InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Do nejvyšší pohotovosti v rámci NAT0 je pro rok 2020 zařazena tisícovka českých vojáků

02.01.2020
Do Sil velmi rychlé reakce NATO je pro období let 2019 - 2021 zařazena tisícovka českých vojáků z úkolového uskupení Armády ČR, které vzniklo na bázi hranického 71. mechanizovaného praporu. Od počátku roku 2020 jsou v nejvyšší pohotovosti v rámci NATO. Čeští vojáci jsou společně s prapory Polska, Španělska a Velké Británie součástí mezinárodní brigády, do níž patří přibližně 5000 vojáků.
Ilustrační snímek | Foto: MO ČR
České úkolové uskupení zahrnuje tisíc vojáků a tvoří ho manévrové jednotky hranického 71. mechanizovaného praporu a další specialisté z celkem 16 útvarů Armády ČR. Uskupení je posíleno i o rumunskou rotu. Po celý rok 2020 budou čeští vojáci zařazeni do nejvyšší pohotovosti v rámci NATO (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force). V tomto roce tak musí být schopni během pouhých pěti dnů zareagovat na hrozby pro členské země Aliance. V současné době není v aliančních silách jednotka, která by byla akceschopnější.

"Nezbytným předpokladem zařazení do těchto jednotek bylo dosažení vycvičenosti na stupni prapor. Intenzivní příprava proto začala již v roce 2018," přiblížil velitel úkolového uskupení podplukovník Petr Blecha.

Po teoretické přípravě následovala příprava s účastí vojsk. 71. mechanizovaný prapor zahájil výcvik rotních úkolových uskupení, který vyvrcholil kontrolami sladěnosti rot a taktickými cvičeními s bojovou střelbou za bojové podpory tankové a minometné čety i letecké podpory. Součástí přípravy bylo nasazení 1. a 2. úkolového uskupení minometné baterie v Lotyšsku jako součást eFP (enhanced Forward Presence).

Mezinárodního cvičení Lampart 2018 v polském výcvikovém prostoru se za českou stranu účastnilo více než 250 vojáků s 60 kusy techniky. Následovala i další cvičení s výtečným hodnocením a v červnu 2019 za účasti hodnotitelů z NATO byla na cvičení Dragon 2019 celá mezinárodní brigáda certifikována.

Cvičení v neznámém prostředí rumunských hor
"Samostatnou kapitolou je nadstandardní spolupráce s 811. pěším praporem Rumunska, jehož pěší rota je zařazena do struktury našeho praporu. Například v září 2019 se společné mezinárodní cvičení Transylvanian Dragon I. uskutečnilo v prostředí rumunských hor, kde měli naši vojáci unikátní možnost vyzkoušet taktiku vedení bojové činnosti v horách a naprosto neznámém prostředí," dodal podplukovník Blecha.

Významný podíl na vysokém stupni vycvičenosti úkolového uskupení Armády ČR mají prvky bojové podpory z 13. dělostřeleckého pluku, z 22. základny vrtulníkového letectva, prvky bojového zabezpečení ze 14. pluku logistické podpory. Významnou součástí přípravy v posledních letech byla i spolupráce s příslušníky základen vzdušných sil v Náměšti a Čáslavi. Výcvik s ostrou střelbou bitevníků L-159 a vrtulníků Mi-24 v rámci bojových střeleb manévrových jednotek je již nedílnou součástí přípravy v rámci jednotlivých cvičení.

V roce 2020 se jednotky úkolového uskupení VJTF na bázi 71. mechanizovaného praporu zúčastní několika zahraničních cvičení v Polsku (LAMA 2020), Litvě (Briliant Jump a Iron Wolf 2020) a Rumunsku (Transylvanian Dragon II a III). Na území ČR pak prověří schopnosti Sil velmi rychlé reakce cvičení Adamant Warrior 2020 za účasti 150 vojáků z Rumunska a pozorovatelů NATO.

Síly VJTF se skládají z brigády čítající přibližně 5000 vojáků, podporované leteckými, námořními a speciálními silami. Cílem VJTF je zajištění vysoce profesionální a velmi rychlé reakce v případě potřeby ochrany integrity a celistvosti teritoria NATO. Jednotky VJTF jsou schopné vykonávat široké spektrum úkolů včetně okamžité reakce při kolektivní obraně členů Aliance podle článku V, zajištění operací krizového řízení, schopnosti okamžitého nasazení k zajištění podmínek pro nasazení dalších jednotek, podpory mírových operací i zajištění pomoci při katastrofách a ochraně důležitých infrastruktur.
Autor: Radek Hampl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »