Zlínské centrum obouvání získalo ocenění na Tchaj-wanu

foto: UTB
ZLÍN – Úspěchu se dočkalo Centrum výzkumu obouvání Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jedna z jeho vedoucích pracovnic a autorka loga Zuzana Bahulová se dostala mezi finalisty soutěže Tchaj-wan International Graphic Design Award, na kterou se přihlásilo přes 5000 účastníků ze 67 zemí světa. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí centra Petra Svěráková.

Plakáty, které reprezentovaly zlínské centrum, se dostaly mezi finalisty v kategorii Corporate Identity. Reprezentovaly tři hlavní sekce centra, kterými jsou design a konstrukce obuvi, pokročilé materiály a technologie a akreditovaná zkušební laboratoř.

Na plakátech jsou obličeje z materiálů, které jsou typické pro každou oblast. Právě jejich hravost a kreativní zpracování porotu zaujalo. „Když jsem tvořila logo a plakáty společně s kolegyní Jarmilou Roubínkovou a fotografkou Nikol Drobnou, nikdo asi nečekal, že naše práce získá ocenění v tak prestižní soutěži. Práce to byla velmi tvořivá a zúročily se v ní mé zkušenosti, které mám z ploškové animace, a zkušenosti mé kolegyně, která je odbornicí v oboru obouvání. Musím říct, že jsme na toto ocenění patřičně hrdé, převzetí ceny na červeném koberci bylo neskutečným zážitkem,“ popsala své pocity Zuzana Bahulová, zlínská designérka a vedoucí designu a konstrukce obuvi centra.

Podle zakladatele centra Petra Sáhy je ocenění známkou toho, že je centrum na dobré cestě. „Obouvání má ve Zlíně dlouhou historii. Naše centrum se snaží navázat na tuto tradici, ale soustřeďuje se zároveň na nové technologie a inovace. Obuvnický průmysl je v očekávání zásadních změn v technologiích materiálů,“ doplnil Sáha.

Slavnostní předávání ocenění se uskutečnilo v Tchaj-peji a zúčastnil se ho vedoucí české kanceláře Patrick Rumlar. „Oblasti grafického designu je na Tchaj-wanu věnována  významná pozornost a rád bych poblahopřál designérce Zuzaně Bahulové k tomuto ocenění. S naším týmem České ekonomické a kulturní kanceláře se snažíme o šíření dobrého jména České republiky, čemuž velkou měrou napomáhají nejrůznější kulturní aktivity, které na Tchaj-wanu organizujeme. Ocenění českých umělců na nejrůznějších soutěžích nám v tom významně pomáhá,“ řekl Rumlar.

Slavnostní otevření Centra výzkumu obouvání při Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně se uskutečnilo 30. dubna 2019 za účasti významných hostů ze světa obouvání. Podle Svěrákové se centrum soustřeďuje na inovace z hlediska obouvání a rovněž propojuje akademickou půdu s obuvnickým průmyslem,“ uzavírá mluvčí centra Petra Svěráková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x