O horolezectví

horolezectvi-uvod
Ať už jste sami aktivní příznivci lezení a horolezectví, nebo lezce jen obdivujete z pohodlí domova, dnešní knihy vás mohou zaujmout. Jaká byla životní cesta Adama Ondry? A co říká nejen Reinhold Messner o limitech horolezectví?

Adam Ondra je v současnosti možná nejznámějším českým lezcem. Svou mezinárodní kariéru zahájil už ve 12 letech a od té doby nashromáždil řadu neuvěřitelných úspěchů. Příští rok dokonce míří na olympiádu! Přečtěte si autobiografickou knihu o jeho cestě na vrchol nejen stěn a hor.

Adam Ondra: lezec tělem i duší

Autor: Martin Jaroš a Adam Ondra

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 170×228 mm
ISBN: 978-80-7597-549-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Adam Ondra: lezec tělem i duší vydalo nakladatelství XYZ.

Nejvíc lidí ho zaznamenalo v roce 2016, kdy vylezl stěnu Dawn Wall v Yosemitském národním parku. Tou dobou měl ale český lezec Adam Ondra za sebou už řadu úspěchů. Pravidelně vyhrává závody světového poháru, láme rekordy a je favoritem olympijských her v Tokiu. Jak se dostal k lezení? Co považuje za svůj největší úspěch? Cestu Adama Ondry na vrcholy lezeckých stěn i sportovních žebříčků mapuje publikace obohacená o unikátní rozšířenou realitu.

Ukázka z knihy

Screenshot 2019-12-30 at 11.53.57

Stáhněte si celou barevnou ukázku z této autobiografické knihy.

O autorovi

Lezec Adam Ondra se v srpnu 2019 stal počtvrté ministrem světa ve sportovním lezení, z toho potřetí na obtížnost. V roce 2014 vyhrál obtížnost i bouldering, roku 2016 ovládl obtížnost. Už jako dvanáctiletý se Adam Ondra zařadil mezi deset nejlepších světových lezců. Obtížnost, jakou dokázal zvládnut, byla obdivuhodná. Tak není divu, že se po nějaké době dostal až na vrchol žebříčku skalních lezců a zahraniční média jej začala nazývat českou senzací sportovního lezení.

Zdroj: blesk.cz

Martin Jaroš je český marketingový odborník, momentálně žijící v Kataru. Je autorem několika známých marketingových kampaní pro různé české telekomunikační operátory. Momentálně je v Česku známý především díky své aktivitě na Facebooku, Instagramu (@pan_jaros) a díky svým sloupkům pro časopis Reportér. Vydal několik knih řadících se do různých žánrů beletrie: Dívka ve tmě, Pohádka o pyšné princezně nebo Karlos Vémola: Zrození Terminátora. Mimo to napsal třeba také knihu o parkouru nazvanou Tary: příběh parkouristy.

Zdroj: jarosovi.cz

Podívejte se, jak knihu prezentuje sám Adam Ondra:

————————————————

Reinhold Messner je jedním z celosvětově nejznámějších horolezců a cestovatelů. Kromě fyzických úspěchů, jako je zdolání Mount Everestu bez kyslíkové masky, se proslavil také desítkami publikovaných knih. Zabíjení nemožného je sbírka krátkých úvah a esejů od lezců z celého světa o hranicích a limitech jejich vášně.

Zabíjení nemožného

Nejlepší lezci světa diskutují o hranicích horolezectví

Autor: Reinhold Messner
Přeložila: Karla Hanusová

Počet stran: 288
Vazba:
Formát: 165×221 mm
ISBN: 978-80-7565-570-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zabíjení nemožného vydalo nakladatelství Jota.

„Podmanit si horu s pomocí železa dokáže kdokoliv.“ Reinhold Messner.
Nejlepší lezci světa diskutují o hranicích horolezectví.
V roce 1968 došlo k zásadní proměně hodnot, jejíž důsledky ovlivnily i skalní lezení. Reinhold Messner uspěl ve svém nejobtížnějším prvovýstupu na střední pilíř Sassa dla Crusc v Dolomitech a ve stejné době Royal Robbins z Yosemitského údolí vyzval horolezce, aby se vrátili k čistému horolezectví (clean climbing).
Od padesátých let svět ovládalo technické lezení, v době studentských nepokojů však Reinhold Messner svým článkem
Zabíjení nemožného vybídl lezce, aby se při svých výstupech zřekli všech technických pomůcek. A tímto okamžikem se horolezectví opět vydalo směrem k volnému stylu lezení. Jeho výzvu vyslyšeli především začátečníci, nikoliv však pokročilí lezci.
Editoři v knize shromáždili eseje nejlepších horolezců světa (mezi jinými i Adama Ondry či Igora Kollera), kteří se zamýšlejí nad vývojem tradičního a také volného horolezectví, nad tezemi Royala Robbinse a nad článkem Reinholda Messnera, a vyprávějí čtenářům o umění zdolat ty nejobtížnější hory a skalní stěny světa.

Ukázka z knihy

MessnerPřečtěte si také jednu z esejí a nahlédněte do obsahu této mimořádné knihy.

O autorovi

Reinhold Messner je italský horolezec, cestovatel a spisovatel. Je prvním horolezcem, který zdolal všech 14 osmitisícovek, jako první zlezl Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje a jako první provedl na Mount Everest kompletní sólový výstup bez lan. Je autorem mnoha desítek knih, z nichž bylo přibližně 30 přeloženo do češtiny. V Nakladatelství JOTA vyšla Západní stěna a Pád nebes.

Zdroj: jota.cz


Zapojte se do našich aukcí. Naleznete v nich nespočet knih za skvělé ceny.

Je horolezectví i vaším koníčkem? Podělte se o své zážitky v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabíjení nemožného

Messner, Reinhold

Jota, 2019

zobrazit info o knizeAdam Ondra: lezec tělem i duší

Jaroš, Martin – Ondra, Adam

XYZ, 2019

Napsat komentář