TNBiz (TN.cz)
01.01.2020 20:05:55

Otepluje se příliš rychle. Česko má za sebou další extrémně horký rok


Podle meteorologů se oteplování v Česku zrychluje a právě uplynulý rok byl už druhým extrémně teplým v řadě. Pravděpodobnost, že se objeví dva takto výrazně teplé roky za sebou, je prý asi stejně nízká jako výhra v loterii. Průměrné prosincové teploty byly podle měření o dva stupně nad normálem.

Aktuální teploty dle odborníků připomínají spíš konec října než zimu, která je z meteorologického pohledu v plném proudu. Mírné ochlazení předchozích dnů byl prý jen drobný výkyv. Teď se zase oteplí.

 

Lidé se dle informací TN.cz shodují na tom, že "v přírodě je něco jinak". Chybí sníh a na bílé Vánoce můžeme jen vzpomínat. Extrémní teplo Česko zažívá druhým rokem. Něco takového meteorologové nepamatují od chvíle, kdy teploty začali oficiálně měřit. Průměrné zimní teploty jsou stále vyšší a vyšší.

 

"Ten trend je dlouhodobý a trvá už od začátku dvacátého století, od té doby se kontinuálně otepluje a každé desetiletí je vždycky teplejší a teplejší," řekl meteorolog Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu.

 

Letošní počasí na mnoha místech přepisovalo i stoleté rekordy. Nejtepleji bylo v červnu a červenci. Například v červnu museli dělníci na křižovatce v Pardubicích pracovat v téměř 40 stupních.

 

"Všechny měsíce byly teplotně nadprůměrné a to dost výrazně, většinou dva až tři stupně nad normálem, což je strašně moc," dodává Tomšů. Teplejší prý bude i začátek nového roku. Ochladit se má jen na víkend, pak se teploty opět přiblíží deseti stupňům.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty