Chrudimské noviny Jiří Zmítko: Ruční tvorba je pro mne duševní rekreace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jiří Zmítko: Ruční tvorba je pro mne duševní rekreace

Chrudimák Jiří Zmítko si našel lék na naši uspěchanou dobu a trochu si ji zpomalil ruční tvorbou dekorativních i užitých předmětů. Jeho profesní povolání bylo v životě zaměřením jiné, ale volný čas věnoval keramice, malování a převážně tvorbě ze dřeva.

Foto:V. Nevečeřalová

Jak sám říká: „Neznám lepší práci, než když člověk může tvořit. Je mi sedmdesát a stále přemýšlím, někdy o blbostech a někdy z toho vyjde docela užitečná myšlenka…"


Foto: V. Nevečeřalová

Dnes je doba, kdy vše koupíme už skoro hotové a všeho je nadbytek. Opravdu je ojedinělé najít tu téměř neviditelnou skulinku na trhu a pustit se do inovace například tvaru dřevěné dýmky, jako to udělal Jiří. Původní povolání mu dalo do vínku zručnost, řemeslné ovládání dřevoobráběcích i jiných strojů, dokonce účelově vyrobených v domácích podmínkách, preciznost při výrobě, cit pro kresbu dřeva a jeho konečnou úpravu. A také všímavost, zvídavost a vytrvalost.

 

Foto: V. Nevečeřalová

Dýmky na trhu jsou, a dokonce nedaleká Proseč je jejich výrobou pověstná. Jirkovou inspirací nebyla vůně tabáku ani požitek z kouření dýmky, je celý život nekuřák, ale nechal se uchvátit vzácnými dřevy pro jejich vůni, barvu a strukturu. Tvůrčí činností přišel na řešení výrobního postupu od prvotního materiálu až k finálnímu výrobku. V souvislosti se zhotovováním dýmek bylo ovšem nutno nastudovat mnohem víc než "pouhé" obrábění kousku dřeva.

 

Foto: V. Nevečeřalová

Chybama se člověk učí," říká Jiří. „To je prostě zažité přísloví a všeobecně pravdivé, potřebujete i poradit a hledat podporu vlastní myšlenky. Mně poradili právě v Proseči. Prodali materiál, ujali se mne hlavně proto, že jsem jejich produkci nijak nekonkuroval, začal jsem se věnovat výrobě oválné tabákové komory, jak se odborně tato část nazývá. Odprodali mi vzácné kousky vřesovce středoevropského, vzácného dřeva používaného právě k výrobě dýmek. A rada odborníka vás taky podpoří a posune k další práci.“


Foto: V. Nevečeřalová

Dnes se z testování vlastní šikovnosti stává tak trochu módní záležitost. Pan Zmítko zpracovává dřevo prakticky celý život. Začínal s dřevěnými závěsy na krk, sponami, náramky a prsteny, s tvůrčím elánem se ocitl u dýmky s oválnou komorou. Výzvou jsou pro něho specifické požadavky zákazníka, jako byla nedávno vyrobená neobvykle rozměrná dýmka.

 

Foto: V. Nevečeřalová 

K dnešní řemeslné výrobě dýmek Jiřího nevedou ekonomické aspekty ani nedostupnost něčeho na trhu, je to spíš touha vytvořit unikát a mít z toho radost. Za hlavní přínos považuje relaxaci, duševní rekreaci, jak sám říká. Energickým způsobem se postavil nejistotám doby, falešným příslibům a marnému dovolávání se lidských práv. Po životních zkušenostech už spoléhá jen sám na sebe. Sám vyrobí, nabídne a prodá. Prezentuje se na veřejně pořádaných akcích, dostává pozvání na výstavy v zámeckých prostorách, odkud často jeho dýmky putují do zahraničí.

Věra Nevečeřalová

Reklama