Nadměrné zírání do displejů dělá z dětí náladové lenochy. Může způsobovat i deprese a hyperaktivitu

Nadměrné zírání do displejů dělá z dětí náladové lenochy. Může způsobovat i deprese a hyperaktivitu
Zdroj: Pixabay.com

Propadnout moderním technologiím je v dnešní době snadné. Neplatí to však pouze u dospělých jedinců, ale i u dětí a dospívajících, kteří si velmi rychle dokážou vypěstovat závislost na tabletech či mobilních telefonech. Jenže následky mohou být horší, než se na první pohled zdá.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 31. 12. 2019 11:12

Řada dětí a teenagerů v dnešní době působí nervózně, nevyrovnaně i unaveně. Rodiče si s nimi často nevědí rady a tahají je z jedné ambulance do druhé. Verdikty doktorů však někdy mohou být tvrdé: ADHD, ale také deprese nebo i bipolární porucha.

Poté na řadu přichází terapie a medikace, často je však nutné vrátit se na úplný začátek a odstranit hlavní spouštěč těchto problémů – závislost na displejích telefonů či tabletů.

Reset nervového systému

Každodenní používání elektroniky je v současné době dokonce označováno za nejčastější environmentální příčinu depresí či hyperaktivity. Děti totiž tráví několik hodin denně sledováním obrazovky a svůj organizmus zatěžují více, než je zdrávo.

Pokud se jedinci trpící zdravotními problémy rozhodnou závislost na moderních technologiích řešit, je třeba, aby je na několik týdnů úplně přestali používat. Jedině tak totiž svému nervovému systému dopřejí tolik potřebný "reset".

Lepší spánek i výlety do přírody

Pokud restart proběhne tak, jak měl, výsledky by se měly brzy dostavit. Lidé, kteří se dokážou oprostit od neustálého užívání elektrotechniky, budou rázem lépe spát, budou mít lepší náladu, taky budou vyrovnanější a zvýší svou fyzickou aktivitu. Zároveň budou lépe zvládat stres a začnou si více užívat věcí, na které dříve bývali zvyklí.

Děti se bez moderních technologií budou také častěji vydávat do přírody, začnou vyhledávat sociální kontakty a měla by se u nich projevit i větší představivost a kreativita. Rysy jako apatie nebo beznaděj u nich naopak rychle zmizí a zároveň dojde k dramatickému snížení nebo úplnému odstranění užívání léků.

Poté, co dojde k resetu mozku, rodiče musí určit, nakolik se elektronika vrátí do života jejich ratolestí. Samozřejmě, že pouhé "vymazání" mobilů a dalších moderních přístrojů veškeré problémy nevyřeší, často se však jedná o důležitý faktor, který může výrazně pomoct v léčbě dětí či puberťáků. Dětské mozky jsou totiž během používání elektroniky daleko citlivější, než si většina jejich rodičů dokáže představit. Proto je třeba mít tento problém dostatečně pod kontrolou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články