Zlato (oz) / USD
1 909,02
0,02 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Koruna letos oslabila k dolaru a posílila vůči euru

Česká koruna v průběhu roku 2019 mírně oslabila k dolaru o 1,3 procenta na 22,6 Kč/USD. Vůči euru naopak posílila o více než procento na 25,4 Kč/EUR. Výrazněji ztratila proti britské libře, významně zpevnila naopak k turecké liře. ČTK to dnes řekl analytik obchodníka s měnami Purple Trading Jaroslav Tupý. Kurz koruny podstatně oslabil k ukrajinské hřivně.

Česká koruna letos výrazněji ztratila proti britské libře, významně ale zpevnila naopak k turecké liře. Foto: iStock

Proti dolaru byla česká měna nejsilnější hned počátkem roku 2019, když 8. ledna byl kurz 22,221 Kč/USD. Naopak nejslabší byla koruna 30. září, kdy byl kurz na 23,618 Kč za dolar. Následně začala americká centrální banka snižovat úrokové sazby a koruna tak mohla opět lehce posílit.

Tuzemské měně podle Tupého obecně pomohl v průběhu roku 2019 stabilní ekonomický růst a jestřábí politika České národní banky, která letos držela jedny z nejvyšších sazeb v Evropě.

Posílení ke společné evropské měně byl důsledek vyšších úrokových sazeb proti Evropské centrální bance, která naopak držela úrokové sazby nezměněné, respektive potvrdila další kolo kvantitativného uvolňování plánovanými nákupy dluhopisů.

Vůči britské libře ztratila koruna přibližně o 3,4 procenta, což ale bylo podle Tupého spojeno s vysokou rozkolísaností kurzu libry vzhledem k problémům s nevyřešeným brexitem.

Zřejmě nejvíce posílila koruna proti turecké liře, a to o více než 11 procent. Tato zpráva je tedy velmi zajímavá, vzhledem k tomu, že Turecko se stává jednou z hlavních dovolenkových destinací, uvedl analytik.

Ze všech světových měn letos vůči koruně nejvíce posílila ukrajinská hřivna, doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Od 1. ledna do 20. prosince zpevnila ke koruně o více než 21 procent. Ještě v první půli ledna bylo možné za korunu pořídit bezmála 1,27 hřivny, nyní už ani ne 1,02 hřivny. Druhé místo obsazuje ruský rubl. K němu koruna za stejné období ztratila téměř 14 procent. Výrazně posilující hřivna a rubl není dobrou zprávou pro české zaměstnavatele. Pro Ukrajince a v menší míře také Rusy totiž přestává být práce v Česku atraktivní. V přepočtu nyní inkasují výrazně méně než před rokem, dodal.

Posilování dalších dvou měn v pořadí letos nedělalo radost mnohým z tuzemských dovolenkářů. Vůči egyptské libře ztratila koruna také skoro 14 procent a v porovnání s thajským bahtem o deset procent. Během letoška tak kvůli tomu Čechům citelně zdražila dovolená v Egyptě a Thajsku.

„Do budoucího roku půjdeme s lehce dobrou náladou. Nicméně pro českou ekonomiku je důležité, jak se bude vyvíjet celkově eurozóna a především hlavní obchodní partner Německo, u kterého naopak všechny významné ekonomické makroekonomické ukazatele signalizují blížící se recesi,“ odhadl další vývoj Tupý.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika