Centrum Prahy je po oslavách čisté, metařů bylo v práci šestkrát víc

  13:40
Od pěti hodin ráno uklízelo centrum Prahy 120 metařů, tedy šestkrát více lidí než obvykle. Ještě o dvě hodiny dřív vyjelo na nejrušnější místa asi 30 čisticích strojů. Hlavní posilvestrovský úklid od největšího nepořádku Pražské služby dokončily v poledne.

„Největší práce na prioritních lokalitách jako je Staroměstské náměstí, Hradčanské náměstí, Karlův most, ulice Karlova a dalších hlavních trasách byly dokončeny do oběda,“ uvedl Zdeněk Záluský z Pražských služeb.

Václavské náměstí bylo uklizené už v 7:30, a to díky tomu, že jej po oslavách zcela uzavřeli pro auta, aby stroje a metaři zvládli práci co nejrychleji. „Nyní už uklízíme v postranních ulicích jako je Dlouhá, Štěpánská, Masná a také v bočních ulicích u dalších náměstí,“ dodal Záluský hodinu před polednem.

Ve 14 hodin se vystřídají čety, odpolední směna už však bude ve standardním počtu přibližně dvou desítek metařů, kteří se postarají o zbylý drobný nepořádek. Posilvestrovský úklid vyjde město zhruba na milion korun. 

„Pro město jde o prioritní akci. Jinak samozřejmě na objednávku posilujeme kapacity třeba v době konání maratonů a podobně,“ podotkl Záluský.

Odpad včetně střepů, konfet a zbytků pyrotechniky Pražské služby odvezou do malešické spalovny. Počítají, že svezou přibližně 35 tun odpadu.

Na Václavském náměstí posílí kvůli videomappingu na historickou budovu Národního muzea úklid i na Nový rok. Projekce budou tři v 18:15, 19:15 a 20:15. Čety nastoupí zhruba od půl deváté po skončení poslední projekce.

Autor: