Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ohnivá apokalypsa zabila už 18 lidí a miliony zvířat. Austrálie posílá turisty domů

Aktualizováno -
2. ledna 2020
13:46
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. ledna 2020
12:19

Jihovýchod Austrálie dlouhodobě sužují nekontrolovatelné požáry, které si v zemi vyžádaly nejméně 18 obětí, dalších 18 osob se pohřešuje. Oheň připravil o domov tisíce rodin a dál ničí zemi. Meteorologové na nadcházející víkend vydali varování, teploty se budou pohybovat kolem 46 stupňů, což povede ke zhoršení situace, už teď se zasažené oblasti nacházejí na pokraji humanitární krize. Stát Nový Jižní Wales kvůli tomu dokonce vyhlásil stav nouze. Australské úřady rovněž vyzvaly turisty pobývající v postižené oblasti, aby přerušili dovolenou a přemístili se, případně se vrátili domů, uvedl deník Daily Mail. A varování přidalo i české ministerstvo zahraničí, které varuje, aby se lidé vyhnuli oblastem, kde požáry zuří.

Premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová s lítostí oznámila, že bilance obětí s největší pravděpodobností ještě poroste. Promluvila rovněž o katastrofálním dopadu požárů na australskou faunu, podle odborníků v zemi kvůli ohni zemřelo už 500 milionů zvířat.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

Mnoho měst je kvůli požárům zcela odříznuto od zbytku civilizace, tamní lidé jsou bez proudu a pitné vody, jejíž zdroje jsou buď vyschlé kvůli vedrům, nebo kontaminované. Australané tak musí čekat na evakuaci, do které se zapojily armáda, námořnictvo i letectvo.

„Prioritou dneška je boj s ohněm a evakuace, je potřeba dostat lidi do bezpečí,“ citovala agentura Reuters australského premiéra Scotta Morrisona. „Části Viktorie i Nového Jižního Walesu oheň úplně zničil, (lidé) přišli o elektřinu i možnosti komunikace,“ dodal Morrison.

Tisíce lidí plameny uvěznily na pláži

Drama si na Silvestra prožili obyvatelé městečka Mallacoota a turisté z přilehlého letoviska. Požár tam v úterý na pobřeží uvěznil přes 4000 lidí, úřadům se jim od té doby podařilo poskytnout jídlo, vodu, palivo i lékařskou pomoc.

„Myslíme si, že je tam zhruba 3000 turistů a 1000 místních. Ne všichni z nich budou chtít odejít a všichni najednou se do vyslaných plavidel nevejdou,“ uvedl premiér státu Viktorie Daniel Andrews. Evakuace z pláže probíhá už druhý den.

Masová evakuace

Úřady v Novém Jižním Walesu ve čtvrtek ráno turistům nařídily opustit zhruba 250 kilometrů velkou oblast podél oblíbeného jižního pobřeží, píše agentura AP. Podle oblastního ministra pro dopravu Andrewa Constance je to „největší hromadný přesun lidí z regionu, jaký (stát) kdy zažil“.

Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům, aby do oblastí postižených požáry vůbec nejezdili.

Lesní požáry v Austrálii. Lesní požáry v Austrálii. | Reuters

„Upozorňujeme, že přes veškeré snahy se požáry šíří nekontrolovaně, nepředvídatelně a rychle, vzhledem k silnému větru a velmi teplému počasí. Provoz na evakuačních trasách je hustý a velmi pomalý, viditelnost v postižených oblastech je minimální,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Upozornilo na to, že v postižených oblastech je často problém sehnat pohonné hmoty, v řadě míst nefungují mobilní sítě.

Důsledně vyzýváme k disciplinovanosti a dodržování instrukcí úřadů, pokud dochází k evakuaci, mimořádným dopravním či jiným opatřením,“ uvedlo ministerstvo. Australské úřady evakuují z postižených oblastí tisíce lidí, po krátkém ochlazení se totiž v sobotu očekávají vysoké teploty a silný vítr, které přispívají k šíření požárů.

Meteorologové navíc varovali, že situace se o víkendu ve státech Victoria a Nový Jižní Wales výrazně zhorší, teploty totiž opět porostou. Po mírném ochlazení předpovědi na sobotu hlásí až 46 stupňů. „Je tu velká šance, že podmínky budou v sobotu stejně špatné nebo ještě horší (než v úterý),“ uvedl zástupce hasičů z Nového Jižního Walesu Rob Rogers.

Ničivé požáry v Austrálii, (02.01.2020). Ničivé požáry v Austrálii, (02.01.2020). | Reuters

Začaly rovněž letecké dodávky základních potřeb jako voda, potraviny, léky nebo toaletní papír do odříznutých oblastí. „Vodu před použitím převařte,“ radí záchranáři lidem, obávají se toho, že vodní zdroje jsou kontaminované. Elektrikáři se pokoušejí obnovit dodávky proudu. Nemocnice jsou přeplněné a mnoho popálených musí čekat až 24 hodin na ošetření. Stovky lidí uposlechly výzvy úřadů a opustily region, nicméně jejich hromadný odjezd zcela zablokoval dopravu.

V pondělí a úterý zemřeli kvůli požárům čtyři lidé, o silvestrovském večeru požáry uvěznily tisíce turistů i místních na plážích. Podle úřadů oheň ve státech Viktorie a Nový Jižní Wales tento týden zničil 381 domů a způsobil četné výpadky elektřiny, telefonického spojení a internetu.

Australská apokalypsa

Chladnější počasí na přelomu roku pomohlo hasičům v boji s požáry, lidé si mohli doplnit zásoby potravin a vody. U supermarketů a na benzinových pumpách se vytvořily fronty, na znovuotevřených dálnicích vysoké počty přesouvajících se lidí způsobily dopravní zácpy. „Obchody jsou úplně vybrakované, není možnost, jak je zásobit, u benzínek jsou dlouhé fronty, u jedné pumpy čeká i 50 aut. Je to úplná apokalypsa,“ sdělila jedna Australanka tisku.

Austrálie se v letních měsících potýká s požáry každoročně, jejich brzký nástup a rozsah z nich však podle úřadů nyní učinil ty nejhorší zaznamenané. Shořelo zhruba pět milionů hektarů půdy, což je oblast větší než Slovensko.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů  - Reuters
Video se připravuje ...

animka ( 2. ledna 2020 13:34 )

Za zády jim hoří lesy, nedokáží to uhasit a před nosem pouští za spoustu peněz obří ohňostroje! Stačilo udělat čelem vzad, tupci, a jásat při pohledu na hořící lesy!!

animka ( 2. ledna 2020 13:00 )

Hlavně že australané přivítali nový rok velkým ohňostrojem v Sydney. Má to logiku?? Blbci.

Zobrazit celou diskusi