Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko

Maďarský premiér Orbán přijede na otevření Státní opery. Merkelová či Pellegrini pozvání odmítli

Rekonstrukce opery trvala skoro 3 roky. foto:  Petr Topič, MAFRA

Původní zpráva
Praha - Na nedělní slavnostní znovuotevření Státní opery v Praze dorazí i maďarský premiér Viktor Orbán. LN to potvrdila náměstkyně pro řízení Sekce Kabinetu předsedy vlády České republiky Tünde Barthová. Pozvání prý naopak odmítli německá kancléřka Angela Merkelová, slovenský premiér Peter Pellegrini či jeho polský kolega Mateusz Morawiecki.
  17:40

„Místo kancléřky Merkelové přijede německá ministryně kultury Monika Grüttersová,“ upřesnila pro server Lidovky.cz mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Generální rekonstrukce historické budovy začala v březnu roku 2017 a náklady na její přestavbu se vyšplhaly na 1,3 miliardy korun. Nejznámější operní scéna v Česku se divákům v novém kabátě poprvé představí v neděli 5. ledna, což je přesně 132 let od jejího slavnostního otevření.

Původní odhad nákladů na rekonstrukci byl přibližně 900 milionů korun. Stát ale musel sáhnout hlouběji do kapsy kvůli změně technologie jevištní točny za 115 milionů korun, více stála také rekonstrukce vzduchotechniky. Státní opera má nově moderní zkušebny a více křesel, ta obsahují individuální titulkovací zařízení. Změnou prošla i divadelní opona, renovoval se také baletní, orchestrální či sborový sál.

Státní opera je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě s...
Budova opery prošla rekonstrukcí.

Historická budova, která je považována za jeden z nejkrásnějších evropských operních domů, byla postavena v roce 1888 jako Nové německé divadlo. Poslední komplexnější opravu zažila Státní opera na přelomu 60. a 70.let minulého století.

Hosté, kteří v neděli na slavnostní otevření zavítají, se mohou těšit na zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis a pod taktovkou německého dirigenta Karla-Heinze Steffense, který provede diváky historií čtyř zdejších operních souborů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!