Bruntálští opravují hrobku bývalého starosty. Z vesnice udělal město

  9:50
Z městského hřbitova v Bruntále zmizely části hrobky rodiny bývalého starosty města Wenzela Franze Olbricha. Město vzácnou stavbu s korintskými sloupy a tvarovanou zákrytovou deskou, kterou před dvěma lety získalo darem od jeho potomků, nechává demontovat a kompletně opravit. Rekonstrukce přijde na více než tři sta tisíc korun.

Hrobka bruntálského starosty Wenzela Franze Olbricha ve stavu před rekonstrukcí. | foto: Město Bruntál

„Žulový pomník se skládá z několika masivních kusů, které se na mnoha místech po letech pohnuly a nejsou v původních pozicích. Celý pomník je znatelně vychýlen ze svislé osy dozadu,“ popsal stav hrobky před opravou mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Nelícují ani spoje vstupu do hrobky s masivní krycí deskou, jež jej uzavírá, žula je na povrchu zvětralá a pokrytá usazeninami.

Hrobka vznikla takřka před sto lety

S pracemi na obnově pomníku se počítá do poloviny roku 2020. „Restaurátorská obnova hrobky bude vzhledem k jejímu stavu řemeslně i finančně náročná. Náklady na renovaci představují částku 305 tisíc korun včetně DPH,“ upřesnil Ondrášek.

Hrobka rodiny bývalého starosty Bruntálu z let 1901 až 1919 Wenzela Franze Olbricha vznikla ve druhé polovině 20. let minulého století, jejím autorem je významný slezský sochař Josef Obeth.

Město ji získalo bezplatným převodem v květnu 2017, radnici oslovila kvůli jejímu předání Anneliese Olbrichová z Rakouska, manželka Olbrichova pravnuka. O převod už řadu let usiloval Klub Za starý Bruntál.

Olbrich byl starostou i největším průmyslníkem

Podle jeho předsedy Pavla Rapušáka Olbrich patřil mezi nejzasloužilejší předválečné starosty města. „Z vesnice udělal město. Byl členem zastupitelstva, starostou a zároveň největším bruntálským průmyslníkem. Cíleně Bruntál rozvíjel,“ uvedl. Olbrich zemřel v roce 1930. Za dobu výkonu jeho funkce město získalo významnou část infrastruktury a občanské vybavenosti.

Nejprve se členové klubu seznámili s Olbrichovým pravnukem, který v Rakousku vedl krajanský spolek a hrobku svých předků v Bruntále stále udržoval a platil. Po roce 2015, kdy zemřel, v tom pokračovala jeho manželka Anneliese. Právě ta ji darovala městu, které tím do svého majetku získalo vůbec první hrobku významného rodáka z doby před odsunem německých obyvatel.

Autor: