Hlavní obsah

O tvrdost kamene - nová básnická sbírka Marie Dolistové

Novinky, Petr Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkrušnohorská básnířka vydává již svou sedmou sbírku.

Foto: Vít Skotnica

Krušnohorská krajina

Článek

Jméno teplické básnířky Marie Dolistové je kulturní veřejnosti známé v souvislosti s libretem velkolepého cyklu duchovních kantát České nebe dirigenta a skladatele Jana Zástěry. To mělo svou dvoupremiéru u příležitostí loňských oslav 100. výročí vzniku Československa v katedrále na Pražském hradě a v přesunutém děkanském kostele v Mostě. Letos v listopadu zaznělo za účasti několika tisíc posluchačů v Lateránské bazilice v Římě. Marie Dolistová je autorkou velmi zdařilého libreta.

Severočeská básnířka se věnuje zejména duchovní poezii. K dosavadním básnickým sbírkám (V síti rybáře, S příchutí země, Zarostlé stezky, Na hraně stínu, V dešťových kapkách aj.) přibývá v pořadí již sedmá, s názvem O tvrdost kamene.

O tvrdost kamene obsahuje básně vyvěrající z krajiny, která ji obklopuje, od hnědouhelných povrchových dolů ke hřebenům Krušných hor. Jedná se o lyrické sonety, v kterých je přímý prožitek s přírodou, a reflexi života, který je často nahlížen v obzorech jeho konečnosti, s meditativním záběrem.

V obsáhlé baladě o neznámém chlapci, která není jen popisem děje, se autorka táže po základním „odkud a kam“, na které odpovídá vírou. Všímá si i událostí ve světě, které ji nenechávají lhostejnou. Závěr sbírky uzavírá hrstkou Haiku z děravé kapsy.

Nová básnická sbírka Marie Dolistové vychází v nakladatelství Dauphin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám