Dvouhodinová zpoždění, ujeté přípoje. Porucha troleje ochromila železnici

  13:32
Ranní porucha trakčního vedení ve stanici Praha-Vršovice na celý den zkomplikovala dopravu na české železnici. Odpoledne má stále řada vlaků hodinová zpoždění, to největší je momentálně 2,5 hodiny. Situaci ještě zkomplikovala nehoda na hlavním koridoru.

Porucha troleje zkomplikovala ranní železniční dopravu v Praze. Některé osobní vlaky dopravce odřekl, rychlíkové spoje nabraly i více než hodinové zpoždění. (2. ledna 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Porucha troleje byla nahlášena před pátou hodinou ranní, má ovšem celodenní následky. Kvůli opravě tratí v oblasti pražských Vršovic totiž uvěznila na odstavném nádraží soupravy, které odsud měly ráno vyrazit do různých koutů země. Některé osobní a spěšné vlaky dopravce zcela zrušil.

„Došlo ke zkratu trakční přenosové cesty, která byla čtvrt roku stará,“ popsala mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

Rychlíkové spoje vyjely z hlavního města s velkým zpožděním, které si s sebou povezou velkou část dne, protože z cílových stanic se vracejí ty samé soupravy. Stabilizovat se podařilo alespoň osobní dopravu ve středních Čechách, podle mluvčího Českých drah Romana Joklíka se srovnala s jízdními řády kolem 11. hodiny.

Hůř jsou na tom dálkové spoje. Ranní vlak z Prahy do Berlína nabral zhruba dvě hodiny zpoždění. Západní expres do Mnichova měl zpoždění asi jeden a půl hodiny. S více než dvouhodinovým zpožděním odjel Valašský expres, který má cíl na Slovensku. Přes 150 minut nabral zpoždění vlak jedoucí z Prahy přes Ostravu do Žiliny.

V půl druhé odpoledne mělo zpoždění v řádu desítek minut až hodin ještě asi dvacet vlaků.  Expres Ostravan z Prahy do Žiliny veze cestující s více než dvouapůlhodinovým zdržením. Většina zpožděných spojů je na koridoru mezi hlavním městem a Ostravou.

Bicykl v kolejišti, žena utekla

Kvůli nahlášené kolizi vlaku s chodcem ve Štěpánově na Olomoucku byl krátce před 11:00 provoz vlaků na klíčové železniční trati nakrátko zcela zastaven, poté byla zprovozněna alespoň jedna kolej sníženou rychlostí.

Policisté prověřovali oznámení o střetu rychlíku s člověkem, který měl přecházet přes koleje a vést kolo. Jak se ukázalo, ženě se z místa podařilo utéct, srážku s vlakem utrpěl jen bicykl.

„Na místě policisté našli pouze poškozené jízdní kolo. Po ženě staršího věku, která s ním přes koleje přecházela, pátrali spolu se strážníky a psovodem. Vypátrali ji ve Štěpánově,“ popsala krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Autoři: ,