Mgr. Ing. Jaromír Beránek

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2020 7:23:00

Chytrá Praha blíže občanům - Pro lidi, dopravu i přírodu

Chytrá Praha blíže občanům - Pro lidi, dopravu i přírodu

„Smart City“ je tak trochu něco mezi Yettim a Fantomasem – v Česku jej zatím nikdo neviděl, je opředeno legendami, jedni se ho bojí a druzí čekají, že nás jako mávnutím kouzelného proutku zbaví všech problémů.

Co ale „Smart City“, do češtiny obvykle zjednodušeně překládáno jako „Chytré město“, znamená ve skutečnosti?

Internetová encyklopedie Wikipedia nabízí možná trochu technicistní, ale poměrně trefný výklad, že jde o „koncept, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života ve městech“ a zaměřuje se například na „snižování spotřeby energií, eliminaci zátěží životního prostředí, optimalizaci dopravy a sdílení dat pro veřejné účely.“ Jinými slovy je to moderní způsob plánování, budování a řízení města, opřený o pečlivé analýzy dat a o dříve získané zkušenosti s cílem zjednodušovat a zpříjemňovat život jeho občanům i návštěvníkům. Chtěli byste také žít v takovém městě?

Já tedy rozhodně ano a možná budete překvapeni, že i Praha stověžatá, která bývá v cestovatelských bedekrech popisována jako metropole kultury a historie, ale už méně jako město inovací, v nejbližších letech nabídne mnohé příjemné novinky. Pojďme jako první nahlédnout do oboru dopravy, která přímo či nepřímo ovlivňuje kvalitu života každého z nás. Již od 2. prosince 2019 funguje nová verze mobilní aplikace PID Lítačka, která na přelomu ledna a února 2020 umožní cestujícím také nakupovat časové kupony přímo v mobilu. Už delší dobu si v aplikaci můžete koupit jednorázové jízdenky pro cesty po Praze i Středočeském kraji, ale s novou funkcí odpadne nutnost zdlouhavého nákupu kuponů na e-shopu nebo čekání ve frontách u přepážek v metru. Společně s e-shopem odstartuje také možnost používat mobilní telefon místo stávající Lítačky nebo Opencard přímo jako tramvajenku. V aplikaci jednoduše potvrdíte, že se chcete při přepravní kontrole prokovat přímo svým telefonem a revizor už si napříště jen načte údaje o vašem kuponu pomocí bezdrátového přenosu dat přes NFC nebo naskenováním QR kódu. Nově budou také již i autobusy dopravního podniku při odjezdu ze zastávek posílat do datové sítě informaci o své poloze, cestující se tak při vyhledání spojení rychle a spolehlivě dozvědí, zda jede jejich spoj na čas, nebo dorazí se zpožděním a bude lepší volit jinou cestu. Tramvaje budou brzy následovat. Další Smart City prvky budou představovány postupně v dalších letech, ale mohu aspoň naznačit, že se můžeme těšit na chytrou navigaci v mobilu, která nabídne vedle spojení MHD třeba i svezení na sdíleném kole či elektrokole nebo i zdraví prospěšnou pěší procházku, dále třeba na informace o navazujících spojích ve vlacích i vozech MHD a pravděpodobně také na nové zastávky s informacemi o aktuální dopravní situaci či počasí.

Řidičům a cestujícím, kteří se aspoň část cesty potřebují dopravovat vlastním autem, zpříjemní život inteligentní řízení dopravy. Chystáme se podívat na zoubek semaforům, které mnohdy nechávají zbytečně auta stát a čmoudit na křižovatce, i když zrovna nikdo nejede, a možná se vrátíme i k vypínání méně frekventovaných světelných křižovatek v noci, kdy si řidiči často lépe poradí sami. Na prvním místě pro nás ale zůstane hladký průjezd tramvají a autobusů, aby se cestující dostali do svého cíle pokud možno podle jízdního řádu. Mimopražští a lidé z okraje města se brzy dočkají chytrého navádění na P+R parkoviště a lepšího propojení s MHD a připravuje se i možnost krátkodobé rezervace místa, aby měli řidiči jistotu, že na odstavném parkovišti zaparkují. Důležitá změna čeká Pražany také s nástupem elektromobility. Ne, samořiditelná auta v ulicích zatím nepotkáte, ale když si pořídíte nebo vypůjčíte elektromobil, zaparkujete zadarmo i na modrých zónách po celé Praze. A co je podstatnější, již za pár let si budete moci elektrické auto dobít i z lamp veřejného osvětlení, které vybavíme jednoduchými dobíjecími zařízení a také novými typy senzorů, které nám pomohou sbírat data o hustotě dopravy, znečištění ovzduší nebo třeba o hluku v dopravně zatížených lokalitách. V současnosti připravujeme pilotní projekt, který nám třeba napoví, kde se v centru města pohybuje nejvíce turistů a kam bychom měli vyslat více strážníků nebo kde vybudovat nová pítka.

Možná si říkáte „to je všechno hezké“, ale zůstane pak v Praze ještě nějaká příroda a místo pro lidi? Ano, koncept Smart City dokáže pomoci i tady. Mobilní aplikace nám pomůže vytipovat vhodné lokality pro výsadbu nových stromů, ale upozorní nás také na to, že je nějaký strom nemocný a potřebuje zajistit nebo prořezat. Díky chytrému zavlažování a lepšímu plánování seče bychom také do budoucna neměli v parcích vídat tak často uschlou trávu a květiny bez života. Další zajímavé nápady čekáme ale i od vás, občanů a návštěvníků Prahy. Ještě během zimy odstartujeme Pražský inovační marathon, kde si 2-5členné týmy nadšených řešitelů vyberou jeden z námětů na zlepšení přímo od radních hlavního města a během tří měsíců připraví návrh možného řešení. Kdoví, třeba nám s lepším plánováním uzavírek nebo dohledem nad správným hospodařením města poradíte přímo vy!

Jaromír Beránek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama