Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Finové vynulovali Američany a poslali je domů. Destrukci Slováků řídil kanadský kapitán Hayton

Předloňští mistři světa vstoupili do play-off hokejového mistrovství světa juniorů s přehledem. Kanada už s uzdravenou hvězdou Alexisem Lafrenierem přehrála Slovensko jasně 6:1. O dvě branky a jednu asistenci se postaral kapitán Barrett Hayton. K překvapení došlo ve čtvrtfinále v Třinci, kdy Finové v repríze loňského finále díky precizní obraně přehráli USA 1:0. Dalším semifinalistou jsou Rusové, kteří si poradili s nevyzpytatelnými Švýcary 3:1.

Kapitán Kanady Barrett Hayton slaví gól proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Kanaďané splnili pohodově roli favorita. Lehce se přibrzdili jen na začátku utkání, kdy Nolan Foote úderem loktem na hlavu knokautoval Kristiána Kováčika. Utkání pro syna hvězdného beka Adama Footea skončilo. Jenže po pětiminutovém oslabení, které hráči javorových listů ubránili, začala Kanada dominovat.

"První třetina nebyla špatná, škoda, že jsme dostali branku. Ve druhé třetině jsme vybouchli a pak už to bylo těžké něco dohánět proti Kanadě. Asi jsme se uspokojili, těžko říct," pokrčil rameny slovenský útočník Oliver Okuliar.

Předpokládaná jednička draftu Alexis Lafreniere se zotavil z poranění kolene a už byl na ledě cítit. "Bylo to trochu děsivé, postupem času jsem se ale cítil dobře, je fajn být zpátky. Žádné problémy jsem při utkání necítil, jen jsem chtěl hrát svou hru," řekl Lafreniere.

Hned perfektně připravil proti Slovensku první gól Barrettu Haytonovi. "Byl to pro něj dobrý zápas. Byla zábava s ním hrát, užil jsem si to," řekl stručně Lafreniere a pochválil souhru se svým kolegou.

Po 101 sekundách druhé části využil brejk Connor McMichael. Horní růžek branky Samuela Hlavaje, jenž jinak pochytal ještě plno stoprocentních šancí, vymetl Jacob Bernard-Docker.

V rozhodující druhé části ještě skóroval Liam Foudy a přesnou střelou zápěstím se blýskl Lafreniere. Po další bezchybné ráně kapitána Haytona už snížil na konečných 1:6 pouze Okuliar.

"Měli jsme trochu jiné cíle, ale asi na to nemáme tým. Alespoň jsme vyhráli proti Kazachstánu a zachránili se. Hráli jsme čtvrtfinále proti Kanadě, což pro hodně kluků byl asi zážitek," dodal Okuliar.

Finům vystřelil postup Oden po pasu bez dívání

Úřadující mistři světa si vysloužili postup díky skvělé defenzivě, brankář Justus Annunen pochytal 30 amerických střel, přičemž jednou mu po střele Zacharyho Jonese pomohla tyč.

Na druhé straně se ujala jediná. V přesilovce ve 45. minutě chytrou přihrávkou bez dívání vybídl mezi kruhy Joonase Odena ke skórování Kristian Tanus.

Annunen zůstal nepřekonaný i v závěru při power-play Američanů, zvýrazněné přesilovkou. Porážku neustál jeden ze stěžejních útočníků Oliver Wahlstrom, který za atak loktem do hlavy dostal trest pět minut plus osobní trest do konce utkání.

Rusové výrazně přestříleli Švýcary

K popisu vývoje prvního čtvrtfinále stačí popsat jen druhou třetinu, v níž padly všechny branky zápasu. Rusové udávali ráz zápasu, když Švýcary přestříleli 36:15. Skóre otevřel důrazný forvard Dmitrij Voronkov úspěšnou dorážkou v přesilovce. Rusové měli bilanci v početní převaze 2 góly ze 7 příležitostí. Hru v přesilovce na turnaji postupně zlepšují.

"Jediný problém v našich přesilovkách byl, že jsme nedávali góly. Žádné jiné v problémy v nich jsme neřešili," prohlásil Voronkov, hráč draftovaný ve čtvrtém kole Columbusem, který teď hraje za Ak Bars Kazaň.

Pohotový Gaetan Jobin sice bekhendovým doklepnutím do branky vyrovnal, ovšem poté úřadovala sborná. V 35. minutě přišla rozhodující akce duelu, když přesnou přihrávku Grigorije Děnisenka využil Alexandr Chovanov. V závěru druhého dějství dovršil výsledek v přesilové hře opět Voronkov.

Rozhodující gól a povedená kombiance Děnisenka s Chovanovem:

"Zápas byl třicet minut vyrovnaný, měli jsme šance. Mrzí mě druhý gól. Propadli jsme hluboko v jejich pásmu a oni skórovali z přečíslení. Zbývající dvě branky jsme dostali v oslabení. Ve třetí třetině už bylo vidět, že nám chybí na obrat energie," řekl švýcarský trenér Thierry Paterlini.

Němci splnili roli favorita, k záchraně potřebují ještě jedno vítězství

Německý výběr jen o bod nepostoupil z našlapané ostravské skupiny, ale v souboji o udržení s Kazachstánem potvrzuje, že jeho úroveň je výš, než je boj o udržení. K prvnímu vítězství 4:0 přispěl gólem a asistencí k tomu sedmnáctiletý Lukas Reichel, syn odchovance Litvínova a bývalého německého reprezentanta Martina Reichela.

Krátce po startu druhé části zamířil přesně z pozice na kruhu. O deset minut později na něj navázal Louis Brune. Němečtí "košíkáři" úřadovali na startu třetí třetiny, kdy skóroval John-Jason Peterka, asistoval mu Reichel. Skóre uzavřel Domink Bokk.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ostravě a Třinci:

Čtvrtfinále:

Švýcarsko - Rusko 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Jobin (Salzgeber) - 22. Voronkov (Děnisenko, Alexandrov), 35. Chovanov (Děnisenko), 39. Voronkov (Chovanov, Zamula). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Heikkinen (Fin.) - Lederer (ČR), Nordlander (Švéd.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 3158.

Kanada - Slovensko 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Hayton (Lafreniere, Cozens), 22. McMichael (Veleno), 24. Bernard-Docker (Drysdale, Cozens), 30. Foudy (Dellandrea, Drysdale), 31. Lafreniere (Addison, Hayton), 41. Hayton (Addison) - 47. Okuliar (Kováčik). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Tscherrig (Švýc.) - Merten (Něm.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 7:11, navíc Foote 5 min. a do konce utkání - Vitaloš 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7074.

USA - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávky: 45. Oden (Tanus, Heinola). Rozhodčí: Fatějev (Rus.), Harnebring - Lundgren (oba Švéd.), Synek (SR). Vyloučení: 4:2, navíc Wahlstrom (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4451.

O udržení - 1. zápas:

Německo - Kazachstán 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. Reichel (Peterka, Wirt), 32. Brune (Valenti, Fleischer), 42. Peterka (Stützle, Reichel), 52. Bokk (Seider, Stützle). Rozhodčí: Hejduk, Pešina (oba ČR) - Bowles (USA), Hägerström (Fin). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 1022.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články