Invisible System – chystáme rozhovor

Invisible System – chystáme rozhovor
2. ledna 2020 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Vedle českých a slovenských hudebníků vám budeme i v roce 2020 v pořadu Jak se vám líbí dále představovat také špičkové muzikanty ze světa. Jedním z nich bude Dan Harper, anglický producent, který vystupuje pod uměleckým jménem Invisible System. Jeho fúzi rockové a elektronické hudby a tradiční hudby z Mali si představíme 6. března.

Invisible System je umělecké jméno, které pro své projekty inspirované africkou hudbou používá britský producent Dan Harper. Život a kulturu černého kontinentu měl možnost poznat hodně zblízka. Nějakou dobu působil jako humanitární pracovník v Mali, kde se i oženil. Poté žil několik let v Etiopii, kde se jako producent věnoval fúzi místní hudby s rockem a západními tanečními styly – z tohoto období vytěžil tři úspěšná alba a několik dalších nahrávek. Po etiopském období se nakrátko vrátil do Mali, do oblasti, z níž pochází jeho žena, a věnoval se nahrávání místních griotských hudebníků a také zpěváků – už renomovaných (Sidi Touré) i pro Evropu dosud neobjevených. Výsledkem této práce bylo nejprve instrumentální album Bamako Session a na ně nyní Harper navázal titulem Dance to the Full Moon.

Na něm nechává promlouvat nástroje a hlasy maliských hudebníků, ke kterým sám dohrál další nástroje (kytary, baskytaru, syntezátory) a na starosti měl též mix a mastering nahrávky. Album vzniklo díky grantu, který financoval Harperův pobyt v Africe i následnou posprodukci, která se odehrávala na dálku mezi Anglií a Afrikou.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!