Nedaleko Chomutova funguje In-line kroužek bruslení pro děti. Jsou mezi nimi i úspěšní závodníci!
Foto: Redakce
Chomutov

Březno u Chomutova - Dlouho jsem hledala na internetu, kde bych se mohla zdokonalit v bruslení na in-linech. Nakonec jsem zjistila, že jeden takový klub existuje a není vůbec daleko. Je to kroužek pro děti a scházejí se v Březně u Chomutova. Nedalo mi to a zajela jsem se za nimi podívat a popovídám si s trenérem Jaromírem Soukupem.

Jak jste se dostal vůbec k bruslení?

Úplnou náhodou.

V září 2004 jsem se náhodou dozvěděl od přátel o Lyžařském klubu Jirkov. Docela mě to překvapilo, že Jirkov má vlastní oddíl lyžování a o to víc, že provozují lyžařský areál. Když jsem přijel poprvé na Pyšnou, byl jsem příjemně překvapen, jak mě přijali a co dělají pro děti. Krásná příroda, hned jsem si to tam zamiloval. Takže první bylo lyžování, ale jakmile roztál sníh tak kolegové z oddílu začali mluvit o bruslích. Trochu jsem je měl za blázny, ale při prvním tréninku jsem všechno pochopil. Co většina lidí zná, tak je slalom na lyžích. LK Jirkov jsou průkopníci v Inline alpine slalomu. Místo zasněženého kopce, asfaltová silnice se sklonem do 8 stupňů , místo lyží kolečkové inline brusle. Slalomové tyče jsou stejné jako v zimě akorát s tím, že nevrtáme do asfaltu, ale tyče upevňujeme do plechových podstavců. Takže v zimě lyžujeme a v létě jezdíme inline alpine slalom.

Inline kroužků, kde se děti naučí bruslit moc není, většinou své ratolesti učí bruslit rodiče. Co vás vedlo k tomu, abyste založil tento inline kroužek?

Ono to trochu vyplynulo ze situace. Moje dcera začala jezdit ve třech letech na bruslích. První závod jela ve 4 letech. Jede z kopce a vy běžíte vedle ní. O rok později běžíte za ní a už jí nestíháte.

Čím byla starší, tak nechtěla, abych jí pomáhal. Hledá vzory ve starších a chce se zlepšovat. Najednou jsem stál na kopci a říkal si, co dál? Tak jsem si také pořídil brusle a začal jsem jezdit. Trochu mi bylo vyčítáno, že jsem přestal věnovat těm nejmenším. Samozřejmě ty nejmenší nemůžou hned na kopec, potřebují základy. Trochu to bylo sobecké, že jsem chtěl jezdit taky slalom z kopce dolu a ne se pod kopcem v kuželech věnovat těm nejmenším. Brzo mi ale došlo, že když se jim nikdo nebude věnovat, brzo skončí. Bydlím v Březně u Chomutova a využívali jsme s oddílem občas inline dráhu na kondiční ježdění a tady se právě zrodil nápad s inline kroužkem. V roce 2016 jsem oslovil pana starostu s tím, že bych zkusil udělat celoroční inline kroužek pro obec. Jemu se nápad líbil a odkázal mě na ředitele místní školy kvůli pronájmu tělocvičny. Ten měl ze začátku velké obavy, jestli brusle nezničí palubovku. Neničí a bruslíme v tělocvičně už 4 sezóny.

0201inline

Takto probíhají tréninky. Foto: redakce

V kolika letech by se mělo dítě postavit na brusle? A co by kromě bruslí měli ještě rodiče pořídit?

Děti jsou hodně učenlivé a šikovné. Některé začínají ve 3 letech někteří v 11. Prostě není nikdy pozdě. Můj názor je začít ideálně ve 4 letech. Problém je spíš na ty malé děti sehnat brusle. Každopádně, vždy začínat s přílbou na hlavě, chrániči na kolena, lokty, dlaně.

Jak probíhá trénink?

Když jsme v tělocvičně, tak první půlhodinu máme bez bruslí. Opičí dráha, soutěže v týmech, atletická příprava. Zbylou hodinu máme na bruslích. Je to především zaměřené na rovnováhu, různé cviky a hry (nejvíce oblíbená u dětí na ovečky, nebo fotbal). Ty nejmenší učím základy a rodičům vysvětluji jak s nimi trénovat. Venku je to obdobné s tím, že najezdíme podstatně víc kilometrů.

Jak vypadá vaše sezóna? Jezdíte na nějaké závody?

V zimě bruslíme v tělocvičně, každý pátek od 16:30 do 18:00. Jakmile se oteplí, jdeme ven na inline dráhu, kde jsme podle počasí cca od března do října. S těmi zkušenějšími navíc jezdíme 2-3x týdně na tréninkový kopec trénovat slalom. Co se týká závodů jezdíme poměrně hodně.

S nejmenšími jezdíme každoročně na Mosteckou Matyldu, kde pořádají doprovodný závody k maratonu. Děti dle věkových kategorií jedou 100, 500, 1000 a 3000m. Jedná se o speedové závody. S většími dětmi jezdíme závody Inline Alpine Slalom. V Čechách, ale i v zahraničí.

Jedná se o finančně náročný sport? Na kolik např. vyjde sezóna?

Na to, abyste začali bruslit, si myslím, to není zas tak finančně náročné. Přilbu má už skoro každý na kolo, takže pro malé děti brusle a chrániče je to investice cca 2tisíce, za nové věci pro větší do 4tisíc korun. Samozřejmě jestli chcete jezdit na závody a mít výsledky, tak je nutné investovat do vybavení.
Jinak inline kroužek vyjde 200Kč měsíčně na dítě. Děti z Března mají tento kroužek zdarma díky podpoře od obce.

Máte tu hlavně malé děti, jak se vám s nimi pracuje? Máte nějaké speciální metody, jak je např. motivovat?

Malé děti jsou skvělé, plné energie a jsou hravé. Musíte jim hlavně nabídnout zábavu a hodně jim naslouchat. Důležitá metoda je být jejich kamarád. Občas je postavit do role trenéra a nechat to chvíli na nich.

Jak vůbec probíhá učení bruslení? Co se dítě musí naučit jako první?

Když přijde malé dítě úplně poprvé, tak je důležité s ním navázat to kamarádství, aby se vás nebálo a nemělo zábrany komunikovat. Takže první je důvěra. Jinak samozřejmě na bruslích stabilitu a jak správně padat.

Kam až to vaši svěřenci můžou dotáhnout?

Jelikož více tíhneme Inline Alpine slalomu. Tak děti do 14 let se můžou zúčastnit republikových i zahraničních pohárů až do úrovní mistrovství dané země. Od 13let se můžou zúčastnit navíc i mistrovství Evropy a od 15let světového poháru a mistrovství světa.

V našem inline kroužku máme právě velmi úspěšné závodníky.

Přímo ze Března je Eliška Soukupová. Je jí 9let a je trojnásobná mistryně ČR a dvojnásobná mistryně Polska. Adélka Krutská, 13let, vicemistryně ČR nebo Nela Vrabcová, 11 let, dvojnásobná mistryně ČR. Hodně dětí mají medailové umístění z českých i zahraničních pohárových závodech. Zkrátka jsme úspěšní a jsem na děti hrdý.

Celá redakce přeje hodně sportovních úspěchů!

 

 

 

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru