Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2020: Kolomý těžce havaroval a Dakar nepojede!

Michal Štěpanovský
Diskuze (16)

Posádka Martin Kolomý a Jiří Stross z týmu MP-Sports neodstartuje do 42. ročníku Rallye Dakar 2020. Důvodem je havárie při čtvrteční testovací jízdě asi padesát kilometrů na sever od Džiddy.

Vůz Ford Raptor RS Cross Country dopadl po skoku na předek, přetočil se jednou přes podélnou osu a skončil na kolech. Posádka zamířila na kontrolu a pozorování do nemocnice. Vyšetření ukázalo na zranění Kolomého, který má jeden obratel zlomený a druhý naprasklý. Navíc poškození auta nedovolilo projít technickými přejímkami. Uvedl to na svém Facebookovském profilu Martin Prokop, v jehož týmu měli Kolomý se Strossem letos na Dakaru závodit.

Kolomý má za sebou deset startů na Dakaru a všechny dosud absolvoval za volantem kamionu. Jeho nejlepšími výsledky jsou jedno páté místo (2013) a dvě sedmá (2012 a 2015). Loni na podzim ukončil angažmá u stáje Tatra Buggyra Racing a domluvil se na spolupráci s týmem Martina Prokopa. Tentokrát to mělo být premiérově za volantem terénního auta.

K aktuální situaci se na videopříspěvku na svém Facebooku vyjádřil Martin Prokop, šéf a jezdec týmu MP-Sports.

„Po čtvrtečním testování můžu říci, že tak měkký písek jako je tady, jsem už dlouho nezažil. Dalo nám velkou práci propracovat se přes několik kilometrů. Museli jsme udělat úpravy na autě, a pokud nás čekají etapy v kombinaci se skalnatými úseky, budeme se muset rozhodnout, co pro nás bude důležitější. A podle toho nastavit auto.

Bohužel Martin Kolomý s Jirkou Strossem měli havárii. Podle informací, které mám, se to stalo v nepříjemném místě, které nakopávalo. Martin zřejmě brzdil, což je běžné u kamionu, ale v osobáku musíte naopak prudce přidat plyn. Martin už to nestihl a bohužel došlo k nehodě. Pro samotnou soutěž to znamená, že budeme muset jet více v bezpečnostním modu a nemůže tolik riskovat, jak jsme původně zamýšleli. Ovšem Dakar je o změně, takže se musíme přizpůsobit.“

Video se připravuje ...

Michal Štěpanovský
Diskuze (16)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
3. 1. 2020 14:17
Re: dakar
Drtivá většina lidí tady by nejela žádnou rallye a už vůbec ne za (ne)bezpečnostních podmínek, které na původní trase Dakaru panují.
Avatar - lordlord
3. 1. 2020 10:49
ert
milióny korun za startovné vyletělo komínem
Avatar - Dinar
3. 1. 2020 07:27
Re: Matrin Kolomý a jeho styl jízdy
Kolomý má talent od pánaboha, ale bohužel taky mozek traktoristy...
Avatar - 1975ak
2. 1. 2020 17:34
Re: S čím příští rok?
pěšky, tím nadělá nejméně škod... :-)
Avatar - kwak
2. 1. 2020 16:22
No Kolomý :O
Tak však proto ho vyhodili z Buggyry, že je na nic,ale on všem chtěl dokázat, že to není/JE pravda :D :-!