Best of Casablanca 2019. Čeští vodáci, pěšáci, cyklošílenci, lezci i zevláci v nejlepší formě

2. leden 2020

Mekka, Amerikou křížem krážem pěšky i na kole, na kajaku kolem Evropy, zážitky nabírané v několika dnech i letech… Nabízíme ohlédnutí za uplynulým rokem s českými cestovateli, kteří byli hosty pořadu Casablanca. Překonali nebezpečí života, absolvovali své životní cesty, dotáhli projekty, na které jiní Češi dosud nestačili.

Bez jakéhokoliv pořadí vám nabízíme best of výběr deseti zážitků. Cyklistických, pěších, horolezeckých, vodáckých a jiných. Jejich pestrost zároveň reprezentuje záběr Casablanky jako cestovatelského a outdoorového magazínu.

Marek Balicki aka Záchranář na cestách

Hasič a zdravotník Marek Balicki aka Záchranář na cestách se v květnu 2016 vydal se skládacím kolem směrem na východ. Stopoval, jezdil vlakem i autobusem. Navštívil kavkazské i středoasijské země, pak zamířil do Koreje a Japonska. V každé projeté zemi navštívil záchranářské a hasičské stanice a vyměňoval si s místními nášivky, v Rusku, Mongolsku, na Novém Zélandu a jinde. Pak se na Filipínách stal instruktorem freedivingu a postavil si malou loď, se kterou plul mezi filipínskými ostrovy. Pak pokračoval na Nový Zéland, odkud dorazil do Casablanky… 

Hajj, kamenování Satana (jeden ze tří pilířů pouti)

Český architekt Richard Ott se vydal na pouť hadždž do Mekky, nejsvětějšího místa islámu. Jak celou událost vnímal jako věřící i jako cestovatel? V ukázce vypráví o samotném začátku pouti, která je několikatýdenním procesem… 

Ultracyklista Dan Polman zdolal 5000 km dlouhý Race Across America

Neprofesionální český ultracyklista Dan Polman (se svojí novopackou stájí Ultra Paka Racing Team) byl v červnu 2019 jediným Čechem na 5000 km dlouhém závodě RAAM – Race Across America. Odolal pouštím, spánkové deprivaci, horám a lijákům, dojel čtvrtý ve své kategorii a vytvořil nejlepší český čas na této trase. 

Bake Jiz, Kanmangafuchi Abyss, Nikkó

Lenka Chýlová cestovala po stopách českých architektů v Japonsku. Vyhledávala jejich stavby i kouzlo místních chrámů. Pracovala na farmě, nocovala v městských parcích a vnímala „bohy míst“. V „best of výběru“ mimo jiné reprezentuje upřímné kvality vzdělaného, osobního a nízkorozpočtového poznávání bez jakýchkoli extrémních parametrů. 

Peggy Marvanová a Adam Záviška zdolali 8100 km American Trail Race

American Trail Race měří 8100 km, jede se z východního pobřeží Spojených států na západní a jeho převýšení činí téměř 110 000 metrů. Peggy Marvanová a Adam Záviška trasu podnikli jako svatební cestu a v Casablance mimo jiné vyjmenovali všechna ohrožení života, která je na trase potkala. 

Jiří Oliva cestoval se seakajakem tři a půl roku kolem Evropy

Jiří Oliva neměl moc zkušeností s pádlováním. Ale pořídil si seakajak a strávil s ním 1357 dní na cestě. Procestoval 18 států a na kajaku ujel 11 543 km. V dubnu 2015 vypádloval proti proudu Vltavy až do Hluboké nad Vltavou a v roce 2019 se do Prahy vrátil, když z Hamburku vypádloval proti proudu Labe až domů. 

Kateřina Turbaková šla 50 dní 1300 km dlouhou trasu Gröna Bandet ze švédského Grövelsjönu až na trojmezí Norska, Finska a Švédska

Smrt při brodění ledové řeky uprostřed divočiny letos hrozila mladé Češce. Kateřina Turbaková šla 50 dní 1300 km dlouhou trasu Gröna Bandet ze švédského Grövelsjönu až na trojmezí Norska, Finska a Švédska. O poučení z vlastních chyb, mezním zážitku i kráse severské přírody vyprávěla v podzimní Casablance. 

Jakub „Kajman“ Šedivý jako první splul velkou trojku postsovětských řek

Po náročných pádlerských expedicích v Nepálu, Kyrgyzstánu, Indii nebo na Borneu se český vodák Jakub „Kajman“ Šedivý vydal s ryze českou sestavou na Altaj – na řeku Baškaus a další toky. Završil a zkompletoval tak velkou trojku postsovětských řek. 

Max Patch. Petr Kosek přešel Apalačskou stezku a má kompletní Tripple Crown

Petr Kosek se postupně vydal po 3 nejznámějších amerických dálkových trasách, které dohromady tvoří trojici zvanou Triple Crown. Po pacifické a kontinentální hřebenovce „přeběhl“ ve zkráceném čase a nalehko, s minimem vybavení, apalačský trail. 

Logo

A desátá je legenda… Josef Rakoncaj stál jako první Čech na vrcholu K2, kam se po několika letech podíval znovu. Světové prvovýstupy si připsal na vrcholech Lhotse Shar, Shisha Pangma, Nanda Devi a dalších himálajských štítech. Celkem vystoupil na 8 osmitisícovek. Casablance kývnul na velký bilanční rozhovor. 

Poslechněte si kompletní záznam best of Casablanca 2019 s vybranými zážitky. Máte svoje favority, kteří se nevešli? Napište nám, kdo by si best of 2019 také zasloužil… A přijďte v pátek 24. ledna na 14. narozeniny pořadu Casablanca

 

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka