Domovarnický Adventní kalendář

Tak je to zase tady – čas adventní … Přináší s sebou spoustu změn, i největší neznaboh si zapaluje svíce, pořizuje věnec, děti dostanou čokoládové adventní kalendáře (často s naprosto neadventní tématikou) a i pivovary reagují – sypou na trh speciální obaly často s naprosto nespeciálními pivy. Svůj kalendář si vyrobila i skupina domácích sládků a myslím, že by bylo vhodné seznámit s ním i vás, protože dle mého soudu se jedná o naprosto unikátní počin …

Pro mě vše započalo velmi nenápadně – telefonickým rozhovorem s Martinem Grádyšem Březou, domácím sládkem a člověkem velmi činným v tuzemském domovarnickém rybníčku:“Zdar Moro, pár domácích sládků se rozhodlo, že si vyrobí vlastní adventní kalendář a protože nám jeden zbyl, tak Ti jej přivezu a když budeš chtít, napiš nám na naše piva recenze.” Co Grádyš slíbil, do puntíku splnil – zabil jednu celou (velmi nevlídnou a deštivou) sobotu a osobně mi jej přivezl a předal. Klobouk dolů, vždyť mezi Čelákovicemi a Vacenovicemi, kde aktuálně bydlím, je to notná porce kilometrů.

advent-005
Krasavec …

Tak i já starý fotr jsem po mnoha letech podlehl kouzlu otevírání okének s dárečky nevěda, čehož se mi dostane. Pro přesnost informací však třeba doplnit, že jsem s konzumací započal s týdenním předstihem a otevírám si hned 2 okénka denně, protože kluci chtějí recenze zveřejňovat na svých stránkách a ve správném sledu = jedna položka na den.

advent-001

Skladba piv je přepestrá a musím všem domácím sládkům vyseknout hlubokou poklonu – jdou s kůží na trh a riskují, že jejich s láskou vařené pivo bude možná podrobeno ostré kritice. V den zveřejnění této noticky jsem s ochutnáváním už daleko za polovinou vzorků (nechci kazit případná překvapení = cokoli dopředně vyzrazovat) a proto jen krátce – v doposud ochutnaných položkách byla velmi slušně uvařená piva, opravdové skvosty i piva, kde na sobě budou muset domácí sládkové ještě zapracovat.

advent-002

Recenze jsou průběžně zveřejňovány zde. Tak snad domácím sládkům nepokazí adventní čas moje případná kritika, která (snad) posune jejich úsilí kupředu. Ještě jednou – díky kluci, že jsem se směl i já účastnit tohoto jedinečného projektu a hezký Advent všem …

advent-003 advent-004