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny:

250 g sýru Giuncata fresca, 150 g pancetty, 2 lžíce aceto balsamico

Postup:

Sýr nakrájejte na větší kostky a nechte je okapat. Každý kousek sýru pak zabalte do plátku pancetty a upevněte párátkem. Rozložte na talíř a pokapejte octem balsamico, servírujte vychlazené přímo z ledničky.

Carpaccio s jahodami a rukolou

La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny (pro 4 osoby):

150 g najemno nakrájeného carpaccia, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 140 g rukoly, 140 g středně zralých jahod, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.

NA DALŠÍ TIPY NA SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články