Australští záchranáři se snaží pomoci lidem, kteří před požáry utekli na pláže. Zapojily se i vojenské lodě

V Austrálii začala rozsáhlá záchranná operace na pomoc tisícům lidí, kteří před ničivými požáry uprchli na pláže, kde strávili i Silvestra. Do akce se zapojily také vojenské lodě a letadla, aby přepravily humanitární pomoc a pomohly vyhodnotit škody, uvedla ve středu agentura AFP. Během posledních 48 hodin zahynuli čtyři lidé a pět dalších se pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Canberra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár lesů a křovin kolem města Mallacoota ve státě Victoria

Požár lesů a křovin kolem města Mallacoota ve státě Victoria | Foto: Jonty Smith | Zdroj: Reuters

Nekontrolované požáry nadále sužují jihovýchod kontinentu. Plameny zničily nejméně dvě školy a desítky dalších domů, z některých vesnic nezbylo nic jiného než dýmající ruiny, uvedla AFP.

Nejméně 12 obětí si již v Austrálii vyžádala vlna požárů. Ve městě Mallacoota lidé utekli na pláž

Číst článek

Od září při požárech v Austrálii zemřelo 14 osob. Oheň také zničil více než 1000 domů a poškodil porosty na 5,5 milionu hektarů, což je rozloha přesahující polovinu Česka.

Podle serveru BBC News popelem lehly dvě stovky domů na pobřeží. Podle policie o život přišel třiašedesátiletý muž a jeho devětadvacetiletý syn, kteří se opozdili ve snaze zachránit své domácí a zemědělské vybavení. Další mrtvý muž byl nalezen ve vyhořelém autě v časných ranních hodinách Nového roku.

Podle informací z několika turistických oblastí tisíce turistů i místních obyvatel o silvestrovském večeru uvízly na plážích obklopených plameny. Požáry způsobily četné výpadky elektřiny, telefonického spojení a internetu.

Domy lehly popelem

Hasiči čelí velkým potížím při záchraně zraněných v izolovaných oblastech. „Do určitých místech není přístup ani po silnici, ani letadlem, je to příliš nebezpečné. Nemůžeme se tam dostat a lidé odtud nemohou odejít,“ uvedl náčelník hasičů ve státu Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons. Vojáci se podle AFP obávají, že může trvat i několik dní, než se dostanou do velmi odlehlých lokalit.

Jižní Austrálie vydala kvůli horku nejvyšší stupeň varování. Vedra mohou vést k dalšímu šíření požárů

Číst článek

Dobrá zpráva přišla z letoviska Mallacoota, kde čtyři tisícovky lidí, uvízlých na pláži, za pomoci hasičských vozů uniklo plamenům bez zranění. „Na konci této operace se hasiči dočkali potlesku ve stoje,“ poznamenal v televizi ABC šéf záchranářů ve státu Victoria Andrew Crisp.

Radost však trvala u mnoha místních obyvatel jen krátce, protože zjistili, že jejich domy lehly popelem. Město by také mohlo zůstat odříznuté od světa ještě několik týdnů. Začaly proto shozy potravin a během středy by měla připlout loď naložená zásobami na dva týdny.

Pokles extrémních teplot a zeslábnutí větru by hasičům mělo dopřát chvilku oddechu, ale od soboty se očekávají opět podmínky příznivé pro šíření ohně. Úřady se obávají hlavně nových požárů v horských oblastech. „Hodně lidí je v horách na dovolené,“ varoval Crisp a ujistil, že hašení těchto požárů bude mít prioritu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme